Északon is népbetegség a depresszió
Manapság főként a fiatal generációk vannak kitéve a szisztematikus, sokszor irreális elvárásoknak.
2014. május 31. 12:48

A skandináv országokban a pszichiátriai diagnosztika és az abban kifejtett kezelés területén komoly előrelépés tapasztalható. Bár a mentális egészségtelenség aggasztó méreteket ölt, nem haladja meg a szomatikus betegségekre fordított anyagi vonzatot.

Északon, de talán lassan Európa-szerte is egyre gyakrabban előforduló mentális betegségeknek számít, illetve pontosabban diagnosztizálható a depresszió, a túlzott szorongás, a stressz által okozott állapot, az evészavarok, a skizofrénia, a kétpólusú betegség és a neuro-pszichiátriai fejlődéstani állapotok, mint például az autizmus. A helyes diagnosztika és a megfelelő kezelésen kívül annyiban jelentenek még a társadalom számára kihívást, hogy kifejezetten oda kell figyelni, hogy a mentális elégtelenség szimptómáit viselők ne legyenek megbélyegezve és ezzel a társadalomból való kirekesztés ne sújtsa őket.

                Svédországban is, mint a Nyugat-Európa legtöbb országában a pánikszorongás és a depresszió szinte népbetegségnek számít. Manapság főként a fiatal generációk vannak kitéve a szisztematikus, sokszor irreális elvárásoknak, miközben nem érzik az ennek ellensúlyozásához szükséges megfelelő háttér biztonságát, amelyre támaszkodhatnának. Ezen kívül más egyéb tényező is negatívan befolyásolja a személyiséget. Valamilyen traumatikus szituáció sok mindent kiválthat az emberből. Olyankor a kortól függetlenül az egyén mentális fejlődése megreked.

Ha utánanézünk a statisztikai adatoknak, Svédországban a pszichiátriai szakkezelések nettó összköltsége 2006-tól számítva 2011-ig 5 %-kal nőtt. Ez a tendencia 2013-ban is emelkedőben volt. Ha a többi skandináv országot nézzük, akkor ugyanez országonként: a nettó költség Dániában megközelíti az 55 milliárd eurót, Norvégiában a 70, Finnországban a 10 milliárd eurót. Érdekes megjegyezni, hogy ezek a költségek meghaladták a rákban megbetegedettek kezelésének anyagi vonzatát. Mindamellett ezekben az országokban a szomatikus megbetegedésekhez mérten még mindig kevesebb a mentális megbetegedésekre fordított nettó költség. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a diagnosztizáltak, részben mivel problematikájuk szabad szemmel sokszor nem látható, szomszédjaik, barátaik, illetve munkaadóik félelemmel és elutasítással viseltetnek irántuk. Vélemények szerint a társadalom felelőssége a jó tájékoztatás, az embereké a témában való ismeretek gyarapítása, a politikusoktól pedig el kell várni, hogy az egészségügyben ne spóroljanak a kutatás-fejlesztés anyagi támogatásával és egyben a megelőzésre is fordítsák a forrásokat.

            A svédeket joggal aggasztja a mentális egészségtelenség gyakorisága, ugyanakkor az elrettentés helyett pozitív példákra szoktak hivatkozni. A mentális egészségtelenségben szenvedők sokszor tehetséges művészek, innovatív vállalati vezetők, orvosok, akik kiváló alkotásokat tudnak maguk után hagyni. Csakhogy a múltból említsünk egynéhányat; ilyen volt a neves norvég Edvard Munch és a svéd Sigrid Hjertén festőművész is. 

(adatok: Socialstyrelsen 2013)             

Stockholm, 2014. május 29.

Politidou Mária, Stockholm

gondola.hu - PM Stockholm
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó