Czomba: egészséges folyamat indult meg
Egyre több a munkahely
Egy év alatt 200 ezer új munkahely létesült Magyarországon - mondta a foglalkoztatásért felelős államtitkár.
2014. június 30. 11:15

Czomba Sándor a köztévében azt mondta, hogy egy nagyon egészséges folyamat indult meg a foglalkoztatás területén, a versenyszférában is egyre több embert foglalkoztatnak, és azzal, hogy idén 40 milliárd forinttal többet költ a kormány közfoglalkoztatásra, naponta átlagosan 200 ezer ember vállalhat így munkát.

Egy év alatt 200 ezer új munkahely létesült Magyarországon, ebből 150 ezer a versenyszférában jött létre, ami óriási eredmény – jelentette ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Hangsúlyozta: egy „nagyon egészséges” folyamat indult meg a foglalkoztatás területén, ugyanakkor óriásiak a különbségek az országban. Van, ahol megvalósult a „teljes foglalkoztatás”, és mindössze 3-4 százalékos a munkanélküliségi ráta. Máshol pedig arra lenne szükség, hogy a befektetéseket „odavigyék”, mert „sok munkáskéz áll rendelkezésre”. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar munkások mobilitása a nullához közelít.

Annak kapcsán, hogy a közfoglalkoztatás átkerült a nemzetgazdasági tárcától a belügyihez, azt mondta: tulajdonképp eddig is a Belügyminisztérium végezte a közfoglalkoztatás megszervezését. A különbség annyi, hogy erre a tevékenységre egy új háttérintézményt hoztak létre.

Emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi kormányülésen úgy döntöttek, 40 milliárd forintot fordítanak még az idén közmunkára. Így valóban teljesülhet az az elvárás, hogy átlagosan napi szinten 200 ezer embert foglalkoztassanak.

Beszélt arról is, hogy a NAV május végi adatai szerint több mint 200 ezer ember vesz részt alkalmi, vagy idényjellegű munkában. 2010 óta ennyi alkalmi munkás még nem dolgozott ebben az időszakban – emelte ki.ás

M1 - Ma reggel
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
MTI Hírfelhasználó