Egy év börtönre ítélték Hunvaldot
A volt polgármestert bűnösnek mondta ki a bíróság további egyrendbeli hivatali visszaélés bűntettében.
2014. július 1. 10:46

Egy év börtönt kapott Hunvald hivatali visszaélés miatt a Kúria részítélete szerint az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében harmadfokon. A bírói tanács az egykori polgármester védőjének indítványára bizonyos vádpontokat elkülönített az ügytől, és azokban nem hoz ítéletet. A Kúria az elsőrendű vádlottat, Gál Györgyöt is börtönre ítélte.

A másodfokú bíróság a maffiavád alól ugyan felmentette őket, több pontban azonban kimondta bűnösségüket. Az ügy azután került a Kúriához, hogy Hunvald György fellebbezett a másodfokú bírósági ítélet ellen.

Hunvaldék mindent tagadtak

A Kúria harmadfokon hozott döntést Gál György és társai, köztük Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, Erzsébetváros egykori polgármestere ellen indított, erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben. A Kúria hatásköre az első- és a másodfokon hozott eltérő döntések felülvizsgálatára terjed ki. Gál György volt szabad demokrata önkormányzati politikus és Hunvald esetében a kiszabott szabadságvesztésben nem volt eltérés, előbbit nyolc és fél évre, utóbbit másfél évre ítélték. A volt polgármestert a Szegedi Ítélőtábla több vádpontban felmentette, illetve olyan részcselekményekben, amelyekben korábban nem ítélték el, bűnösnek mondta ki őket.

A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket.

A vádirat három ügycsoportban rögzítette azokat a bűncselekményeket, amelyek az erzsébetvárosi önkormányzatnál Hunvald hivatali idejében, 2003 és 2009 között történtek: több száz milliós ingatlanpanama, fiktív tanácsadói szerződések és több százezer forintos tanácsadói díjakkal okozott több tíz milliós visszaélés.

Az eredetileg tizenhárom vádlott közül hatan állnak a Kúria előtt, és közülük négyet ítélt letöltendő börtönre a bíróság.

Hunvald bűnösségét az elsőfokú bíróság elsősorban tanácsadói szerződések és a bérlakások kiutalása miatti jogsértések miatt állapította meg. Gál György súlyos büntetésére az ingatlanpanama adott alapot, Hunvaldot felmentették e vádak alól.

Gál: 596 millió, Hunvald 21 millió

A törvényszék Gál Györgyöt a kenőpénz összegének megfelelően 366 millió forintos vagyonelkobzásra és az önkormányzat sok száz milliós jogi igényéből 230 millió forint, Hunvaldot pedig 21 millió forint megfizetésére kötelezték.

A másodfok több részcselekménynél az első foktól eltérő álláspontra helyezkedett, egyes felmentések helyett kimondta a bűnösséget, egyes elmarasztaló döntéseket pedig felmentésre változtatott.

A Kúrián folytatott eljárásban az ügyész a felmentő rendelkezések megváltoztatását és a büntetés súlyosítását kérte. A védők felmentésért és enyhítésért folyamodtak, illetve egyes cselekmények hatályon kívül helyezését és új eljárást vagy az adott ügycsoport elkülönítését és a másik eljáráshoz egyesítését kérték.

Harmadfokon lehetőség van új eljárásra utasításra is, például akkor, ha a Kúria a bizonyítás nagy terjedelmű megismétlését tartja szükségesnek.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó