Kedvezően változnak a brüsszeli ajánlások
Jelentős eredményt ért el Magyarország az országspecifikus ajánlások területén - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
2014. június 20. 21:30

A miniszter az EU-országok gazdasági, illetve pénzügyminiszterei tanácskozásának (Ecofin) szünetében pénteken telefonon az MTI-nek. Kikerült például az elvárások közül az idei 1 százalékos költségvetési kiigazítás - mondta.

"Gazdasági eredményeink alapján meg tudtuk győzni az Európai Bizottságot arról, hogy ilyenfajta kiigazításra nincs szükség, Magyarország tartani tudja a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatti hiányt, az infláció rekordalacsony szinten áll, a foglalkoztatás bővült" - ismertette.

Az üzleti környezetre vonatkozó ajánlásokat illetően további eredménynek nevezte, hogy az e-közbeszerzésre vonatkozó szabályokat elfogadták, azok érvényesek. Az Európai Bizottság módosította a beruházási aktivitásra vonatkozó álláspontját is, elismerte, hogy nem általánosságban, csak egyes szektorokban alacsony a beruházási aktivitás.
A miniszter kiemelte továbbá: a bizottság elismerte azt is, hogy a foglalkoztatás és munkanélküli-ellátás területén a magyar intézkedések is a munkaerő-piaci aktivitást célozzák. Ekörül még folyik a vita, valószínű, hogy a szöveget nem módosítják, de legalább a bizottság a magyar eredményeket is elismerte - tette hozzá. A több mint 4,1 millió foglalkoztatott, valamint a munkanélküliségi ráta csökkenése azt tanúsítja, hogy ezek az intézkedések eredményesek voltak - hangoztatta Varga Mihály.

Az Európai Bizottság által bemutatott 2015-ös költségvetési tervezettel kapcsolatban kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy olyan költségvetést fogadjon el a tanács, amely a 2015-ös év egészében biztosítani tudja a programok ütemezett kifizetését. Az előző időszakban ugyanis többször előfordult, hogy a bizottság forráshiány miatt képtelen volt időben teljesíteni a tagállamok kifizetési kérelmeit. Ezzel nehéz helyzetbe hozza az államháztartást, s tovagyűrűző hatásként a kedvezményezetteket is. Ilyen helyzettel a magyar költségvetésnek is szembe kellett néznie tavasszal, ezért fontos, hogy ebben ne legyen fennakadás - mondta.

A miniszter a vitában a magyar álláspontot ismertetve elmondta, hogy támogatják a bizottság 2015-ös költségvetési tervezetre vonatkozó javaslatát. "Úgy véljük, hogy a benne szereplő források megalapozottak. Határozottan rögzítettem, hogy az összes rendelkezésre álló előirányzatot be kell állítani a költségvetésbe annak érdekében, hogy az Európai Unió költségvetés-likviditási problémáját kezelhessük. A forrásokra igenis szükségünk van, felhasználásukat garantálni és biztosítani kell. Az elmúlt időszakban komoly problémákat tapasztaltunk a kifizetési igénylések kiegyenlítésében, főleg a kohéziós politika területén. Ez nem fenntartható, reményeink szerint 2015-ben el tudjuk kerülni ezeket a szituációkat" - fejtette ki.

Az uniós költségvetés 145 milliárd eurós kötelezettségvállalási főösszeget tartalmaz. A fenntartható növekedés, természeti erőforrások területére 59 milliárd eurót kíván a bizottság javasolni 2015-re. Az úgynevezett intelligens és inkluzív növekedésre 66 milliárd eurót (ez az összeg elsősorban a versenyképesség növelését, a foglalkoztatás bővítését, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió területeit tartalmazza). Igazgatási költségekre 8,6 milliárd euró, a globális Európa-fejlesztési programokra 8 milliárd euró, a biztonság és az uniós polgárság belső támogatására, fejlesztésére 2 milliárd euró áll a javaslatban. 

hirado.hu - MTI
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó