Katonai eredetű lehet a légi irányítási zavar
Júniusban ideiglenesen több repülőgép eltűnt ausztriai, németországi, csehországi és szlovákiai légi forgalmi irányító központok radarjairól.
2014. június 13. 15:12

A Die Presse szerint a NATO észak-olaszországi és németországi katonai kísérletei okozhatták a zavart.

Feltehetőleg a NATO észak-olaszországi és németországi katonai kísérletei okozhatták a közép-európai polgári légi biztonság utóbbi napokban bekövetkezett zavarait - állította egy jól informált forrásra hivatkozva a Die Presse című osztrák napilap.

A Kurier osztrák újság információi szerint június 5-én és 10-én ideiglenesen több repülőgép eltűnt ausztriai, németországi, csehországi és szlovákiai légi forgalmi irányító központok radarjairól. Az üzemzavar idején nem lehetett tudni egyes gépek pozíciójáról vagy éppen a gép sebességéről, haladási irányáról és repülési magasságáról. Mindkét napon "kézileg", vagyis rádiókapcsolaton keresztül tájékozódtak a földi irányítók az "eltűnt" járművekről.

A június 5-i incidenssel kapcsolatban felmerült annak gyanúja, hogy az üzemzavart egy éppen Magyarországon zajló NATO-gyakorlat okozhatta, amelynek keretében az elektronikus hadviselést tesztelték. A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerint a gyakorlatot kis intenzitású zavarást alkalmazva végezték és ennek során a katonai eszközök nem használtak semmilyen, a polgári légi közlekedés biztonságát veszélyeztető frekvenciát. Az incidensekről készített jegyzőkönyvek birtokában a Kurier azt írta, hogy a budapesti légi forgalmi irányítók radarjait nem érintették a zavarok, mivel őket "előzetesen figyelmeztették", hogy pontosan ki és miért, azt nem tudni.

A Die Presse egyik informátora úgy tudja, június 5-én Olaszországból, egy AWACS felderítő gépből származtak a légi biztonság zavarát okozó jelek. Az újság honlapján az olvasható, hogy a szóban forgó gép NATO-parancsnokság alatt repülhetett. Az európai légi biztonsági információkhoz hozzáférő forrás szerint e hét kedden a németországi Ramsteinben található amerikai légitámaszpont közelében lévő, még nem azonosított objektum állt a problémák hátterében. Ramsteinben az észak-atlanti szövetség egyesített légierejének egyik központi parancsnoksága található.

A NATO mindeközben hallgatásba burkolózik. "Mi alapvetően nem a nyilvánosság előtt tárgyaljuk meg az elektronikus hadviselésben rejlő lehetőségeket" - nyilatkozta a Die Pressének egy magas rangú katonatiszt, hozzátéve, hogy a szövetség minden gyakorlatnál szorosan együttműködik a helyi hatóságokkal a közbiztonság szavatolása érdekében.

Az ausztriai légi biztonságot felügyelő Austro Control szakemberei időközben átvizsgálták a központ számítógépes rendszerét, és kizárták annak lehetőségét, hogy hackertámadás történt volna. Az Austro Control az incidenseket egyébként nem nevezte veszélyesnek. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú biztonsági tisztségviselő ugyanakkor a közép-európai polgári légi közlekedés "legnagyobb katasztrófaközeli" helyzetéről beszélt az esetekkel kapcsolatban.

A Kurier kiemelte, hogy miközben a földi irányító központok igyekeznek ártalmatlannak beállítani az egy héten belül kétszer is tapasztalt üzemzavarokat, az újság birtokába jutott katonai elemzés szerint a radarok zavara által lényeges veszélynek volt kitéve a polgári légi biztonság.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az iraki elnökkel találkozott Novák Katalin államfő
  Abdul Latif Rashid iraki elnökkel is találkozott pénteken Novák Katalin államfő, akinek személyében először látogatott magyar köztársasági elnök a közel-keleti országba.
 • Orbán Viktor Jeffrey Sachs közgazdásszal tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök és Orbán Balázs politikai igazgató pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Jeffrey Sachs közgazdász professzort, a legnevesebb amerikai egyetemek oktatóját - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
 • A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat
  A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat, amikor azt állította, hogy a hatályos sztrájktörvény nem felel meg az alaptörvényben rögzített szabályozásnak - hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó