Kiátkozta a maffiózókat Ferenc pápa
A szervezett bűnözői csoportot az ördög követőjének nevezte, és egyházi átokkal sújtotta.
2014. június 21. 21:12

Ismét elítélte a maffiát Ferenc pápa, aki szombaton a ’Ndrangheta fellegvárának számító Calabriában tett egynapos látogatást. A szervezett bűnözői csoportot az ördög követőjének nevezte, és egyházi átokkal sújtotta.

Kiátkozta a maffiózókat Ferenc pápa, aki szombaton az 'Ndrangheta nevű szervezett bűnözői csoport fellegvárának számító Calabriában tett egynapos látogatást.

A katolikus egyházfő a Calabriában celebrált misén kijelentette, hogy az Olaszország egyik legveszélyesebb bűnszervezetének számító 'Ndrangheta "az ördög követője".

Ferenc pápa nem sokkal korábban Castrovillariban meglátogatott egy börtönt, ahol kétszáz elítélttel beszélgetett, köztük külön találkozott egy, a maffia által meggyilkolt hároméves gyerek apjával.

A Vatikán szóvivője szerint a "rendkívül érzelemdús" találkozón a pápa vigasztalta a szülőt és elítélte a gyermekek elleni erőszakot.

A hároméves fiúra januárban gyújtottak rá egy autót, amelyben nagyapjával és egy marokkói nővel utazott. A hatóságok gyanúja szerint a gyermek maffialeszámolás áldozata lett, mivel mindkét szülője drogcsempészet miatt ül börtönben. Az eset nagy felháborodást keltett Olaszországban, de márciusban egy újabb, szintén hároméves gyermek halt meg egy hasonló leszámolásban.

A többi elítéltet Ferenc pápa arra buzdította, hogy keressék a teljes feloldozást bűneik alól, és új emberként hagyják el a börtönt.

Az egyházfő a calabriai látogatáson szegényekkel és kábítószerfüggőkkel ebédelt, Cassano allo Ionioban pedig a régió problémáiról, köztük a fiatalok nagy munkanélküliségéről és szervezett bűnözésről beszélgetett ottani papokkal.

A calabriai 'Ndrangheta Olaszország egyik legkiterjedtebb bűnszervezete, a nagyrészt drogcsempészetből, kisebb részt a helyi vállalkozók sanyargatásából élő csoport éves forgalmát egyesek 70 milliárd euróra (az olasz GDP 3,5 százalékára) teszik.

Ferenc pápa korábban már többször felszólalt a maffia ellen. Jelentések szerint az antipátia kölcsönös a két fél között, ugyanis az olasz média korábban arról számolt be, hogy a pápa az 'Ndrangheta célkeresztjébe került. Ennek oka, hogy Ferenc pápa átláthatóbbá akarja tenni a Vatikánt, ezzel viszont feldühítette a gengsztereket, akik a gyanú szerint korrupt főpapokkal állnak üzleti kapcsolatban. 

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • A keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa
  A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy "hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa".
MTI Hírfelhasználó