Tőkés kitűzte a székely zászlót Nagyváradon
Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő kitűzte nagyváradi irodája erkélyére a székely zászlót szerda délután egy utcai villámcsődület után.
2014. június 19. 09:17

Erről tájékoztatott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sajtószolgálata.

A politikus felszólalásában emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt románok és magyarok közös óhaja volt az egyéni és kollektív szabadság, a demokrácia, az európai felzárkózás. Úgy vélekedett, az Európai Unióhoz csatlakozott Romániában jelenleg nemcsak a kisebbségi jogok, hanem az alapvető emberi jogok is csorbulnak. Megemlítette, hogy a hatóságok hajtóvadászatot indítottak Wass Albert könyvei és szobrai ellen, betiltották Nyirő József újratemetését, és nagy elánnal küzdenek a székely nemzeti szimbólumok ellen.

„A mostani akció nem más, mint a székelységgel való partiumi szolidaritás kinyilvánítása” – idézte a közlemény Tőkés Lászlót. Az esemény több tucat résztvevője közül sokan Wass Albert-kötetet tartottak a kezükben.

A tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy a pünkösdi búcsú idején a csíksomlyói könyves standokról a rendőrök levetették Wass Albert könyveit, egy árustól tíz könyvet el is koboztak, Szovátán pedig lefoglalták a magánterületen felállított Wass Albert-szobrot.

A román hatóságok Victor Ponta 2012. májusi hatalomra lépése óta perek sokaságát indították a székely zászlót kitűző önkormányzatok és közhivatalok ellen.

Romániának kötelessége lenne

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség álláspontja szerint nincsen olyan jogi erővel bíró nemzetközi egyezmény, amely előírná Románia számára, hogy autonómiát biztosítson Székelyföldnek. „Romániának tehát elsősorban morális kötelessége lenne az autonómia biztosítása” – áll az RMDSZ sajtóirodája által kiadott, Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének címzett válaszlevélben, amelyet a Krónika című erdélyi magyar napilap ismertetett szerdai számában.

Az önkormányzatok ügyeibe is beleszólnak

Eközben mind Kovászna, mind Hargita megye román prefektusa figyelmeztette az önkormányzatokat: törvénytelen az SZNT által kezdeményezett autonómiapárti határozat elfogadása, amelyben azt jelzik a kormánynak, hogy a 153 székely önkormányzat egy közös régióba kíván tartozni, és többlethatásköröket kér a terület számára. Izsák Balázs szerint ugyanakkor ma már minden székelyföldi polgármester tisztában van azzal, hogy a kormányt képviselő prefektusok nem adhatnak nekik utasításokat, nem hat fenyegetésük.

Ezzel párhuzamosan régóta zajlik a szimbólumok harca Székelyföldön: a több magyar többségű település önkormányzata és a román hatóságok között folyó zászlóháború során legutóbb a brassói bíróság a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalról és Sepsiszentgyörgy főteréről szedette le a székely zászlót.

MNO - MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Előkészített baloldali akció az SZFE egyetemfoglalása
  Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája: megbukott a képviseleti demokrácia. A dokumentumot az Origó hozta nyilvánosságra, amelyből kiderül: Soros György által támogatott baloldali aktivisták képezték ki a hallgatókat az egyetemfoglalásra.
 • Gerald Knaus célja: Orbán Viktort kiiktatni
  Legyünk tisztában azzal, hogy Gerald Knaus és szervezetének tevékenysége csupán a jéghegy csúcsa. Fontos, hogy a választók megismerjék és megértsék ennek a rendszernek a veszélyességét. A nemzetbiztonságot érő új fenyegetések ellen hatékonyan fel kell lépni.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó