A Gazprom csak az előre kifizetett gázt szállítja Ukrajnának
A Gazprom a hatályos szerződés értelmében átállt az Ukrajna által igényelt földgáz előre fizetéses rendszerére, az ukrán Naftohaz így mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg - jelentette be az orosz állami energetikai cég hétfőn.
Utoljára frissítve: 2014. június 16. 10:36
2014. június 16. 09:11

"Az előzetesen kiállított számla alapján nem érkezett be pénz az ukrán féltől" - közölték rögtön a határidő lejártakor a Gazpromnál. A Gazprom feltételei szerint közép-európai idő szerint 8 óráig kellett volna Kijevnek átutalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára.

Szergej Kuprijanov, a cég szóvivője a közlemény kiadását követően tartott moszkvai tájékoztatóján bemutatott egy számlakivonatot, és hangsúlyozta, hogy a Naftohaz eddig nem utalt át pénzt orosz partnerének. "Sem a régi adósságát nem fizette ki, sem a júniusra igényelt mennyiségét árát, a Naftohaz ennek megfelelően ezt a kifizetett gázmennyiséget kapja mától a Gazpromtól" - mondta a szóvivő.

 A Kuprijanov által ismertetett adatok szerint az eddig leszállított földgázért Ukrajna 4,458 milliárd dollárral (mintegy ezer milliárd forint) tartozik. A tavaly novemberben és decemberben leszállított mennyiségért 1,451 milliárd dollárt, az áprilisban és májusban eljuttatott orosz gázért pedig 3,007 milliárd dollárt kellene fizetnie a Naftohaznak.

Szergej Kuprijanov egyszersmind hangsúlyozta, hogy "az európai fogyasztóknak szánt gázt a szerződésekben meghatározottaknak megfelelő mennyiségben szállítjuk és azt az ukrán Naftohaz a tranzitegyezmény alapján köteles eljuttatni a célállomásra".  

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter az Interfax orosz hírügynökséget arról tájékoztatta nem sokkal az előre fizetési rendszerre való átállásról hozott döntés bejelentése előtt, hogy a következő lépések közép-európai idő szerint tíz óra körül derülnek ki, miután találkozik Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

A Gazprom szóvivője bejelentette, hogy a vezérigazgató és az energiaügyi miniszter közép-európai idő szerint déltájban tájékoztatót tart.

 Az orosz állami energetikai cég és ukrán partnere Kijevben sem jutott megállapodásra a gázárral kapcsolatos orosz-ukrán vitában. A csak vasárnap késő este elkezdett és hétfőre virradóra véget ért újabb tárgyaláson Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök és Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa vett részt.  

Oroszország azt ajánlotta, hogy megszünteti az exportvámot és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról. Ukrajna kész a megegyezésre, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, és időt kér az árkérdés rendezésére.

Brüsszel kiterítette lapjait, Moszkva nem enged a gáztárgyaláson

Nyilvánosságra hozta hétfő hajnalban az Európai Bizottság, hogy milyen megállapodást javasolt a háromoldalú, EU-ukrán-orosz gáztárgyalásokon, Brüsszel azt is közölte: Kijev elfogadná a javaslatot, de Moszkva nem megy bele az alkuba.
A bizottság közleménye szerint a jelenleg fennálló hátralékokat Kijevnek összesen hét részletben kellene rendeznie, ebből az első 1 milliárd dollár kifizetését még hétfőn. A maradék pénzt hat részletben az év végéig kellene Kijevnek átutalnia.

Az árat illetően Brüsszel olyan kompromisszumot javasol, amelynek értelmében Ukrajna nyáron 300, télen pedig 385 dollárt fizetne a földgáz 1000 köbméteréért.

Oroszország ezzel szemben azt követeli, hogy Kijev azonnal utaljon át 1,9 milliárd dollárt, a fölgáz 1000 köbméterenkénti ára pedig 385 dollár legyen, évszaktól függetlenül.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a múlt hét közepén Brüsszelben azt közölte: Ukrajna mintegy 2,5 milliárd dollár fizetési hátralékot halmozott fel, ha pedig hétfőn nem rendezi a számla nagy részét, akkor Moszkva csak annyi gázt fog szállítani, amennyit Kijev előre kifizet.

Moszkva 2010-től tavaly decemberig 385 dollárt kért Kijevtől ezer köbméter földgázért, majd decemberben kedvezményt adott Viktor Janukovics ukrán elnöknek, miután az visszalépett az uniós társulási és szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától. Így az ár ezer köbméterenként 268,5 dollárra csökkent.

Viktor Janukovics február végén történt elmozdítását követően viszont Oroszország közölte: április 1-jétől ezer köbméterenként 485 dollárra emeli a gáz árát. Emiatt Kijev kilátásba helyezte, hogy az ügyben illetékes döntőbírósághoz fordul Stockholmban. A háromoldalú tárgyalásokon a múlt héten annyiban sikerült megállapodni, hogy amíg a tárgyalások tartanak, Moszkva nem állítja le a gázszállításokat, Kijev pedig nem kér döntőbíráskodást az ügyben.
A megállapodás része volt az is, hogy júniusban Moszkva még nem kéri előre a gáz árát.
hirado.hu/MTI nyomán
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
  • Négy háza is van a BLM társalapítójának
    Patrisse Cullors, a Black Lives Matter (BLM, A fekete életek számítanak) mozgalom társalapítójának botrányos költekezése miatt egyre több BLM-csoport követel nagyobb elszámoltathatóságot és átláthatóságot a globális szervezettől. Az Associated Press (AP) hírügynökség beszámolója szerint a BLM 2020-ban, Floyd tragédiájának évében kilencvenmillió dollár adományt kapott. A mozgalom társalapítójáról pedig kiderült, hogy négy vidéki háznak is tulajdonosa, amelyek összesen mintegy hárommillió dollárt érnek. Bírálói szerint az ingatlanokat a nonprofit szervezet pénzéből vásárolta az aktivista–derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.
MTI Hírfelhasználó