Fáraókori sírra bukkantak Luxorban
Spanyol régészek fáraókori sírra bukkantak Luxorban, amely a 11. dinasztia egyik vezetője nyughelyének tűnik.
2014. június 10. 12:39

A sír széles temetkezési kamrája arról tanúskodik, hogy a királyi család egyik tagja vagy egy magas rangú államhivatalnok nyugszik benne – mondta közleményében Mohamed Ibrahim, egyiptomi régészeti miniszter.

Jose Galan, a spanyol kutatócsapat vezetője szerint a sír betekintést enged a Luxorban – az ókori Egyiptom fővárosában – uralkodó dinasztiába. „A felfedezés megerősíti számos, a 11. dinasztia korából származó sír jelenlétét a Deraa Abu Naga régióban” – teszi hozzá.

Öt évvel ezelőtt már találtak egy sírt, amelynek kora ugyanezen időszakra tekint vissza. Egy vörös szarkofágot, jó állapotú múmiát, valamint számtalan íjat és nyilat tartalmazott, ezek mindegyikét a luxori múzeumban állították ki.

Az újonnan felfedezett sír a kutatók szerint tömegsír is lehetett, mivel több emberi maradványt leltek fel benne. Ugyanakkor a 17. dinasztia idején is használhatták, mivel ebből a korból származó edényeket és eszközöket is találtak benne.

Az 500 ezer embernek otthont adó Luxor a Nílus partján fekszik Dél-Egyiptomban, templomok és fáraókori sírok egyfajta nyitott múzeuma.

MTI nyomán
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó