Trócsányi: lesz reklámadó, megoldjuk a pálinka-ügyet
A harmadik Orbán-kormány igazságügy minisztere, Trócsányi László először A Lényegnek adott interjút, melyben többek között alkotmányossági kérdésekről, az önkormányzati törvényről és az otthoni pálinkafőzésről beszélt.
2014. június 8. 22:32

Nem csatára, hanem vitákra és együttműködésre készül az új igazságügy miniszter. Trócsányi László elmondta, az Európai Unió egy nagyon fontos egység, melynek Magyarország tagja. „Ez a tagság azt is jelenti, hogy az asztal körül ülünk, van véleményünk, ennek hangot adunk, és ha úgy véljük, hogy az alkotmányos identitásunk is kérdésessé válik, akkor természetesen szót kérünk” – mondta a miniszter.

Hozzátette: több olyan téma is akad, amiben még szakmai vita folyik az uniós szervek és Magyarország között, de úgy véli, az alkotmányozással kapcsolatos – 2011 és 2013 között hevesen zajló – konfliktusnak már vége. Trócsányi László nagy jelentőséget tulajdonított az áprilisi országgyűlési választásoknak, hiszen annak eredménye „óriási legitimációt” adott az alkotmánynak is.

A reklámadóról szólva az igazságügy miniszter elmondta, szerinte ez elsősorban szakmai vita. A kormány megvitatta a kérdést, és kialakított egy pozíciót. „Ebben a pozícióban úgy vélem, hogy az álláspont egyértelmű. Lesz reklámadó” – közölte Trócsányi László.

Az önkormányzati választásokra vonatkozó esetleges törvénymódosítás is szóba került. Az új miniszter emlékeztetett, a már benyújtott egyéni képviselői indítványhoz számos módosító javaslat érkezett, amik remélhetőleg lehetővé teszik majd, hogy olyan rendszer jöjjön létre a fővárosban, ami kiállja az alkotmányosság próbáját.

Az Európai Unió kifogásolja a jövedékiadó-mentes otthoni pálinkafőzésre vonatkozó szabályozást is, melyet a kormány hungarikumnak számító módszerként és hagyományként értelmez és véd. Trócsányi László elmondta, még nem tudják pontosan, hogy hogyan oldják majd meg a helyzetet, de jelezte, hogy az EU-nak a szubszidiaritás elvét tiszteletben tartva kell döntéseit meghozni. „A magam részéről nem látom, hogy hol van a probléma, amikor valaki a saját kertjében megtermelt gyümölcsből, saját eszközeivel, saját felhasználásra, korlátozott mennyiségben előállítja a pálinkát, és saját maga megissza. A kertemben a gyümölcsöt összeszedem és abból csinálok lekvárt. Tehát ez Európai Uniónak milyen szintig kell beleavatkoznia az emberek életébe? Ha az Unió népszerűségét vesszük alapul, akkor azt látjuk, hogy bizony vannak komoly gondok” – mondta az igazságügy miniszter. Hozzátette: különbséget kell tenni a bérfőzés és a saját főzés között, erről pedig folynak a tárgyalások.

Egy másik vitás témánk az életfogytiglani szabadságvesztés kérdése. Trócsányi László úgy véli, maradni fog ez a büntetési tétel. „Ez létezik Nagy-Britanniában és Hollandiában is, úgy gondolom, azok az országok sem fogják azt megváltoztatni” – mondta. A miniszter kifejtette: az eljárást elmarasztaló szerv nem vizsgálta, hogy mi van akkor, ha az alkotmányban egyszerre létezik egy kemény büntetőpolitika és egy kegyelmezési rendszer. A kettőt egymás mellé téve lehet értékítéletet mondani egy országról, enélkül az Emberi Jogok Európai Bíróságának álláspontja egyoldalú. Trócsányi László szerint nem ez legfontosabb kérdés jelenleg az országban, de úgy véli, év végéig valamilyen formában rendezni fogják az életfogytig tartó szabadságvesztés ügyét. 

hirado.hu - MTI
  • Vadászati expó: másfél millió fölött az összlátogatottság
    A központi helyszínen, a Hungexpon 616 ezren látták az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tárlatát, ezzel együtt másfél millió fölött van a programsorozat összlátogatottsága - mondta Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a keddi sajtóbeszélgetésen Budapesten.
  • Álcivil szervezetek önkénye rombolja a jogállamot
    „Nem lehet a jogállamot jogellenes eszközökkel védeni, nem lehet az értékeket az értékek megsértésével védeni" - fogalmazott Varga Judit miniszter.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
MTI Hírfelhasználó