A lengyelek és magyarok együtt küzdöttek
Bronislaw Komorowski lengyel államfő a budapesti lengyel nagykövetségen hét magyar állampolgárnak magas lengyel kitüntetéseket adott át.
2014. június 17. 10:34

A lengyelek és magyarok évszázadokon keresztül a saját szabadságuk mellett a másik népéért is küzdöttek – hangsúlyozta Bronislaw Komorowski lengyel államfő hétfőn a budapesti lengyel nagykövetségen, amikor hét magyar állampolgárnak magas lengyel kitüntetéseket adott át a kétoldalú kapcsolatok ápolásában szerzett kimagasló érdemeikért.

A lengyel elnök a visegrádi országok elnökeivel és Joachim Gauck német szövetségi elnökkel együtt emlékezett meg Budapesten Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 25. évfordulójáról. 1989. június 16. a magyarországi rendszerváltás, a szabadság visszaszerzésének fontos, jelképes eseménye is volt.

Komorowski a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjét adományozta Wittner Mária 1956-os halálraítéltnek a lengyel–magyar sorsközösség és a forradalom közös tapasztalatának jelképes kifejezéseként.

A Lengyel Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetésben részesült Antall Józsefné Fülepp Klára, a néhai miniszterelnök özvegye, az Antall József Tudásközpont alapítója. Ennek az intézménynek a kezdeményezései a laudáció szerint rendkívüli értéket képviselnek a lengyel–magyar kapcsolatok és az egész közép-európai régió szempontjából.

Ugyancsak a Lengyel Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét kapta meg Csúcs Lászlóné, az Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója, az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat jelenlegi és a Bem József Kulturális Egyesület volt elnöke, aki a méltatás szerint elvitathatatlan érdemeket szerzett Lengyelország és a lengyelek határon túli népszerűsítésében.

Ugyanebben a kitüntetésben részesült Horváth János, az Országgyűlés volt korelnöke, az 1956-os forradalom és szabadságharc aktív résztvevője, aki az Interparlamentáris Unió magyar tagozatának vezetője, ezen belül a lengyel–magyar baráti csoport egyik legaktívabb tagja volt.

Buda Géza, a rendszerváltás előtti magyar demokratikus ellenzék egyik képviselője, aki a nyolcvanas években élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat juttatott ki Lengyelországba, a Lengyel Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét kapta meg.

Ugyanebben a kitüntetésben részesült Héjjné Antall Edith, a néhai miniszterelnök testvére, aki „nem szűnő elkötelezettséggel ápolja apja, idősebb Antall József örökségét, valamint a két nép második világháború alatti közös történetének emlékét”. A kitüntetését lánya, Héjj Klára vette át.

Ugyanebben a kitüntetésben részesült Tóth Gábor volt fideszes országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió magyar tagozata lengyel-magyar baráti csoportjának volt elnöke és több parlamenti cikluson át aktív tagja.

A lengyel elnök megköszönte a kitüntetettek eddigi munkáját, és azt kérte tőlük, hogy továbbra is tevékenykedjenek a két ország javára. Kiemelte a két nép sorsközösségét mint a hagyományos barátság egyik pillérét, valamint azt, hogy lengyelek és magyarok jóban-rosszban mindig együtt vannak.

Horváth János a díjazottak nevében a kitüntetéseket megköszönve szintén a két nép összetartozását, sorsközösségét emelte ki.

MNO - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó