Lendvai: Mesterházy használati értéke megkopott
A politikus szerint gyorsan meg kell választani az MSZP új vezetését, hogy minél előbb elkezdhessék a tárgyalásokat az őszi önkormányzati választások előtt.
2014. május 28. 22:18

Az EP-választás éjszakáján jelentette be Mesterházy Attila, hogy felajánlja lemondását az MSZP teljes elnöksége. Az akkori bénultságot mára a válságmenedzselés váltotta fel. Ebben rendkívül fontos szerep hárul a szombati választmányi ülésre, azt ugyanis az MSZP-ben is tudják, nincs idő a lábadozásra, mert a vetélytársak már az őszi önkormányzati választásokra tekintenek.

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz-KDNP kormányzása alatt nem csökkentek a társadalmi különbségek, amit a statisztikai adatok is alátámasztanak. A Duna Közbeszéd című műsorában kifejtette, hogy a valódi baloldali politika a kiszolgáltatottság és a nagy társadalmi különbségek ellen küzd, ezért baloldali politikára szükség és igény is van. "Ezt képviselhetjük többen, szövetségben is" - tette hozzá.

Mint mondta, a kormánypártok kétharmados többsége miatt kevés esélye van annak, hogy az ellenzék a parlamentben érjen el eredményt. "Ilyenkor meg kell találni az Országgyűlésen kívüli, de nem parlament- és törvényellenes módszereket" - mutatott rá. Lendvai Ildikó szerint egy olyan pártszervezetre van szükség, amely nem pusztán meghirdeti 2018-ra a társadalmi különbségek csökkentésének programját, hanem már most megpróbál egy segítő, szolgáltató hálózatot működtetni.

"Nemcsak új elnököt kell találnunk, új csapatra is szükség van" - hangsúlyozta, hozzátéve: a választmánynak az a feladata, hogy megmutassa, képes a változásra. Lendvai szerint ehhez el kell fogadni az elnök lemondását, de erre nem azért van szükség, mert Mesterházy rossz ember, csupán "megkopott a használati értéke".

Lendvai Ildikó arról is beszélt, hogy az MSZP él és szükség is van rá, de erről a választókat is meg kell győzni. A politikus úgy véli, egy év alatt újra kell rendezni a pártot, egy "menedzselő vezérkarra van szükség". Elismerte, hogy az EP-választás eredményei új arányokat teremtettek a baloldalon, amihez alkalmazkodni kell.

Az önkormányzati választások előtti tárgyalásokkal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: a legfontosabb, hogy ne tépjék egymást a baloldali pártok újabb hónapokig. "Gyorsan meg kell állapodni a főpolgármester- és polgármesterjelöltekről, ezért kell gyorsan új, legitim vezetést választani, hogy ez hamar megtörténjen" - jelentette ki Lendvai Ildikó a Közbeszédben.

hirado.hu - Duna TV
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó