Magas német kitüntetést kapott Németh Miklós
A magas rangú német Point Alpha díjjal tüntették ki vasárnap Németh Miklós volt miniszterelnököt az európai és a német egység érdekében kifejtett munkájáért.
2014. június 16. 09:46

A díjat a Hessen tartománybeli Rasdorf térségében fekvő, Point Alpha nevű korábbi amerikai katonai támaszponton kialakított emlékhelyen adták át a volt kormányfőnek. Az ünnepséget az MDR regionális közszolgálati televízió élőben közvetítette.

Az egykori NDK és NSZK határán - a mai Türingia és Hessen tartomány határán - fekvő volt támaszponton tartott rendezvényen az elismerést adományozó Német Egység Kuratóriumának elnöke, Christine Lieberknecht, Türingia tartomány miniszterelnöke a díjazottat köszöntő beszédében kiemelte, hogy Németh Miklósnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 1989 szeptemberében megnyílt a magyar-osztrák határ a Magyarországra menekült keletnémetek tízezrei előtt.

A határnyitás "a békés forradalmak győzelmének és Németország és Európa egyesítésének alapvető feltétele volt" - hangsúlyozta a konzervatív CDU politikusa, hozzátéve, hogy Németh Miklós "a szabadság jelét mutatta fel a diktatúra világában", és a pillanatnyi hatalmi érdekek helyett "az emberiség érdekében" cselekedett.

Tarek Al-Wazir Hessen tartományi miniszterelnök-helyettes köszöntőjében kiemelte, hogy Németh Miklós nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor nem kért engedélyt Moszkvától a határ megnyitásáról szóló döntés végrehajtásához, hanem csupán tájékoztatta a szovjet vezetést a döntésről.

A Hessenben a CDU-val koalícióban kormányzó Zöldek politikusa elmondta: az európai és a német egységért végzett munkáért járó díj átadásának napján azt is fel kell idézni, hogy Németh Miklós kormánya az átalakulás korszakában Magyarország Európába vezető útját egyengette. "Magyarország Európa része" - emelte ki Tarek Al-Wazir, hozzátéve: "remélem, hogy ezt a jövőben is megtapasztalhatjuk".

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár a díjazottat méltató beszédében kiemelte, hogy a Point Alpha támaszpont "a hidegháború legforróbb pontja" volt, ahol akár egy világháború is kirobbanhatott volna, és ezt az újabb világégést csak a felelős politikusok bölcsessége és körültekintő magatartása révén lehetett elkerülni.

Úgy vélte, hogy a hidegháború lezárásában nagy szerepe volt a magyar-osztrák határ megnyitásának, amely "az első repedést okozta az Európát szétválasztó falban".

Wolfgang Schüssel felolvasta Helmuth Kohlnak az elismerés alkalmából Németh Miklóshoz intézett levelét, amelyben a volt német kancellár azt írta, hogy a békés rendszerváltás 25. évfordulóján "elképzelni sem lehet alkalmasabb személyt" Németh Miklósnál arra, hogy kitüntessék a Point Alpha támaszpontról elnevezett díjjal.

Helmuth Kohl levelében kiemelte, hogy "örökre felejthetetlen marad mindaz, amit a magyarok az Ön vezetésével tettek a berlini fal lebontásáért és a hidegháború befejezéséért".

Helmut Kohl hozzátette, hogy a határnyitás rendkívül nemes gesztus volt a magyarok részéről. Ezt mutatja, hogy 1989 augusztusában a gymnichi titkos találkozón - amelyen Kohl és Németh megállapodott a keletnémet menekültek Ausztriába engedéséről - a magyar miniszterelnök nem tartott igényt ellentételezésre a határ megnyitásáért cserébe, annak ellenére, hogy a lépés rendkívül kockázatos volt, beláthatatlan következményekkel fenyegetett egyebek között az ország szovjet forrásoktól nagyban függő energiaellátását tekintve - ismertette Wolfgang Schüssel a Német Miklósnak írt levél tartalmát.

A díjazott az elismerést megköszönő beszédében egyebek mellett méltatta kormánya tagjai, köztük Horn Gyula külügy- és Horváth István belügyminiszter tevékenységét, és külön köszönetet mondott Kozma Imrének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének a keletnémet menekültek csillebérci táborában végzett munkájáért.

Németh Miklós az ukrajnai válságra utalva hangsúlyozta: 1989-ben azt remélte, hogy véget érnek "a középkori vallásháborúknál is pusztítóbb" ideológiai háborúk, de 25 év után az irredentizmus és a nacionalizmus erősödését lehet tapasztalni, és felmerül "egy újabb hidegháborús korszak" veszélye.

Hozzátette: számos térségben, így Európában is "káosz fenyeget". Erősödik "a terméketlen arrogancia és a szembenállás az integrációval" - mondta Németh Miklós, kiemelve: "teljesen osztom Angela Merkel német kancellár véleményét, amely szerint a szélsőséges indulatok csak a felelős középerők összefogásával fékezhetők meg".

Az először 2005-ben odaítélt, 25 ezer euróval járó Point Alpha díjat eddig mások mellett Helmut Kohl, Mihail Gorbacsov és idősebb George Bush kapta meg.

A vasárnapi ünnepségen több százan jelentek meg, köztük vezető politikusok és diplomaták. A rendezvényen részt vett Czukor József berlini magyar nagykövet is, aki az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a díj Magyarországnak az európai és a német egység megteremtésében játszott kiemelkedő szerepét méltatja. Magyarország Németország újraegyesítéséhez és Európa egységéhez is döntően hozzájárult a rendszerváltoztatás időszakában, amit "nem halványítanak el a jelenkor vitái" - mondta a nagykövet.

MTI nyomán
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó