Beiktatták az ukrán elnököt
Szombaton a kijevi parlamentben letette az államfői esküt Petro Porosenko, Ukrajna megválasztott, új elnöke.
2014. június 7. 14:58

Közben Kijev újabb tiltakozó diplomáciai jegyzéket juttatott el Moszkvába a folytatódó durva határsértések, az ukrán–orosz határon át beszivárgó zsoldosok és fegyverek miatt. Szombatra virradóan ismét támadásba lendültek az ukrán fegyveres erők, amelynek tüzérsége lövi a kelet-ukrajnai Szlovjanszkot, valamint a környező településeket.

Letette az államfői esküt Petro Porosenko, Ukrajna megválasztott, új elnöke, a beiktatási ceremónia helyi idő szerint 10 órakor (közép-európai idő szerint 9-kor) kezdődött. Porosenko az eskütétel utáni beszédében büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik leteszik a fegyvert és nem öltek sem katonákat, sem civileket. Kijelentette: ellenőrzött folyosót nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát. Leszögezte viszont, hogy „terroristákkal” nem tárgyal.

Felgyorsíthatják az integrációt

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna egységes állam, „nem lesz semmiféle föderalizáció az országban”. Beszédének a Donyec-medencét érintő részében az új elnök áttért az ukránról az orosz nyelvre. Petro Porosenko kilátásba helyezte az ország európai uniós integrációjának felgyorsítását is.

Ezt követően Porosenko a belvárosi Zsófia téren részt vesz a különböző ukrán fegyveres erők parancsnokainak ünnepélyes bemutatási ceremóniáján. Az ukrán főváros központjában közlekedési korlátozásokat vezetnek be, elsősorban a parlament, az elnöki hivatal és Zsófia tér környékén.

Ismert, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök pénteken találkozott egymással a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepség díszebédje előtt, amelyre mindketten hivatalosak voltak.

Putyint mégsem hívták meg

A beiktatásra ugyanis mintegy 20 állam, valamint nemzetközi szervezetek magas rangú képviselői érkeznek majd, köztük Joe Biden amerikai alelnök, Bronislaw Komorowski lengyel, Dalia Grybauskaite litván, Didier Burkhalter svájci államfő, aki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelenlegi elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli az eseményen. Nem kapott viszont meghívót Vlagyimir Putyin orosz elnök, Moszkvát a kijevi orosz nagykövetség ügyvivő vezetője képviseli majd.

Bekérették a nagykövetet

Közben Kijev újabb tiltakozó diplomáciai jegyzéket juttatott el Moszkvába a folytatódó durva határsértések, az ukrán–orosz határon át beszivárgó zsoldosok és fegyverek miatt. Az UNIAN hírügynökség szombaton jelentette, hogy előző nap bekérették a külügyminisztériumba Andrej Vorobjov ideiglenes orosz nagykövetet, hogy átnyújtsák neki a diplomáciai jegyzéket, amelyben Kijev magyarázatot kér a durva határsértésekre.

A dokumentum több olyan esetet felsorol, amikor állig felfegyverzett emberek próbáltak behatolni Ukrajna területére Oroszország felől. Szerepel benne a két nappal ezelőtti incidens is, amikor Moszkva-barát szakadár fegyveresek páncélozott szállító harcjárművel és teherautókkal érkeztek egy határátkelőhöz, majd amikor a határőrök ellenállásába ütköztek, szabadon vonultak vissza Oroszország területére. A jegyzékben leírnak egy olyan esetet is, amikor orosz pilóta nélküli repülőgép sértette meg az ukrán légteret.

Ismét támadásba lendültek az ukrán fegyveres erők

Az ukrán fegyveres erők – amelynek tüzérsége lövi a kelet-ukrajnai Szlovjanszkot, valamint a környező településeket – a hétvégén ismét támadásba lendült – számolt be az oroszbarát felkelők egy képviselője. Elmondta, hogy a lövések a Karacsun-hegy felől érkeznek. Szlovjanszk „népi polgármestere”, Vjacseszlav Ponomarjov szóvivője, Sztella Horoseva pénteken közölte, hogy a városközpontot ért tüzérségi támadásban meghalt egy nő.

-------------------------------------------------

Őrizetben az újságírók

A kelet-ukrajnai Szlovjanszkban őrizetbe vettek két orosz újságírót – írta szombaton internetes oldalán az újságírók munkáltatója, a Zvezda (Csillag) orosz tévécsatorna. Andrej Szusenkov és Anton Malisev Szlovjanszk környékén tűnt el korábban. Kijevbe indultak, hogy közvetítsenek az új ukrán elnök beiktatásáról. Azt követően veszett nyomuk, hogy egy ellenőrzőponthoz érkeztek Donyeck megyében. Az ott történtekről egy szemtanú, egy sofőr számolt be, aki a tévéstábot Ukrajnában szállította.

MNO - MTI
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
  • Nagykövet a tehetségek birodalmában
    A népdalt, annak közvetlensége, személyessége és természetes egyszerűsége okán mindenki magénak érezheti. Egy olyan, a régi paraszti kultúrából ránk maradt zenei örökség, melynek újra és újra meg kell találni helyét mindennapi életünkben, mai világunkban.
MTI Hírfelhasználó