Magas német kitüntetést kapott Németh Miklós
A magas rangú német Point Alpha díjjal tüntették ki vasárnap Németh Miklós volt miniszterelnököt az európai és a német egység érdekében kifejtett munkájáért.
2014. június 16. 09:46

A díjat a Hessen tartománybeli Rasdorf térségében fekvő, Point Alpha nevű korábbi amerikai katonai támaszponton kialakított emlékhelyen adták át a volt kormányfőnek. Az ünnepséget az MDR regionális közszolgálati televízió élőben közvetítette.

Az egykori NDK és NSZK határán - a mai Türingia és Hessen tartomány határán - fekvő volt támaszponton tartott rendezvényen az elismerést adományozó Német Egység Kuratóriumának elnöke, Christine Lieberknecht, Türingia tartomány miniszterelnöke a díjazottat köszöntő beszédében kiemelte, hogy Németh Miklósnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 1989 szeptemberében megnyílt a magyar-osztrák határ a Magyarországra menekült keletnémetek tízezrei előtt.

A határnyitás "a békés forradalmak győzelmének és Németország és Európa egyesítésének alapvető feltétele volt" - hangsúlyozta a konzervatív CDU politikusa, hozzátéve, hogy Németh Miklós "a szabadság jelét mutatta fel a diktatúra világában", és a pillanatnyi hatalmi érdekek helyett "az emberiség érdekében" cselekedett.

Tarek Al-Wazir Hessen tartományi miniszterelnök-helyettes köszöntőjében kiemelte, hogy Németh Miklós nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor nem kért engedélyt Moszkvától a határ megnyitásáról szóló döntés végrehajtásához, hanem csupán tájékoztatta a szovjet vezetést a döntésről.

A Hessenben a CDU-val koalícióban kormányzó Zöldek politikusa elmondta: az európai és a német egységért végzett munkáért járó díj átadásának napján azt is fel kell idézni, hogy Németh Miklós kormánya az átalakulás korszakában Magyarország Európába vezető útját egyengette. "Magyarország Európa része" - emelte ki Tarek Al-Wazir, hozzátéve: "remélem, hogy ezt a jövőben is megtapasztalhatjuk".

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár a díjazottat méltató beszédében kiemelte, hogy a Point Alpha támaszpont "a hidegháború legforróbb pontja" volt, ahol akár egy világháború is kirobbanhatott volna, és ezt az újabb világégést csak a felelős politikusok bölcsessége és körültekintő magatartása révén lehetett elkerülni.

Úgy vélte, hogy a hidegháború lezárásában nagy szerepe volt a magyar-osztrák határ megnyitásának, amely "az első repedést okozta az Európát szétválasztó falban".

Wolfgang Schüssel felolvasta Helmuth Kohlnak az elismerés alkalmából Németh Miklóshoz intézett levelét, amelyben a volt német kancellár azt írta, hogy a békés rendszerváltás 25. évfordulóján "elképzelni sem lehet alkalmasabb személyt" Németh Miklósnál arra, hogy kitüntessék a Point Alpha támaszpontról elnevezett díjjal.

Helmuth Kohl levelében kiemelte, hogy "örökre felejthetetlen marad mindaz, amit a magyarok az Ön vezetésével tettek a berlini fal lebontásáért és a hidegháború befejezéséért".

Helmut Kohl hozzátette, hogy a határnyitás rendkívül nemes gesztus volt a magyarok részéről. Ezt mutatja, hogy 1989 augusztusában a gymnichi titkos találkozón - amelyen Kohl és Németh megállapodott a keletnémet menekültek Ausztriába engedéséről - a magyar miniszterelnök nem tartott igényt ellentételezésre a határ megnyitásáért cserébe, annak ellenére, hogy a lépés rendkívül kockázatos volt, beláthatatlan következményekkel fenyegetett egyebek között az ország szovjet forrásoktól nagyban függő energiaellátását tekintve - ismertette Wolfgang Schüssel a Német Miklósnak írt levél tartalmát.

A díjazott az elismerést megköszönő beszédében egyebek mellett méltatta kormánya tagjai, köztük Horn Gyula külügy- és Horváth István belügyminiszter tevékenységét, és külön köszönetet mondott Kozma Imrének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének a keletnémet menekültek csillebérci táborában végzett munkájáért.

Németh Miklós az ukrajnai válságra utalva hangsúlyozta: 1989-ben azt remélte, hogy véget érnek "a középkori vallásháborúknál is pusztítóbb" ideológiai háborúk, de 25 év után az irredentizmus és a nacionalizmus erősödését lehet tapasztalni, és felmerül "egy újabb hidegháborús korszak" veszélye.

Hozzátette: számos térségben, így Európában is "káosz fenyeget". Erősödik "a terméketlen arrogancia és a szembenállás az integrációval" - mondta Németh Miklós, kiemelve: "teljesen osztom Angela Merkel német kancellár véleményét, amely szerint a szélsőséges indulatok csak a felelős középerők összefogásával fékezhetők meg".

Az először 2005-ben odaítélt, 25 ezer euróval járó Point Alpha díjat eddig mások mellett Helmut Kohl, Mihail Gorbacsov és idősebb George Bush kapta meg.

A vasárnapi ünnepségen több százan jelentek meg, köztük vezető politikusok és diplomaták. A rendezvényen részt vett Czukor József berlini magyar nagykövet is, aki az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a díj Magyarországnak az európai és a német egység megteremtésében játszott kiemelkedő szerepét méltatja. Magyarország Németország újraegyesítéséhez és Európa egységéhez is döntően hozzájárult a rendszerváltoztatás időszakában, amit "nem halványítanak el a jelenkor vitái" - mondta a nagykövet.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó