Még csökkenthető a diákhitelek kamata
A diákhitelt felvevők mindössze három százaléka nem törleszt az elvártak szerint. Ez az alacsony arány is szerepet játszott abban, hogy a hitel kamata nemrég soha nem látott szintre csökkent - mondta Bugár Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában. A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója hozzátette: ha a nem törlesztők arányán sikerül javítani, tovább mérséklődhet a kamat.
2014. július 2. 15:37

Július elsejétől történelmi mélypontra csökkent a diákhitel kamata - jelentette be korábban a a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. Bugár Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nemcsak a kedvező környezet, hanem a sok felelős adós tette lehetővé a mérséklést.

"A kamatkörnyezet már elég hosszú ideje nagyon kedvezően alakul Magyarországon és a nemzetközi pénzpiacokon, ez a csökkentés elsődleges oka. A másik pedig az, hogy példátlanul alacsony mértékű a nem törlesztő adósok aránya, a diákhitelezés körében a 3 százalékos sem éri el" - mutatott rá Bugár Csaba.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata év végéig 5,75, a Diákhitel2-é pedig 7 százalékra csökkent. Bugár Csaba hangsúlyozta: további mérséklésre csak akkor lesz lehetőség, ha tovább nő a pontosan fizetők aránya.

"Ahol van tartalék, az a kockázati közösség azon része, aki nem fizet. Ez a kamatban is megjelenik, 1,4 százalékot jelent az 5,75-ben. Ha tehát a nem-fizetők arányát egy százalékkal sikerül csökkenteni, 3 százalékról 2-re, akkor mindjárt még egy százalékot tudunk csökkenteni a kamaton" - jelezte a vezérigazgató.

Bugár Csaba hangsúlyozta: a Diákhitel Központ 2005 óta önállóan gazdálkodik. A magyar költségvetéstől nem kap pénzt, így a működéshez szükséges költségeit a hazai és a nemzetközi pénzpiacokról fedezi. Megjegyezte: ez egy Európában is csaknem egyedülálló hitel-konstrukció, a társaság pedig non profit alapon működik.

"Nekünk az a küldetésünk, hogy minél alacsonyabb szinten tartsuk a kamatot annak érdekében, hogy a diákok minél kevésbé adósodjanak el" - hangsúlyozta Bugár Csaba.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a nem-fizetők nagyobb része nem fejezte be az egyetemet vagy főiskolát, és most küszködik a korábban felvett összeg törlesztésével. A fizetési hajlandóságot pedig növeli az is, hogy a tartozás adóként behajtható, fél év nem-fizetés után az ügy átkerül a NAV-hoz.

Bugár Csaba arról is szót ejtett, hogy folyamatosan nő az önköltséges képzés tandíjára fordítható, Diákhitel2 konstrukciót igénylők aránya. Hozzátette, hogy ezzel a lehetőséggel többségében a gazdasági szakokon tanulók élnek.

"Döntően a Diákhitel2-t a gazdasági szakokon hallgatók veszik fel, ahol nyilvánvaló, hogy egészen más fizetési feltételekkel fognak majd indulni a diploma megszerzése után" - mutatott rá a vezérigazgató.

Bugár Csaba szerint a diákok többsége pontosan mérlegeli, hogy szüksége van-e a hitelre, és hogy a reménybeli álláshelye, fizetése megfelelő lesz-e az adósság törlesztéséhez.

"Nem a kamat dönti el, hogy a hallgató felveszi-e a hitelt, hanem maga az, hogy hitelt kell felvennie. Ez az összeg adott esetben - például egy önköltséges képzésnél - akár 5-6 millió forint is lehet az egyetem elvégzése után. Alapvetően ez az, ami meggondolásra készteti a hallgatókat" - hangsúlyozta.

Hozzátette: a hitelfelvevők aránya viszont nőtt. Ahhoz képest, hogy 2012-ben mintegy 15 százalék vette fel ezt a kölcsönt, ma már ez 20 százalékot ér el" - jelezte.

A vezérigazgató megjegyezte: az utóbbi években érezhetően több az aggály a hitelek kapcsán, de a jól bejáratott Diákhitel konstrukciókat ez kevéssé érinti.

InfoRádió
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó