Lépcsőzenével indult a Múzeumok éjszakája
A Budapesti Fesztiválzenekar meglepetéskoncertjével vette kezdetét a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozata szombaton a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén.
2014. június 22. 10:16

"Két éve adtuk az első lépcsőkoncertet, nagyon szeretünk itt játszani. Szerencsére annyi embert érdekel, hogy úgy érzem, még a Hősök terére is elférne a koncert mondta el a félórás hangverseny után az MTI-nek a BFZ karmestere.

Fischer Iván emlékeztetett arra hogy minden ötven ember között van a statisztikák szerint tíz-húsz igazi komolyzene-kedvelő, ezért a BFZ keresett ötven olyat, akik életük során valamiért nem jutottak még el koncertre.

Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának értékelése szerint a világ egyik legjobb zenekara nyitotta meg a Múzeumok éjszakáját, Magyarország talán legnépszerűbb kulturális eseményét, amely évről évre több százezer látogatót vonz.

"Úgy érzem, a Szépművészetiben ma rekordrészvétel lesz, bár nehéz túlszárnyalni az eddigieket: eddig minden Múzeumok éjszakáján 10-12 ezer ember látogatott el hozzánk, az épület sokkal többet nem is bír" - szólt várakozásairól.

Baán László hangsúlyozta, hogy ezen a napon a múzeumok a kevésbé komoly arcukat mutatják, a Szépművészeti például a most látható Toulouse-Lautrec-kiállításhoz kapcsolódva francia estet tart, amelyen szinte az összes társművészeti ág képviselőivel találkozhatnak a látogatók.

Több intézmény csatlakozott a Csillagos Házak-megemlékezéshez

Lépcsőkoncertjén a BFZ többek között Betty Olivero Jiddis dalát is eljátszotta, megemlékezve arról, hogy hetven éve ezen a napon kellett a zsidóknak kényszerlakhelyként csillagos házakba vonulniuk Budapesten.

Ilyen ház volt a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Nagymező utcai épülete is, az intézmény ezért több programmal csatlakozik az OSA Archívum Csillagos Házak megemlékezésnapjához, míg a Lengyel Intézet városi sétákkal, a Cervantes Intézet pedig kiállítással és filmvetítéssel vesz részt az évfordulós programsorozatban.

Két diktatúra elnyomó gépezetének is a székhelye volt a Terror Háza épülete, a múzeumban ezért az állandó kiállítás és az Alekszandr Szolzsenyicin életét bemutató időszaki tárlat mellett ritkán látható, történelmi témájú dokumentumfilmeket tekinthet meg a közönség a Múzeumok éjszakáján. Mint a Terror Háza munkatársai az MTI érdeklődésére elmondták, a múzeum programjai iránt a tavalyihoz hasonlóan nagy az érdeklődés, 20 óráig több mint kétezer látogatót fogadtak.

Kígyózó sor a Műcsarnoknál

Hosszú sor kígyózik a Műcsarnok előtt is, ahol jelenleg a kortárs magyar építészeti kiemelkedő alkotóit és alkotásait bemutató, nagyszabású Építészeti Nemzeti Szalon várja a közönséget. Szegő György, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: programjaikkal az intézményt akarták helyzetbe hozni és minél több embert bevonzani, hogy hírét vigyék az Építészeti Nemzeti Szalonnak.

A kiállításhoz ezért számos program kapcsolódik: Zoboki Gábor és Demeter Nóra építészek például két alkalommal tartanak Ami a díszletek mögött rejlik címmel személyes hangú vezetést, amelyen arról is vallanak, szerintük mi ma az építészet feladata.

A Litera irodalmi portál estjén kortárs írók tesznek kísérletet egy múzeumi bűneset felderítésére, de a Műcsarnok gondolt a jövő építészeire is, akik makettekből konstruálhatják meg saját városukat.

Költőkaszinó


A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) a Budapesti Vonósok kamrakoncertje és költőkaszinó, az Iparművészeti Múzeumban kreatív foglalkozások, a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) tárlatvezetések és árnyékszínház is várta a látogatókat szombaton a Múzeumok éjszakáján.

A PIM költőkaszinójában az érdeklődők kipróbálhatták többek között a Nyugat-rulettet és az anagramma-halászatot, sakkozhattak és marokkózhattak, valamint benevezhettek az Útvesztő elnevezésű játékba, amelyben irodalmi feladványok megoldásával juthattak előre. A kertben a Budapesti Vonósok kamrakoncertjét hallhatta a közönség, majd a Kistehén Zenekar lépett fel slammer vendégekkel.

A Magyar Nemzeti Múzeum kertje sok szórakoztató programot kínált a gyerekeknek. Nagy érdeklődés kísérte a lézerharcot és a rekeszmászást, valamint a charleston bemutatót és tánctanítást a színpadon. A Szent István lovagjai című kiállításban a Melodisztik duó szórakoztatta az érdeklődőket, majd Csorba László főigazgató mutatta be a tárlatot és hívta fel a figyelmet az érdekességekre.

A múzeumban ezen az estén nyílt meg a Túlélők/Survivors című kiállítás Aliza Auerbach izraeli fotográfus holokauszt-túlélőkről készített képeiből az alkotó részvételével. Éjféltől még fáklyás múzeumkerti sétára invitálják a látogatókat.

Videoanimáció a Gellért-hegy szikláira vetítve

Az Iparművészeti Múzeumban Szulák Andrea és Tabáni István lépett fel, de egyedi bögréket és plakátokat is alkothattak a résztvevők, az aulában pedig kézműves vásárt tartanak. A Pompa az asztalon című tárlaton az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit ismerhetik meg a látogatók. A hajó alakú ezüst asztaldísz, az állatokat és növényeket formázó fajanszedények mellett az érdeklődők megismerkedhetnek az étkezés olyan kellékeivel, mint a csirágfogó, a puncsmerő kanál, a csigavilla vagy a velőskanál.

Számos kurátori vezetést tartanak a kiállításokban, emellett a közönség előadásokat hallhat a kortárs teríték dizájnról, valamint a Gundel egykori és mai terítési szokásairól.

A Gellért szálló többek között a X. Budapest Classic Grand Prix 100 oldtimer autójának befutójával és kiállításával szórakoztatja a látogatókat. Erre az éjszakára megnyílt a Gellért szálló alatti alagútrendszer a Szüzek barlangjával és a Gellért-kupola is, de ez is csak előzetes regisztrációval látogatható, a csoportok már a múzeumok éjszakája előtti napokban beteltek.

Este fél tíztől látható a Gellért-hegy szikláira vetített videoanimáció, amellyel Herman Ottó polihisztorra emlékeznek. A videoanimációt a Kiégő Izzók alkotócsoport készítette a Gellért-hegy sziklastruktúrájára komponálva. Az alkotás Herman Ottó életét és munkásságát mutatja be képekben, és azokba a világokba invitálja a nézőket, amelyekkel a polihisztor foglalkozott: a rovarokéba, a víz alá és az égbe, a madarakhoz. A természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész és politikus munkásságát bemutató animációt éjjel 2 óráig láthatja a közönség a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon.

Szegedi programok az ókori Egyiptom bűvöletében

Több ezer érdeklődő látogatott el szombaton a Múzeumok éjszakája szegedi programjaira, melyek zöme a Móra Ferenc Múzeum háromrészes Fáraók Egyiptoma című kiállítás-sorozatához kapcsolódott.

Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy elővételben több mint ötszáz belépő kelt el a rendezvényre. A szegedi Kultúrpalota előtt azonban szürkületkor is hosszú sorok kígyóztak.

A Móra park gyepére letelepedett látogatók között hatalmas sikert arattak a budapesti és szegedi divatiskolák növendékei által tervezett ókori egyiptomi ihletésű ruhák, amelyeket modellek mutattak be a múzeumépület előtt, amit III. Amenhotep fáraót és hitvesét ábrázoló hatalmas, 8,5 méter magas szobrok őriznek.

A színpadi programok zöme is a Nílus-parti birodalomhoz kapcsolódott, a Caliana Táncegyesület Istennők táncai címmel tartott egyiptomi táncbemutatót, a Mérlegen az élet című darabban pedig egy halotti szertartást idéztek meg Pataki Ferenc rendezésében.

Az Interaktív Természetismereti Tudástár előadásain a fizika, a kémia, a geográfia és a biológia érdekességein keresztül kalauzolták el a vendégeket ókori Egyiptomba.

A múzeumi éjen az irodalom szerelmeseire is gondoltak: a "Móra-Hyde park" elnevezésű eseményen ki-ki megoszthatta a kedvenc Móra-idézeteit a jelenlévőkkel. A Somogyi könyvtár munkatársai ehhez muníciót is szolgáltattak, az egykori múzeum és könyvtárigazgató idézeteivel plakátolták ki a Dóm téri épület homlokzatát. A járókelők is megtudhatták például, hogy az író szerint "A telefon addig volt csodálatos, míg nem volt meg". 

hirado.hu - MTI
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó