Felavatták Lehel vezér szobrát Jászberényben
Aki szereti hazáját, saját sorsát szeretheti benne, aki eldobja magától a hagyományt, önmagát tagadja - mondta Áder János.
2014. június 1. 00:04

Az ősök tisztelete és a hazaszeretet nem feladat, sokkal inkább önmagunk elfogadása. Aki szereti hazáját, saját sorsát szeretheti benne, aki eldobja magától a hagyományt, önmagát tagadja - mondta Áder János köztársasági elnök Jászberényben, Lehel vezér szobrának avatóünnepségén.

"Mi magunk vagyunk az emlék, a hagyomány hozzánk tartozik" - idézte Babits Mihály gondolatát ünnepi beszédében az államfő. Jászberényhez így tartozik hozzá Lehel vezér emlékezete és a jász kürt tisztelete, helye van címerben, zászlón, pecséten, intézmények nevében és különösképpen a szívekben - fogalmazott.

A történelemben csak addig láthatunk tisztán, ameddig elér a tudomány, ahol a múlt mozaikdarabjai még előkerülnek. Azon túl csak a lelkünk segítségével láthatunk, és a mondák mindig kitöltik a múltdarabok között hiányzó láncszemeket - utalt Lehel vezér mondájára Áder János.

A jászberényiek tudják, hogy az itt élőket mi teszi közösséggé, a közös öröm, a közösen elvégzett munka, az együtt megélt hagyomány. De a jászok azt is tudják, "csak az a nemzet, az a közösség remélhet valamit az élettől, amely a hagyományt megbecsüli, és hívő kegyelettel adja tovább" - mondta a köztársasági elnök a város főterét megtöltő közönségnek.

A nemzeti hagyomány nemcsak azt jelenti, hogy őrzünk valamit a múltból, ragaszkodunk a régihez, hanem azt is: szeretni és ünnepelni tudjuk azt, ami csak a miénk és senki másé - hangsúlyozta az államfő. Európában azoknak a nemzeteknek van jövőjük, amelyek őrzik hagyományaikat, nem dobják el, nem cserélik újabbra, modernebbre őket, nem hagyják magukat lebeszélni róluk, nem érzik elavultnak, és az újjal összeférhetetlennek - folytatta.

Jászberény új szobra formát ad annak a ragaszkodásnak, amellyel a jászok szeretik és őrzik hagyományaikat, otthonukat, hazájukat. Lehel vezér a Jászság jelképe, mert ő a jászok bátor elszántsága, büszkesége, vitézül kiontott honvédő vére és megóvott szabadsága - mondta Áder János. A kard ma már pihen, ám a legendás alak arra int, hogy a maga módján mindenkinek meg kell harcolni hittel, munkával, tudással, hűséggel a hazáért - zárta szoboravató beszédét a köztársasági elnök.

Lehel vezér szobra, Melocco Miklós és Párkányi Raab Péter alkotása Jászberény főterén kapott helyet. A művet Pap Géza, Jászberény díszpolgára adományozta a településnek.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó