Ingyenes nyári menza
Százhúszezer gyermeknek állja az ebédjét az idén nyáron a kormány – tudta meg a Magyar Nemzet.
2014. június 26. 09:25

A legfrissebb adatok szerint nemcsak az anyagilag rászoruló gyermekek családjai igénylik a nyári étkezést, hanem azok a szülők is, akik ki tudják fizetni az ebédet, húsz százalékkal nőtt ugyanis az önerőből étkező gyermekek aránya.

Idén 119 938 gyermek nyári étkeztetését finanszírozzák állami támogatásból, 3812 gyermek pedig önerőből étkezik a szünetben a menzákon – közölte a Magyar Nemzettel a legfrissebb adatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért és szociális ügyekért felelős államtitkársága. Ez azt jelenti, hogy a tavalyinál tízezerrel több gyermek nyári ebédjét finanszírozza az állam. Az államtitkárság kiemelte: örvendetes módon csaknem 20 százalékkal nőtt az önerőből étkező gyermekek száma is, vagyis a nyári étkeztetést nemcsak a szociálisan rászorulók veszik igénybe, hanem azok a gyermekek is, akiknek családja ki tudja fizetni az ebédet, de nagy segítséget jelent nekik az intézményesített étkeztetés megszervezése.

A Magyar Nemzet megtudta azt is, hogy a támogatási igények a tavalyi évhez képest mintegy 3 százalékkal nőttek összesen 2,71 milliárd forintra, így a rendelkezésre álló 2,64 milliárd forintos állami keretet teljes egészében felhasználhatják az önkormányzatok. Az idén a korábbinál több településen szervezik meg a étkeztetést: míg tavaly 1170, addig idén 1270 települési önkormányzat igényelt támogatást, ez mintegy 8,5 százalékos növekedést jelent.

A teljes cikket a csütörtöki Magyar Nemzetben olvashatja.

MNO - Magyar Nemzet
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
  • Erkölcsileg is elfogadhatatlan az EB álláspontja
    Az EP szövegében nagyon cinikus és arcátlan megállapítások vannak. Például azzal akarják kiszúrni a szemünket, hogy az Európai Unió már romastratégiát és más intézkedéseket fogadott el, amelyek bizonyos kisebbségeket védtek, és ezzel nekünk meg kellene elégednünk.
MTI Hírfelhasználó