Agrárium nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság
A mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Gödöllőn, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tisztújító küldöttgyűlésén.
2014. július 5. 15:11

Orbán Viktor a Szent István Egyetemen tartott rendezvényen kifejtette: az elmúlt négy évben a kormánynak sikerült megvédenie a magyar földet, az azt megelőző húsz év legnagyobb veszedelme ugyanis az volt, hogy "a kommunisták maradványai (...) a liberálisokkal karöltve" mindent megtesznek azért, hogy a magyar földet külföldiek, spekulánsok és kalandorok kezére játsszák.

A mostani kabinet azonban nem hagyta, hogy kihúzzák a talajt a magyar gazdák lába alól - folytatta -, az új földtörvénnyel elérték, hogy a magyar termőföld mindenki mást megelőzően a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonában és használatában maradjon.

Ám Brüsszelben még nem fogadták el az új magyar földtörvényt - jelezte a kormányfő, aki azonban - mondta - ezután is ragaszkodni fog ahhoz, hogy Magyarországnak csak olyan földtörvénye legyen, amely lehetővé teszi a termőföld nemzeti hatáskörben tartását és a spekulánsok kiszűrését.

Birtokpolitikájukkal kapcsolatban a miniszterelnök ismét egyértelművé tette: a termőföld 80 százalékának kis- és középbirtokosoknál kell lennie, és csak a fennmaradó 20 százalék lehet nagybirtok. Azt is hozzátette, "vita ide, vita oda, a tény az, hogy négy év alatt megtízszereződött az állami földet használók száma, és ez a lényeg".

Nagy kérdésnek nevezte, van-e elég bátorság ahhoz, hogy ez a 80-20-as birtokpolitikai arány a földalapú támogatások és az agrártámogatások területén is érvényes legyen. "Mi nem állunk rosszul, hogy önökben van-e elég bátorság, azt a következő hetekben el fogják dönteni" - mondta hallgatóságának. A határidő ugyanakkor rövid, augusztusban már tudatni kell a döntéseket Brüsszellel, ezért a kormány úgy tervezi, hogy a soron következő ülésén, hétfőn meg is hozza a szükséges döntéseket - közölte.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban megerősítette: kormánya támogatja, hogy a földalapú támogatások és az agrártámogatások meghatározó részét a kis- és közepes gazdaságok irányába "tereljék" - vagyis hogy 150 ezer euró fölötti összegeket ne fizessenek ki -, de mindezt úgy kell megtenni, hogy eközben átmenetileg se legyenek elbocsátások az agrárszektorban.

Orbán Viktor szavai szerint a mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem, ráadásul a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is, hiszen a világ népessége nő, egyre több embert kell etetni. "A jó termőföld, a vízkészlet, a hozzáértés, a tudás és a szorgalom olyan értékek, amelyek az előttünk álló évtizedben fel fognak értékelődni" - mondta, kiemelve, hogy a magyaroknak jelenleg ezek mind adottak.

A megoldandó feladatok között említette, hogy a vidék számára elérhető erőforrásokat helyben kell tartani, munkahelyeket vidéken is teremteni kell, és a fiataloknak meg kell mutatni, hogy igenis lehet vidéken élni.

Orbán Viktor beszédében hosszú ideje kipróbált szövetségnek nevezte a Magosz és a jelenlegi kormánypártok együttműködését. Azt is mondta, Magyarország sokat tanulhat a gazdáktól, mert ők pontosan tudják, vetés nélkül nincs aratás, amit az egész országnak meg kell tanulnia.

MTI nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó