Északon is népbetegség a depresszió
Manapság főként a fiatal generációk vannak kitéve a szisztematikus, sokszor irreális elvárásoknak.
2014. május 31. 12:48

A skandináv országokban a pszichiátriai diagnosztika és az abban kifejtett kezelés területén komoly előrelépés tapasztalható. Bár a mentális egészségtelenség aggasztó méreteket ölt, nem haladja meg a szomatikus betegségekre fordított anyagi vonzatot.

Északon, de talán lassan Európa-szerte is egyre gyakrabban előforduló mentális betegségeknek számít, illetve pontosabban diagnosztizálható a depresszió, a túlzott szorongás, a stressz által okozott állapot, az evészavarok, a skizofrénia, a kétpólusú betegség és a neuro-pszichiátriai fejlődéstani állapotok, mint például az autizmus. A helyes diagnosztika és a megfelelő kezelésen kívül annyiban jelentenek még a társadalom számára kihívást, hogy kifejezetten oda kell figyelni, hogy a mentális elégtelenség szimptómáit viselők ne legyenek megbélyegezve és ezzel a társadalomból való kirekesztés ne sújtsa őket.

                Svédországban is, mint a Nyugat-Európa legtöbb országában a pánikszorongás és a depresszió szinte népbetegségnek számít. Manapság főként a fiatal generációk vannak kitéve a szisztematikus, sokszor irreális elvárásoknak, miközben nem érzik az ennek ellensúlyozásához szükséges megfelelő háttér biztonságát, amelyre támaszkodhatnának. Ezen kívül más egyéb tényező is negatívan befolyásolja a személyiséget. Valamilyen traumatikus szituáció sok mindent kiválthat az emberből. Olyankor a kortól függetlenül az egyén mentális fejlődése megreked.

Ha utánanézünk a statisztikai adatoknak, Svédországban a pszichiátriai szakkezelések nettó összköltsége 2006-tól számítva 2011-ig 5 %-kal nőtt. Ez a tendencia 2013-ban is emelkedőben volt. Ha a többi skandináv országot nézzük, akkor ugyanez országonként: a nettó költség Dániában megközelíti az 55 milliárd eurót, Norvégiában a 70, Finnországban a 10 milliárd eurót. Érdekes megjegyezni, hogy ezek a költségek meghaladták a rákban megbetegedettek kezelésének anyagi vonzatát. Mindamellett ezekben az országokban a szomatikus megbetegedésekhez mérten még mindig kevesebb a mentális megbetegedésekre fordított nettó költség. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a diagnosztizáltak, részben mivel problematikájuk szabad szemmel sokszor nem látható, szomszédjaik, barátaik, illetve munkaadóik félelemmel és elutasítással viseltetnek irántuk. Vélemények szerint a társadalom felelőssége a jó tájékoztatás, az embereké a témában való ismeretek gyarapítása, a politikusoktól pedig el kell várni, hogy az egészségügyben ne spóroljanak a kutatás-fejlesztés anyagi támogatásával és egyben a megelőzésre is fordítsák a forrásokat.

            A svédeket joggal aggasztja a mentális egészségtelenség gyakorisága, ugyanakkor az elrettentés helyett pozitív példákra szoktak hivatkozni. A mentális egészségtelenségben szenvedők sokszor tehetséges művészek, innovatív vállalati vezetők, orvosok, akik kiváló alkotásokat tudnak maguk után hagyni. Csakhogy a múltból említsünk egynéhányat; ilyen volt a neves norvég Edvard Munch és a svéd Sigrid Hjertén festőművész is. 

(adatok: Socialstyrelsen 2013)             

Stockholm, 2014. május 29.

Politidou Mária, Stockholm

gondola.hu - PM Stockholm
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
  Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.
 • A túlélés első szabálya
  Megszakad az az építkezés, ami Tarlós István nevéhez köthető. Karácsony győzelmi nyilatkozatainak voltak ugyan ígéretes részei, de jócskán ismételgette a tartalom nélküli, de érzelmeket felkorbácsoló szlogenjeit, például, hogy ezentúl zöld és szabad lesz a főváros.
 • Választási eredmények
  A vasárnapi önkormányzati választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következő eredmények születtek.
MTI Hírfelhasználó