Elemző: Több Matolcsy kell
A Nézőpont Intézet szakértője szerint sokan félreértelmezték az Európai Bizottság, illetve az IMF Magyarországnak adott ajánlásait.
2014. június 14. 15:04

Felhívta a figyelmet arra is, a londoni elemzők Magyarország esetében a 2015-ös kilátásokat is javították, míg Csehország és Lengyelország esetében ez nem történt meg.

Alacsony infláció, olcsóbb nagybevásárlás. De nemcsak ezt látják Londonból az elemzők, legújabb mutatóik szerint javul Közép- Európa gazdasági növekedésének megítélése, és különösen igaz ez Csehországra és Magyarországra. Pesuth Tamás a Nézőpont Intézet elemzője a Ma reggelben kiemelte azt is, bár az elemzés a 2014-es adatoknál jelzett kedvező irányú elmozdulást, Magyarország esetében azonban a 2015-ös kilátásokat is javították, míg Csehország és Lengyelország esetében ez nem történt meg.

A döntésben nyilvánvalóan szerepe lehetett az IMF Magyarországnak adott ajánlásainak is, azoknak is, amelyeket elfogadunk, azoknak is, amelyeket nem, de az elemzők más szempontokat is figyelembe vesznek, beszélgetéseket folytatnak például meghatározó gazdaságpolitikai pénzügyi intézetekkel is – tette hozzá. Az egész V4-es régió felértékelődőben van, amit a válság előtti időszakhoz képest nagyon alacsony kamatprémiumok is jeleznek, de a magas GDP-arányos államdósság-rátát az elemzők még mindig aggódva figyelik. Ennek kapcsán ugyanakkor a szakember emlékeztetett: Magyarország esetében a tervezetthez képest nagyobb növekedés nominálisan nem változó államadósság mellett a mutató javulását hozhatja magával.

Pesuth jelezte azt is, a hírportálok egy része félreértelmezhette az Európai Bizottság, illetve az IMF ajánlásait, a külföldi szervezetek szerint ugyanis nem kevesebb, hanem éppen hogy „több Matolcsyra”, növekedéspártiságra, van szükség. Mára látni ugyanis, hogy a 2010-ben elkezdett, nem konvencionális költségvetési intézkedések az időbeli aszimmetria miatt beértek, a monetáris politikánál pedig a további növekedésösztönzés a jellemző – érvelt az elemző, aki a rövid távú folyamatokról azt mondta: a válságból való kilábalás Magyarországon 2013-ban megtörtént, ráálltunk egy kiegyensúlyozott szerkezetű növekedési pályára, és ha a pénzpiaci körülményekben, geopolitika helyzetben nem következik be valamilyen kedvezőtlen változás, a bővülés tartós is maradhat.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
MTI Hírfelhasználó