A szabadság a mai fiatal nemzedék számára természetes
A rendszerváltás értelme az volt, hogy ami az akkori fiatal nemzedéknek hiányzott, az a mostani fiataloknak természetes legyen.
2014. június 4. 16:56

A rendszerváltás értelme az volt, hogy ami az akkori fiatal nemzedéknek hiányzott, az a mostani fiataloknak természetes legyen - jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán Varsóban, azon a találkozón, amelyet a visegrádi országok és Németország államfője az öt ország fiatalságának képviselőivel tartottak.

A ma már természetes értékek közül a magyar államfő kiemelte a pártalapítás szabadságát, a szabad véleménynyilvánítást, a vállalkozásalapítási és utazási szabadságot. Az internet szabadságára vonatkozó kérdésre Áder János kifejtette, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának határai ott vannak, amikor egy kijelentés, egy mondat más emberek, társadalmi csoportok becsületét olyan mértékben sérti, hogy az jogi elégtételt kíván.

A lengyel rádió által élőben közvetített, kötetlen egyórás beszélgetésen az öt elnök a rendszerváltással kapcsolatos emlékeit elevenítette fel, gondolatait mondta el, majd válaszolt a meghívott mintegy két tucat, 25 évvel ezelőtt született fiatal kérdéseire.

Áder János felidézte, hogy 1987-ben II. János Pál pápa lengyelországi látogatásakor Kövér László, Orbán Viktor és ő feleségeikkel és Fellegi Tamással Gdanskban részt vettek a pápai misén, ahol egyszerre tapasztalták meg a szabadságvágyat és az elnyomást. Szállásadóikat ugyanis a rendőrség letartóztatta, ugyanakkor a mintegy egymilliós közönség előtt zajló szabadtéri mise a betiltott Szolidaritás melletti politikai demonstrációvá változott.

A transzparenseket kifeszítő fiatalokat a mise után a rendőrök összeverték. Mindez két évvel a rendszerváltozás előtt történt - emlékezett a magyar államfő.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök arról beszélt, hogy a szabadság nem egyszer és mindenkorra adott valóság, azért minden nemzedéknek valamilyen formában meg kell küzdenie.

Nincsen szabadság korszerűség nélkül - folytatta. Hozzátette: a korszerű Lengyelország nemcsak modern technológiát, utakat jelent, hanem korszerűen képzett embereket, a jó hagyományok, bevált értékek továbbvitelét, a népeket elválasztó falak lebontását. Magyarországot külön megemlítette, amelynek esetében ez az ezeréves barátság fenntartását jelenti.

Ivan Gasparovic szlovák elnök a szabadság veszélyeire is felhívta a figyelmet, arról beszélt, hogy a szabadság korlátai ott húzódnak, amikor egy-egy tettünkkel, kijelentésünkkel sértjük embertársainkat.

Joachim Gauck német elnök kijelentette, hogy "a szabadság európai nyelve a lengyel". A lengyelek példát mutattak, bátorítást adtak egész Kelet-Közép-Európának. A keletnémetek a lengyel tapasztalatokat "fordították le" németre, amikor az 1989. október 9-ei lipcsei tömegtüntetésen azt skandálták, hogy "mi vagyunk a nép".

Milos Zeman cseh elnök azzal kezdte, hogy nincs még egy szó, amellyel annyira visszaéltek volna, mint a szabadság szóval.

A választás szabadsága magában foglalja a hibák elkövetésének lehetőségét is - mondta. Közölte: a szabadság dinamikusan változó érték, amelyért folyamatosan harcolni kell, gyakran önmagunk ellen is.

A jelenlévő fiatalok, akik között négy Lengyelországban tanuló magyar is volt, egyebek között az internet szabadságáról, a visegrádi együttműködésről, az európai parlamenti választásokon tapasztalt alacsony részvétel okairól, a német újraegyesülés tapasztalatairól kérdezték az elnököket.

A beszélgetés végén egy nagy, 25. születésnapi tortát vágtak fel a résztvevőknek.

hirado.hu - MTI
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó