Bőkezű adományozók Bajnai mögött
Összesen 555 millió forint adományt és támogatást kapott csak tavaly a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Haza és Haladás Egyesület, illetve alapítvány.
2014. július 3. 08:21

 Ez derül ki a 2013-as beszámolókból. Bár korábban azt ígérték, hogy minden egymillió forint feletti támogató nevét közzéteszik, a volt miniszterelnök bőkezű adakozóinak kiléte egyelőre ismeretlen. A két szervezethez 2011 és 2013 között összesen 702 millió forint adomány és támogatás érkezett.

Mintegy 127 millió forint bevétele volt a Bajnai Gordon által alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványnak tavaly, ebből 115 millió származott adományból – derül ki a szervezet honlapján közzétett 2013-as gazdálkodásáról szóló beszámolóból. Az ugyancsak a volt miniszterelnök által elnökölt Haza és Haladás Egyesületnek 447 milliós bevétele volt 2013-ban, ebből 439 millió forint jött össze különböző támogatásokból, tehát csak tavaly összesen 555 millió forint adományt és támogatást kaptak a Bajnaihoz közvetlenül köthető szervezetek. Bár korábban azt ígérték, hogy minden egymillió forint feletti támogató nevét közzéteszik, a volt miniszterelnök bőkezű adakozóinak kiléte egyelőre ismeretlen. Az egyesület esetében arra hivatkoznak, hogy ehhez adatvédelmi okokból egyenként be kell szerezni a támogatók beleegyezését, ami jelenleg folyamatban van, és „július végéig megtörténik”.

Az alapítvány korábban kiemelkedően fontosnak nevezte működésének átláthatóságát, és közzétette az egymillió forint felett adományozó személyek, illetve szervezetek névsorát. Ekkor derült ki, hogy Bajnai alapítványa nemcsak közvetett, hanem közvetlen támogatását is élvezi a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progressnek (CAP): 2011-ben 209 ezer eurót, 2012-ben pedig 228 771 dollárt, összességében mintegy 110 millió forintot kapott a CAP-tól.

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatja.

MNO - Magyar Nemzet
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó