A szabadság a mai fiatal nemzedék számára természetes
A rendszerváltás értelme az volt, hogy ami az akkori fiatal nemzedéknek hiányzott, az a mostani fiataloknak természetes legyen.
2014. június 4. 16:56

A rendszerváltás értelme az volt, hogy ami az akkori fiatal nemzedéknek hiányzott, az a mostani fiataloknak természetes legyen - jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán Varsóban, azon a találkozón, amelyet a visegrádi országok és Németország államfője az öt ország fiatalságának képviselőivel tartottak.

A ma már természetes értékek közül a magyar államfő kiemelte a pártalapítás szabadságát, a szabad véleménynyilvánítást, a vállalkozásalapítási és utazási szabadságot. Az internet szabadságára vonatkozó kérdésre Áder János kifejtette, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának határai ott vannak, amikor egy kijelentés, egy mondat más emberek, társadalmi csoportok becsületét olyan mértékben sérti, hogy az jogi elégtételt kíván.

A lengyel rádió által élőben közvetített, kötetlen egyórás beszélgetésen az öt elnök a rendszerváltással kapcsolatos emlékeit elevenítette fel, gondolatait mondta el, majd válaszolt a meghívott mintegy két tucat, 25 évvel ezelőtt született fiatal kérdéseire.

Áder János felidézte, hogy 1987-ben II. János Pál pápa lengyelországi látogatásakor Kövér László, Orbán Viktor és ő feleségeikkel és Fellegi Tamással Gdanskban részt vettek a pápai misén, ahol egyszerre tapasztalták meg a szabadságvágyat és az elnyomást. Szállásadóikat ugyanis a rendőrség letartóztatta, ugyanakkor a mintegy egymilliós közönség előtt zajló szabadtéri mise a betiltott Szolidaritás melletti politikai demonstrációvá változott.

A transzparenseket kifeszítő fiatalokat a mise után a rendőrök összeverték. Mindez két évvel a rendszerváltozás előtt történt - emlékezett a magyar államfő.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök arról beszélt, hogy a szabadság nem egyszer és mindenkorra adott valóság, azért minden nemzedéknek valamilyen formában meg kell küzdenie.

Nincsen szabadság korszerűség nélkül - folytatta. Hozzátette: a korszerű Lengyelország nemcsak modern technológiát, utakat jelent, hanem korszerűen képzett embereket, a jó hagyományok, bevált értékek továbbvitelét, a népeket elválasztó falak lebontását. Magyarországot külön megemlítette, amelynek esetében ez az ezeréves barátság fenntartását jelenti.

Ivan Gasparovic szlovák elnök a szabadság veszélyeire is felhívta a figyelmet, arról beszélt, hogy a szabadság korlátai ott húzódnak, amikor egy-egy tettünkkel, kijelentésünkkel sértjük embertársainkat.

Joachim Gauck német elnök kijelentette, hogy "a szabadság európai nyelve a lengyel". A lengyelek példát mutattak, bátorítást adtak egész Kelet-Közép-Európának. A keletnémetek a lengyel tapasztalatokat "fordították le" németre, amikor az 1989. október 9-ei lipcsei tömegtüntetésen azt skandálták, hogy "mi vagyunk a nép".

Milos Zeman cseh elnök azzal kezdte, hogy nincs még egy szó, amellyel annyira visszaéltek volna, mint a szabadság szóval.

A választás szabadsága magában foglalja a hibák elkövetésének lehetőségét is - mondta. Közölte: a szabadság dinamikusan változó érték, amelyért folyamatosan harcolni kell, gyakran önmagunk ellen is.

A jelenlévő fiatalok, akik között négy Lengyelországban tanuló magyar is volt, egyebek között az internet szabadságáról, a visegrádi együttműködésről, az európai parlamenti választásokon tapasztalt alacsony részvétel okairól, a német újraegyesülés tapasztalatairól kérdezték az elnököket.

A beszélgetés végén egy nagy, 25. születésnapi tortát vágtak fel a résztvevőknek.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzet betleheme
  Hazánk keresztény alapértékeinek megerősítését is szolgálja a nemzet betleheme az ország főterén, a Parlament előtt.
 • Kárpátaljai magyarjainknál az államelnök
  Magyarokkal együtt vett részt református istentiszteleten Novák Katalin köztársasági elnök Beresgszászon, kárpátaljai látogatásán.
 • A brüsszeli bürokrácia visszaél a hatalmával
  "Egyes-egyedül a magyar baloldali ellenzék az, amelynek az az egyetlen egy politikai célkitűzése az európai politikában, hogy áskálódjon a saját hazája ellen" - jegyezte meg Deutsch Tamás, hozzátéve, ennek ékes bizonyítéka volt a határozat megszavazása. "Nem kevesebbet támogattak, mint hogy vegyék el a pedagógusoktól az ő béremelésük feltételeit szolgáló európai uniós forrásokat".
MTI Hírfelhasználó