MMA - elfogadták az etikai kódexet és a költségvetést
Elfogadták az etikai kódexet, a 2014. évi költségvetést, valamint módosították az alapszabályt és a díjszabályzatot, emellett a köztestületi díjak adományozásáról is döntöttek a résztvevők a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénteki budapesti közgyűlésén.
2014. május 30. 14:39

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára elmondta: az etikai kódex a köztestületi tagságra vonatkozik, alapvető feladata az erkölcsi értékek rögzítése, valamint ezen értékeken esett sérelmek megállapítása bizottsági döntéshozatallal.

"Az etikai kódex rendelkezéseinek elsődleges célja, hogy irányt mutasson a mindennapi tevékenység során, ugyanakkor lehetőséget biztosít a közös erkölcsi elvárásoknak meg nem felelő személyekkel szembeni fellépésre" - olvasható a dokumentumban.

A közgyűlés arról is döntött, hogy a köztestületi díjakat minden évben a tavaszi közgyűlésen adják át, a Nemzet Művésze díjat pedig minden évben november 5-én.

Az MMA idei évi költségvetése magában foglalja az akadémiai tagok életjáradékát, valamint az elnök, a két alelnök, az elnökségi tagok, tagozatvezetők, felügyelő testületi tagok tiszteletdíját az alapszabály szerint. Tartalmazza továbbá az özvegyi, illetve árvasági hozzátartozói ellátásokat, a művészsegélyt, a köztestületi, szakmai programokat, valamint a központi köztestületi programokra tervezett előirányzatokat, továbbá az MMA külügyi és határon túli tevékenységét szolgáló forrásokat.

A költségvetéssel kapcsolatban a főtitkár elmondta: a növekvő feladatokhoz kapcsolódva a titkárság működéséhez is nagyobb létszám szükséges, emellett a költségvetésben megjelenik többek között az életjáradéki emelés, a Nemzet Művésze díj, valamint a tagozati programokon túl a határon túli és nemzetközi programok támogatása is.

A költségvetésben az MMA titkársága kiadásai a személyi juttatásokkal, dologi kiadásokkal, beruházásokra fordítható kerettel együtt összesen 1,7 milliárd forintot tesznek ki. A köztestületi feladatok támogatása címszó alatt összesen csaknem 2,2 milliárd forint szerepel, ebből az összegből finanszírozzák például az MMA rendes és levelező tagjainak életjáradékét és fizetik a díjakkal járó összegeket.

A Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet több mint 109 millió forintos támogatást kap. A fejezeti kezelésű előirányzatoknál összesen 678 millió forint szerepel, ebből például a Vigadó Galéria kiállításaira 13 millió forintot költenek idén, a pályázati alapokra pedig 160 millió forintot különítettek el.

A költségvetésben új tétel a Vigadó működtetése, ősszel pedig elindulnak az építkezések a kutatóintézetben is, amelynek a Hild-villa ad majd otthont. A 2013-ban alapított Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet 2014 utolsó harmadában kezdi meg működését.

Az életjáradékok összege több mint 30 százalékkal emelkedett egy kormányrendelet alapján. Az Országgyűlés által 2013-ban megalapított Nemzet Művésze díj novembertől 70 művész részére folyósítható.

MTI nyomán
  • A baloldal kamuügyet kiáltott, a Fidesz bízik a nyomozóhatóságokban
    Méltóságot is sértő vitában a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége tudomásul vette a Városháza eladásának ügyét vizsgáló bizottság jelentését a szerdai ülésen. A baloldal ugyanazt hangoztatta, amit a vizsgálóbizottság felállításától kezdve mondott: fake news, kamuügy, nincs bizonyíték, a Fidesz és a titkosszolgálatok találták ki az ügyet. A Fidesz–KDNP frakció visszautasította a vádakat, és leszögezte: a bizottság nem nyomozóhatóság, ráadásul a mozgásukat erősen korlátozta a baloldal.
  • Soros egyik blogján magasztalták az egekig Márki-Zayt
    Az Open Democracy nevű blogon egy vágyvezérelt és a valósággal köszönő viszonyban sem lévő írás jelent meg.
  • Őszinte ítélet az SZFE korábbi színvonaláról: „Döbbenetesen vékony”
    Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője „döbbentesen vékonynak” nevezte azt a tudást, amit meg lehetett szerezni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), Szirmai Gergely influenszer a Partizánban pedig arról beszélt, hogy az egyetemen egyáltalán nem értettek az internetes műsorkészítéshez, a diákok pedig nem kaptak visszajelzést az önálló alkotótevékenységükkel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó