Erős tagállamok nélkül nincs erős Európai Unió
A visegrádi négyeknek, Magyarországnak, Lengyelországnak, Csehországnak és Szlovákiának vezető szerepük lesz az erős Európa megteremtésében.
2014. július 7. 23:44

Ezt Szíjjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mondta hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter az Antall József Nyári Egyetem 2014 keretében tartott, Huszonöt évvel a visegrádi országok rendszerváltoztatása után című rendezvény megnyitóján mondott beszédében kijelentette: a világgazdaság és a világpolitika átrendeződésére adott visegrádi válasz, hogy olyan Európát szeretnének, amely újra versenyképes, helyreállítja a munka becsületét, a saját kezébe tudja venni a dolgait, tiszteletben tartja és nem relativizálja a családot, és tiszteletben tartja az uniós tagállamokat. Erős tagállamok nélkül nincs erős Európai Unió – tette hozzá.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezett eseményen a politikus elmondta: a V4 országcsoport az elmúlt egy évben, a magyar elnökség alatt több területen szorosabb együttműködést alakított ki. Az államtitkár kiemelte az energiabiztonság ügyét, az észak-déli energiafolyosó megteremtését, a magyar és a szlovák gázvezetékrendszer összekötését.

Jelentős előrelépést ért el négy ország a biztonságpolitikában is – jelentette ki –, és a védelmi miniszterek megegyeztek arról, hogy megállítják a védelmi költségvetés csökkenését. Megállapodtak arról is, hogy erősítik a kis- és középvállalkozások közötti együttműködést, előmozdítják a közös fellépést a külső piacokon. Emellett, mint mondta, a négy ország megkezdte a parlamenti együttműködést is.

Az Antall József Tudásközpont idén másodszor szervezte meg az Antall József Nyári Egyetemet azért, hogy segítse a párbeszédet az eltérő kulturális hátterű diákok és fiatal oktatók között. A július 18-áig tartó rendezvénynek az Eötvös Loránd Tudományegyetem ad helyet.

„Jó döntés volt a V4 létrehozása”

Fontos és jó döntésnek bizonyult a visegrádi együttműködés létrehozása – mondták az együttműködésben részt vevő négy közép-európai ország korábbi vezetői az Antall József Nyári Egyetem nyitónapján, hétfőn rendezett kerekasztal-beszélgetésen Budapesten.

Lényeges jelzés volt, hogy ez a négy ország – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – képes volt együttműködni, ezzel bebizonyították az uniós csatlakozás előtt, hogy alkalmasak a szélesebb európai együttműködésre is – mutatott rá Jan Krzysztof Bielecki volt lengyel kormányfő a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezett pódiumbeszélgetésen.

Mikulás Dzurinda kiemelte: nagyon jó döntés volt létrehozni a V4-et. Az országcsoport a mai napig hiteles, respektálják. Az európai vezetők mindig elfogadják a meghívást a V4-ekkel tartandó találkozókra. A közép-európai együttműködés emellett jó példa lehet a keleti partnerségben részt vevő hat ország – Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Ukrajna, Moldova és Fehéroroszország – és a nyugat-balkáni régió számára – mondta a volt szlovák kormányfő.

Karel Schwarzenberg korábbi cseh külügyminiszter többi között arra mutatott rá: el kell fogadni, hogy a V4-ek – Lengyelország kivételével – kis országok, amelyek külön-külön nem érdekesek, csak együtt tudják megjeleníteni magukat a nemzetközi színtéren.

A hétfői rendezvény megnyitóján mondott beszédében Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a visegrádi négyeknek vezető szerepük lesz az erős Európa megteremtésében.

A kerekasztal-beszélgetés mind a négy résztvevője egyetértett abban: nincs szükség arra, hogy új országokat vonjanak be a visegrádi együttműködésbe.

MNO - MTI
MTI Hírfelhasználó