Félezer pályamű érkezett a Liget Budapest Projektre
Csaknem félezer pályamű érkezett a világ minden részéből a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatra.
2014. május 29. 10:29

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben február végén írt ki pályázatot az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire.

"A beérkezett pályaművek száma nemzetközi szinten is kiemelődőnek számít, az óriási érdeklődést már az is előre jelezte, hogy a kiírás honlapjának (www.ligetbudapest.org) az elmúlt három hónapban több mint 140 országból volt sok ezernyi látogatója" - olvasható az összegzésben, amely arra is kitér, hogy nyílt nemzetközi tervpályázatot Magyarországon utoljára Budapest századfordulós fénykorában, több mint 100 évvel ezelőtt írtak ki.

A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein és a ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épülnek fel, megóvva a park zöldfelületét, amelynek rekonstrukciója és növelése a program egyik alapvető eleme. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria a lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel.

A február végén kiírt nemzetközi felhívás nyílt, kétfordulós, a pályaműveket 11 tagú nemzetközi zsűri bírálja majd el. Augusztusban derül ki, hogy mely pályázatok jutnak a második fordulóba, a végeredményt decemberben hirdetik ki.

A pályaműveket magyar és külföldi múzeumi és építész szakemberek bírálják majd el. A zsűri elnöke Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója; társelnöke Wim Pijbes építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója. A bíráló testület tagja Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture); Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke; Finta Sándor, Budapest főépítésze; Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa; Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója; Nagy Ervin országos főépítész; Sáros László György építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója.

A zsűri póttagja Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke; Cselovszki Zoltán, építész, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke; Fazakas György építész és Perényi Tamás építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense. Az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) tagot és póttagot is delegál a testületbe.

A pályázat elbírálásánál fontos szempont, hogy a tervezett épületek flexibilis tereket biztosítsanak a következő évtizedekre a beköltöző intézményeknek és megfelelő körülményeket a látogatóbarát működéshez.

"Elsőrendű, hogy az új múzeumok a kortárs építészet legmagasabb színvonalán maradandó esztétikai élményt nyújtsanak a látogatónak és hozzájáruljanak Budapest épített örökségének gazdagításához úgy, hogy tisztelettel kezelik a Városliget történeti örökségét" - olvasható a közleményben.

A cél, hogy egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből álló, jól felismerhető és azonosítható együttest hoznak létre, amely képes növelni Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét. Emellett nyitott, átlátható, hívogató közösségi tereket biztosítanak az új épületek, amelyeknek a fenntartható építészet elvárásainak is meg kell felelniük.

A négy pályázat értékelése azonos szabályrendszer alapján, azonos bírálóbizottsággal, és azonos értékelési rendszernek megfelelően zajlik. A 2. forduló után kihirdetett győztesek között elvárás lesz az együttműködés, a magyar építészeti és szakági tervezők bevonása, közreműködés a Városliget tájépítészeti rekonstrukciójának előkészítésében és a tervezett épületkomplexum közös energetikai rendszere megtervezésének előkészítésben is.

A közlés szerint az eredményhirdetés után, 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik, az építkezés 2016-ban indulhat, az épületeket 2018. március 15-ig adják át. Az öt új múzeum megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
 • Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus történészi szemmel
  Mérföldkő - kiszabadították a katolikus világtalálkozó emlékezetét a tévhitek és a marxista történelemértelmezés fogságából.
MTI Hírfelhasználó