Németh Miklós: Csoda volt a rendszerváltás békés lezajlása
1989 áprilisában nekiláttak a vasfüggöny lebontásához, ezt csak május 2-án jelentették be a magyar hatóságok, addig "figyelték", mit lép Moszkva.
2014. május 29. 15:49

Mihail Gorbacsov garantálta, hogy 1956 nem fog megismétlődni.

"Csodának" nevezte Németh Miklós volt magyar kormányfő egy bécsi pódiumbeszélgetésen, hogy az 1989-es rendszerváltás békésen zajlott le.

A történelmi fordulópont idején hivatalban lévő miniszterelnök szerda este a magyar nagykövetségen politikus kortársaival együtt emlékezett vissza a 25 évvel ezelőtti eseményekre - olvasható az APA osztrák hírügynökség összefoglalójában.

Németh Miklós egyetértett a jelen lévő Horst Teltschik német diplomatával és Wolfgang Schüssel (Osztrák Néppárt, ÖVP) volt osztrák kancellárral abban, hogy akkoriban nem lehetett érezni, "mekkora mérföldkő" a magyarországi vasfüggöny leomlása.

Miközben tartott a hidegháború, és a NATO-rakéták telepítésére vonatkozó, úgynevezett kettős határozat nyomán nem volt magas szintű diplomáciai találkozó Moszkva és Washington között, a magyar miniszterelnök - Mihail Gorbacsov szovjet elnökkel folytatott tárgyalását követően - 1989 áprilisában nekilátott az ország nyugati határán húzódó drótkerítés felszámolásához. A vasfüggöny lebontásának megkezdését hivatalosan csak május 2-án jelentették be a magyar hatóságok, addig "figyelték", mit lép Moszkva. Németh Miklós ugyanakkor elmondta, Gorbacsovtól garanciát kapott arra, hogy 1956 nem fog megismétlődni.

Teltschik, Helmut Kohl volt német kancellár külpolitikai tanácsadója arról beszélt, számára világos volt, hogy egy történelmi folyamat vette kezdetét a magyarországi reformokkal. A diplomata méltatta Németh "történelmi teljesítményét". Rámutatott: egy autoriter rezsim készen állt a demokratikus választásokra, miközben tudta, hogy azzal elveszítheti a hatalmat. Andreas Oplatka, a budapesti Andrássy Egyetem tanára a rendszerváltáskori eseményekkel kapcsolatban kiemelte Moszkva (hallgatólagos) beleegyezésének fontosságát.

A szomszédos Ausztriában nem is gondolták, hogy a vasfüggöny ilyen gyorsan le fog omlani, az ország az európai uniós tagfelvételi kérelemmel volt elfoglalva - emlékezett vissza Schüssel, aki akkor osztrák gazdasági miniszter volt. A későbbi kancellár az osztrák-magyar határon augusztusban megtartott, általa "főpróbának" nevezett páneurópai piknik óriási szerepét emelte ki a rendszerváltást kísérő események közül.

Németh Miklós és Wolfgang Schüssel is kitért az akkori meghatározó politikusok, Kohl és Gorbacsov között létesült kiváló bizalmi bázisra. Schüssel szerint Kohl mindig kereste a kapcsolatot a volt szovjet elnökkel. Az egykori magyar kormányfő hangsúlyozta: a "nyitottság és minden szereplő bevonása" fontos volt ahhoz, hogy "a csoda működjön".
MTI nyomán
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa
  A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy "hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa".
 • A jogvédők ordító csendje
  A „jogvédő" NGÓ-knak az ukrajnai háborúval kapcsolatban tanúsított szemforgató hozzáállása leleplezte őket abban, hogy minimális érzékenységet sem tanúsítanak a valóban életveszélyben lévő kárpátaljai nemzettársaink iránt, hanem kizárólag a megrendelői igények szolgai végrehajtásában merül ki ténykedésük – fogalmaz Hetzmann Róbert.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó