Tőkés kitűzte a székely zászlót Nagyváradon
Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő kitűzte nagyváradi irodája erkélyére a székely zászlót szerda délután egy utcai villámcsődület után.
2014. június 19. 09:17

Erről tájékoztatott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sajtószolgálata.

A politikus felszólalásában emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt románok és magyarok közös óhaja volt az egyéni és kollektív szabadság, a demokrácia, az európai felzárkózás. Úgy vélekedett, az Európai Unióhoz csatlakozott Romániában jelenleg nemcsak a kisebbségi jogok, hanem az alapvető emberi jogok is csorbulnak. Megemlítette, hogy a hatóságok hajtóvadászatot indítottak Wass Albert könyvei és szobrai ellen, betiltották Nyirő József újratemetését, és nagy elánnal küzdenek a székely nemzeti szimbólumok ellen.

„A mostani akció nem más, mint a székelységgel való partiumi szolidaritás kinyilvánítása” – idézte a közlemény Tőkés Lászlót. Az esemény több tucat résztvevője közül sokan Wass Albert-kötetet tartottak a kezükben.

A tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy a pünkösdi búcsú idején a csíksomlyói könyves standokról a rendőrök levetették Wass Albert könyveit, egy árustól tíz könyvet el is koboztak, Szovátán pedig lefoglalták a magánterületen felállított Wass Albert-szobrot.

A román hatóságok Victor Ponta 2012. májusi hatalomra lépése óta perek sokaságát indították a székely zászlót kitűző önkormányzatok és közhivatalok ellen.

Romániának kötelessége lenne

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség álláspontja szerint nincsen olyan jogi erővel bíró nemzetközi egyezmény, amely előírná Románia számára, hogy autonómiát biztosítson Székelyföldnek. „Romániának tehát elsősorban morális kötelessége lenne az autonómia biztosítása” – áll az RMDSZ sajtóirodája által kiadott, Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének címzett válaszlevélben, amelyet a Krónika című erdélyi magyar napilap ismertetett szerdai számában.

Az önkormányzatok ügyeibe is beleszólnak

Eközben mind Kovászna, mind Hargita megye román prefektusa figyelmeztette az önkormányzatokat: törvénytelen az SZNT által kezdeményezett autonómiapárti határozat elfogadása, amelyben azt jelzik a kormánynak, hogy a 153 székely önkormányzat egy közös régióba kíván tartozni, és többlethatásköröket kér a terület számára. Izsák Balázs szerint ugyanakkor ma már minden székelyföldi polgármester tisztában van azzal, hogy a kormányt képviselő prefektusok nem adhatnak nekik utasításokat, nem hat fenyegetésük.

Ezzel párhuzamosan régóta zajlik a szimbólumok harca Székelyföldön: a több magyar többségű település önkormányzata és a román hatóságok között folyó zászlóháború során legutóbb a brassói bíróság a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalról és Sepsiszentgyörgy főteréről szedette le a székely zászlót.

MNO - MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó