Lendvai: Mesterházy használati értéke megkopott
A politikus szerint gyorsan meg kell választani az MSZP új vezetését, hogy minél előbb elkezdhessék a tárgyalásokat az őszi önkormányzati választások előtt.
2014. május 28. 22:18

Az EP-választás éjszakáján jelentette be Mesterházy Attila, hogy felajánlja lemondását az MSZP teljes elnöksége. Az akkori bénultságot mára a válságmenedzselés váltotta fel. Ebben rendkívül fontos szerep hárul a szombati választmányi ülésre, azt ugyanis az MSZP-ben is tudják, nincs idő a lábadozásra, mert a vetélytársak már az őszi önkormányzati választásokra tekintenek.

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz-KDNP kormányzása alatt nem csökkentek a társadalmi különbségek, amit a statisztikai adatok is alátámasztanak. A Duna Közbeszéd című műsorában kifejtette, hogy a valódi baloldali politika a kiszolgáltatottság és a nagy társadalmi különbségek ellen küzd, ezért baloldali politikára szükség és igény is van. "Ezt képviselhetjük többen, szövetségben is" - tette hozzá.

Mint mondta, a kormánypártok kétharmados többsége miatt kevés esélye van annak, hogy az ellenzék a parlamentben érjen el eredményt. "Ilyenkor meg kell találni az Országgyűlésen kívüli, de nem parlament- és törvényellenes módszereket" - mutatott rá. Lendvai Ildikó szerint egy olyan pártszervezetre van szükség, amely nem pusztán meghirdeti 2018-ra a társadalmi különbségek csökkentésének programját, hanem már most megpróbál egy segítő, szolgáltató hálózatot működtetni.

"Nemcsak új elnököt kell találnunk, új csapatra is szükség van" - hangsúlyozta, hozzátéve: a választmánynak az a feladata, hogy megmutassa, képes a változásra. Lendvai szerint ehhez el kell fogadni az elnök lemondását, de erre nem azért van szükség, mert Mesterházy rossz ember, csupán "megkopott a használati értéke".

Lendvai Ildikó arról is beszélt, hogy az MSZP él és szükség is van rá, de erről a választókat is meg kell győzni. A politikus úgy véli, egy év alatt újra kell rendezni a pártot, egy "menedzselő vezérkarra van szükség". Elismerte, hogy az EP-választás eredményei új arányokat teremtettek a baloldalon, amihez alkalmazkodni kell.

Az önkormányzati választások előtti tárgyalásokkal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: a legfontosabb, hogy ne tépjék egymást a baloldali pártok újabb hónapokig. "Gyorsan meg kell állapodni a főpolgármester- és polgármesterjelöltekről, ezért kell gyorsan új, legitim vezetést választani, hogy ez hamar megtörténjen" - jelentette ki Lendvai Ildikó a Közbeszédben.

hirado.hu - Duna TV
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Ha békét akarsz, készülj a békére!
  Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget. Akkor mire volt jó az egész?
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
MTI Hírfelhasználó