Bajnai tagad és fenyeget
Tovább tagad és fenyegetőzik Bajnai Gordon a hét végén, Dániában megtartott Bilderberg-konferencián való részvétele kapcsán.
2014. június 5. 10:44

„Magyarország nem szerepelt a konferencia témái között. Nem érveltem a kormány gyengítése vagy a befektetők elriasztása mellett, és nem neveztem Gyurcsány Ferencet bohócnak” – írta tegnap blogjában Bajnai a szupertitkos találkozóról. Noha az Együtt–PM vezetője előzőleg a Hír24-nek azt állította, hogy a konferencián Magyarország nem került szóba, az Európai Bizottság egy magát megnevezni nem kívánó tisztségviselője a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta: az európai nacionalista érzések erősödéséről szóló téma részeként volt szó hazánkról.

A Fidesz választ vár arra, hogy Bajnai Gordon „milyen feladatot vállalt magára az ország lejáratása érdekében” a Bilderberg-találkozón – közölte a kormánypárt szóvivője. Selmeczi Gabriella szerint „a világ leggazdagabb bankárjainak és multimilliárdosoknak” a találkozójára nem véletlenül az Együtt–PM vezetőjét hívták meg Magyarországról, tudták ugyanis, kire számíthatnak „a magyar érdekek elárulásában”. A Magyar Nemzet értesüléseire utalva, miszerint a Fideszt megpróbálják összemosni a szélsőjobboldallal, a szóvivő úgy fogalmazott, ha „akár itthon, akár a nemzetközi politikában találkozni fogunk ezzel a jelenséggel […], akkor tudni fogjuk, hogy valójában kik állnak mögötte”. Szavai szerint „Bajnai Gordon és milliárdos barátai el akarják szigetelni Magyarországot, és le akarják rombolni a hazánkba vetett nemzetközi bizalmat”. Selmeczi ezért több kérdést is feltett a volt miniszterelnöknek, így azt, milyen feladatot vállalt magára „az ország lejáratása érdekében”, és hogy mit ígért a „homályos” üzleti köröknek, illetve, mit és mennyit kap ezért.

Bajnai és beszélgetőtársa, amint arról már a Magyar Nemzet beszámolt, úgy érveltek Dániában, hogy a budapesti kormány gyengítésének legjobb módja, ha azt hangoztatják, Orbán Viktor a háttérben együttműködik a Jobbikkal, és ezzel igen veszélyes ösvényre téved. Így – szerintük – egyfajta egészségügyi kordont vonhatnak Magyarország köré, elriasztva a befektetők egy részét is. Oscar Bronner, az osztrák Der Standard médiacsoport kiadója biztosította Bajnai Gordont és a jelenlévőket, hogy lapja ebben kész segíteni. Bajnait Gyurcsány Ferenc potenciális támogatottságáról is kérdezték. Erre úgy felelt, hogy „Gyurcsány egy bohóc”, aki miniszterelnöki múltja miatt nem lesz képes számottevően növelni népszerűségét. Bajnai, aki a Magyar Nemzet korábbi megkeresésére „csak rágtam a gittet és összeszűrtem a levet” válasszal próbálta elviccelni a konferencián való részvételét, most tónust váltott, és közölte: helyreigazítást kér a laptól, és beperel mindenkit, aki továbbra is hazugságokat terjeszt vele kapcsolatban.

Bajnait illetően tegnap más érdekes információ is napvilágot látott. A Válasz.hu arról írt, hogy egyszemélyes tanácsadó vállalkozása, az Ebit Consulting Kft. a 2011-es 17,7 millió, a 2012-es 45,7 millió után 2013-ban már 51,4 millió forintos bevételt realizált. Mindez azt jelenti, hogy havi átlagban 4,3 millió forintról állított ki számlát luxemburgi, brit és francia megbízói számára – mutatott rá a portál, amelynek nyomtatott formátuma, a Heti Válasz még tavaly decemberben készített interjút a volt miniszterelnökkel arról, hogy melyek azok a külföldi társaságok, amelyek miniszterelnöki (illetve azt meghaladó) szintű jövedelmet biztosítanak a számára.

„Infrastruktúra-fejlesztéssel és beruházásokkal foglalkozó cégek. A nevüket nem mondom; nem érdemlik meg, hogy politikai zaklatás áldozatai legyenek. Pláne, hogy tevékenységüknek nincs köze Magyarországhoz – annál inkább Észak-Amerikához, Nyugat-Európához és a Távol-Kelethez” – mondta ekkor Bajnai, megjegyezve, hogy „ez havonta két-három napos utazást, illetve gyakran éjszakai elfoglaltságot – telefonálást, írást – jelent”. A Válasz.hu felveti a kérdést: mi lenne, ha Bajnai Gordon hirtelen időmilliomossá válna, és a politika helyett csak tanácsadással kellene foglalkoznia? „Nyilván nyolcszor-tízszer ennyi bevétele lenne. Azaz évi félmilliárdot hozna neki a saját agya (alkalmazottja ugyanis nincs, egy szál magában viszi a cégét). No, ez példátlan. Hungaricum” – írta a portál.

A Válasz.hu cikkével kapcsolatban Selmeczi azt mondta: „Bajnai Gordon nagyon sokszor olyan tevékenységet fejt ki, amely nem a magyarok érdekét szolgálja”, kormányfőként és a mostani kampányban is bebizonyította, hogy „mindig ellene volt a magyar érdekeknek”.

MNO - Magyar Nemzet
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó