Tóbiás: kevesebb elvtárs, több barát
Ezt mondta Tóbiás József, az MSZP-frakció megbízott vezetője a Politikatörténeti Intézetben tartott, Választások után - ellenzéki stratégiák című beszélgetésen.
2014. június 19. 19:39

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a pártnak nyitnia kell, újraépíteni szakmai és társadalmi kapcsolatait.

Az MSZP-nek azt kell megértenie, hogy nem egy nagy párt, és ez egyúttal az újrakezdés lehetősége - fűzte hozzá Tóbiás József, aki szerint kiüresedett a párt szellemi, szakmai holdudvara.

A tavaszi választásokról a szocialista politikus úgy fogalmazott, "a vereség az vereség, a kudarc az kudarc, van okunk a szerénységre".

Schiffer András, az LMP társelnöke azt emelte ki: Orbán Viktor érzékelte a magyar és globális kapitalizmus válságjelenségeit, illetve hogy kudarcot vallott az a fejlődési pálya, amelyre a magyar elit az elmúlt negyedszázadban állította az országot.

Az LMP-politikus szerint az elitek nem egyszerűen rosszul kormányoztak, de csődöt mondott egész rendszerük, amely elsősorban arra épült, miként járjanak a külföldi hitelezők kedvébe.

Az LMP stratégiája "az összeszerelő Magyarország" helyett a megújuló Magyarország - hangoztatta a pártvezető.

Schiffer András kifejtette azt is: a 19. századi értelemben vett hagyományos társadalmi osztályok a globális kapitalizmus világában megszűntek, de a kizsákmányolás, a tőke-munka ellentéte nem, mi több, ezek az ellentétek nemcsak egy országon belül, de az egyes országok között is megkerülhetetlenné váltak.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM társelnöke szerint "Orbán Viktor cinikus politikai vállalkozóként" felismerte, hogy elfogyott a támogatottsága a rendszerváltással létrejött köztársaságnak. A támogatottság csökkenéséért pedig nem a választók felelősek, bár a választásokon működött "az az ősi magyar reflex", hogy az erős hatalommal nem érdemes nyíltan szembeszállni.

"Jó, akkor itt fogunk élni" - jegyezte meg a pártvezető a pragmatikus magyar kisember hozzáállását jellemezve. A korábban társadalomkutatóként dolgozó politikus kifejtette: a magyar társadalom relatív többsége jelenleg egy létbizonytalanságban élő, bizalmatlan, bizonytalan, amorf csoport, amely az erős hatalomra szavaz.
Karácsony Gergely a jelenlegi helyzetben követendő stratégiáról úgy fogalmazott: "most nem annak van itt az ideje, hogy fogjunk össze gyorsan, mert itt van Orbán Viktor, hanem hogy nézzünk mélyen magunkba". Szerinte intellektuálisan kiürült a baloldal Magyarországon, újragondolandó a 80-as években fogant baloldali elitista modernizációs politika. Mozgalmi típusú pártot kell építeni, hogy ledolgozzák azt a hitelességi válságot, amibe a baloldal került.

Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) pártigazgatója szerint az ellenzéki pártoknak keresniük kell a közös nevezőt, hogy az önkormányzati választásokon legyen sikerélményük. Magyarországnak "maffiamentes" politikai rendszerre van szüksége, és ezt az ellenzéki együttműködéssel lehet elérni - hangoztatta a DK-s politikus. 

MTI
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
MTI Hírfelhasználó