Csütörtökön döntenek a PM-es képviselőnő mentelmi jogárról
А Pesti Központi Kerületi Bíróság indítványozta Szabó Tímea (a Párbeszéd Magyarországért társelnöke) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, a Pető Intézett pénzügyi vezetője Pétermann Csaba feljelentése alapján.
2014. június 17. 09:46

А feljelentés szerint: Szabó Tímea több alkalommal nyilatkozott az országos médiában illetve tartott tájékoztatót а Pető Intézettel kapcsolatos ügyekben, amely intézet pénzügyi vezetője а feljelentő. Ezek közül kiemelendő az ATV-ben az „Egyenes beszéd” című adásban tett megnyilatkozása, amelyben a feljelentőt név szerint megemlíti, illetve feljelentő Pető Intézetben kifejtett tevékenységével kapcsolatban több, а feljelentő becsülete csorbítására alkalmas hamis tényállítást és kifejezést is állított.

 

А Mentelmi bizottság az ügyet а 2014. június 10-i ülésén tárgyalta. Szabó Tímea mentelmi jogával kapcsolatosan azt kérte а bizottságtól, illetve az Országgyűléstől, hogy а magánvádas mentelmi ügyekben követett 24 éves gyakorlat szerint járjon el.

 

А Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott а cselekmény büntetőjogi értékelésével. А magánvádas ügyekben követett mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata а mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve а képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani. Mindezekre tekintettel а 3 igen, 2 nem szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Szabó Tímea mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

 

Alapszabály: a mentelmi ügyben benyújtott határozati javaslathoz más bizottság nem nyújthat be részletes vitáról szóló bizottsági jelentést. Az Országgyűlés a képviselő vagy a volt képviselő mentelmi ügyében benyújtott határozati javaslatot haladéktalanul megtárgyalja. A határozati javaslathoz módosító javaslatot nem lehet benyújtani, arról az Országgyűlés vita nélkül határoz. A határozathozatal előtt a Mentelmi bizottság előadója és az érintett képviselő öt-ötperces időtartamban hozzászólhat.

 

Az Országgyűlés a  csütörtöki ülésén határoz. A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló döntéshez a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Bartha Szabó József
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó