Jók a terméskilátások, de az időjárás még közbeszólhat
Az a biztos, amikor már a magtárban van a termés – mondta Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára az M1 Ma reggelben.
2014. június 23. 10:36

A májusi eső ugyanakkor jókor jött, az ország egész területén több mint 100 milliméter hullott le a vegetációs időszakban, ami előrevetíti a jó termést. 

Egy hete kezdődött az őszi árpa betakarítása, hektáronként 4 tonna feletti termésmennyiség várható. A búza körüli munkálatok nemrég indultak, 5 millió tonna feletti országos termésmennyiségre lehet számítani, ami az elmúlt 5 év átlagát 15 százalékkal haladja meg – magyarázta. A mennyiség bőven fedezi a hazai szükségletet mind a malomipari, mind a takarmánybúza felhasználás esetében; körülbelül a fele exportáralapot képez, ami javíthatja az ország agrár-külkereskedelmi mérlegét – hangsúlyozta.

A magyar búza jó minőségű, sok helyütt javítóminőségnek szokták megvásárolni. Magyarország jelentős nettó exportőr az Európai Unión belül, a legfontosabb célországok: Németország, Olaszország, a balkáni államok és az arab térség – magyarázta Czerván György. Az államtitkár megjegyezte ugyanakkor, hogy a terméskilátások javulásával április óta némileg az árak is mérséklődtek - 10-15 százalékos az árcsökkenés az előző évhez képeszt -, de a magasabb hozamok kompenzálják majd a kiesést, így az egy hektárra jutó árbevétel alapvetően nem változik – húzta alá.

Czerván György elmondta azt is, hogy az idei enyhe tél és a kevés hó miatt 30-40 éve nem tapasztalt mezei pocokinvázió sújtja az ország egyes részeit. Ez leginkább Csongrád, Békés, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érinti. Komoly károk keletkeztek, ám a szükséges intézkedéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) már megtette – nyomatékosította.

M1-Ma reggel