Megkezdődik az aratás
A szokásosnál hamarabb kezdődött az aratás. Az országban már több helyen elindult az őszi árpa betakarítása.
2014. június 18. 09:03

Megfelelő minőségű az őszi árpa, ezért az országban több helyen is a földekre vonultak a gazdák a kombájnokkal. Német Mihály kiskunlacházi gazdálkodó elmondta, az elmúlt hetek szörnyű nagy melege miatt idén sem várhatták meg Péter-Pál napját, az aratás hagyományos kezdetét. A kánikula után, mondhatni, megint kora érett lett az árpa – tette hozzá.

A gazdáknak most is, mint tavaly, a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy a kereskedők egyelőre viszonylag alacsony árat - 4 ezer forintot - kínálnak mázsánként még a minőségi terményért is. Ennél legalább ezer forinttal több kellene, hogy valamennyi hasznuk is legyen a gazdáknak az éves munka után.

Ráadásul aki nem tudja magtárba vinni a termést,az kénytelen már a tábla széléről eladni azt. A bértárolás ugyanis drága. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) ezért azt szeretné elérni, hogy a gazdák fogjanak össze és vegyék bérbe az állami gabonaraktárakat.

Jakab István, a Magosz elnöke szerint ez az összefogás biztosítja, hogy a gazdák a gazdálkodáshoz szükséges anyagokat, eszközöket közösen szerezzék be, és így az áralku során nyilván lényegesen nagyobb előnyökkel indulnának. Hozzátette: a közös tárolást követően a gazdák együttesen vihetik piacra a terményt.

Várhatóan a búza betakarítása is napokon belül megkezdődhet. Bár a rágcsálók az elmúlt hetekben komoly károkat okoztak, a Földművelésügyi Minisztériumban bizakodóan várják az aratást. Hivatalos terménybecslés egyelőre nincs, de 5 millió tonna kenyérnek való biztosan lesz. És ebből bőven juthat exportra is.

Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint alapvetően keresleti piac van a világban ezért optimista az eladások tekintetében.

A szaktárcánál úgy számolnak, hogy a mezőgazdaság, ezen belül is a szántóföldi növénytermesztés a tavalyihoz hasonlóan idén is jelentősen hozzájárul majd a GDP növekedéséhez.

hirado.hu - Duna Híradó nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó