Tovább lassult a népességfogyás
Az előzetes adatok szerint 2014 első négy hónapjában 28 318 gyermek született, 2,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
2014. június 24. 11:16

A halálozások száma 43 224 volt, ami 3,7 százalékos csökkenést jelent 2013. január–áprilishoz viszonyítva. A természetes fogyás 14 906 fő volt, 2478-cal kevesebb az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előzetes adatok szerint 2014 első négy hónapjában több gyermek született, a halálozások száma pedig mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A születések száma az év három hónapjában emelkedett, februárban viszont 1,1 százalékkal kevesebb újszülött jött világra, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékű növekedés áprilisban történt, amikor a 7023 regisztrált újszülött 9,3 százalékkal múlta felül az előző év azonos havi értékét. Az emelkedés mértékét azonban meghatározta, hogy tavaly a negyedik hónapban születtek a legkevesebben.

Összességében az év első négy hónapjában született 28 318 gyermek 804-gyel, közel 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A halálozások száma az év mind a négy hónapjában kevesebb volt, mint 2013-ban. Különösen az áprilisi visszaesés volt jelentős, amikor az egy évvel korábbihoz képest 5,6 százalékos mérséklődés volt tapasztalható. Az év első négy hónapjában 3,7 százalékkal csökkent az elhunytak száma, ez az előző évhez képest 1674-gyel kevesebb halálozásból adódott.

Több a házasság

A 2014. január–áprilisi időszakban számottevően többen kötöttek házasságot, mint egy évvel azelőtt. A frigyek száma mind a négy hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit. A legnagyobb mértékű emelkedés februárban történt, amikor kimagaslóan, 19,4 százalékkal több házasságot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Az év első négy hónapjában anyakönyvezett 6641 házasságkötés jelentősen, 8,1 százalékkal, számszerűen 500-zal haladta meg a bázisidőszaki értéket.

Ezer lakosra 8,7 élveszületés és 13,3 halálozás jutott. Az előbbi értéke 0,2 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb volt 2013. január–áprilishoz viszonyítva. Az év első négy hónapjában ezer élveszületésre 4,8 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,3 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A házasságkötési arányszám 2 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal volt magasabb az előző év január–áprilisinál. A halálozások száma számottevően mérséklődött, a születéseké emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás üteme 5,3 ezrelékről 4,6 ezrelékre csökkent, ami a 2013. január–áprilisi 17 384-gyel szemben 2014 első négy hónapjában 14 906 főt jelentett.

Javuló tendencia

Egy hónappal ezelőtt arról írtunk, hogy az év első három hónapjában több gyermek született, a halálozások száma csökkent, és többen kötöttek házasságot, mint az előző év azonos időszakában, így folytatódott a januári és februári tendencia, amikoraz év első két hónapjára vonatkozó adatsor tanulsága szerint a halálozások száma 21 119 volt, ami 3,9 százalékos csökkenést jelent a korábbi év első két hónapjához viszonyítva. Itt azonban meg kell jegyezni azt is, hogy a születések száma némileg mérséklődött. Kizárólag az első havi adatok pedig azt mutatták meg, hogy amellett, hogy kevesebben haltak meg, a születések száma is nőtt. A statisztikai hivatal a 2013-as évről előzetes adatokat jelentetett meg még februárban, ami a népességfogyás lassulását mutatta ki.

Ami a jövőt illeti: akár nyolcmillió fő alá is csökkenhet Magyarország népessége, de a velünk szomszédos országokban is drasztikus visszaesést jósolnak. Pongrácz Tiborné, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese a csökkenést a társadalom folyamatos értékrendváltozásával indokolta portálunknak adott interjújában. Megállapította azt is, a tudatos gyermektelenség kialakulása súlyos veszélyt jelent. A kormány családok érdekében hozott intézkedéseiről bővebben ide kattintva olvashat.

Gazdasági eszközökkel a népességfogyás ellen

Az elmúlt 20 évben nem volt összehangolt cselekvés a külhoni magyarság érdekében – jelentette ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője. Szász Jenő a Lánchíd Rádióban elmondta: a külhoni magyar szervezetek működése sem hozta meg az ottani közösségek gyarapodását,így ma már óriási ütemű a népességfogyás. Éppen ezért készítették el a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programját, amely modern gazdasági eszközökkel kíván választ adni a problémákra. Hangsúlyozta: a dokumentum hangsúlyos eleme az ifjúságkutatás.

MTI nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó