Orbán: Győztünk, nagyon győztünk!
Győztünk, nagyon győztünk, sőt mi győztünk a legjobban! - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási eredményvárójában, a budai Millenáris Parkban.
2014. május 25. 23:36

Az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt, arányaiban ez a pártszövetség járult hozzá a legjobban a néppárt győzelméhez – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Három a magyar igazság, megvan a második – fogalmazott.

A vasárnap megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselőink jelentik a magyarok előretolt helyőrségét, „ők lesznek azok, akik külföldön is a hazát védik” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a Fidesz-KDNP EP-választási eredményváróján, a budai Millenáris Parkban.

EP-képviselőinknek az lesz a dolga, hogy kivívják a tiszteletet a magyaroknak, kiálljanak az érdekeikért, és hogy Brüsszelben is hallassák a magyarok hangját, mondják el: a magyarok az egység erejével újra elutasították a szélsőségeket – közölte Orbán Viktor.

A magyarok olyan országot építenek, amely nagy jövő előtt áll - hangsúlyozta.

Az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt, arányaiban ez a pártszövetség járult hozzá a legjobban a néppárt győzelméhez - hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Semjén: a kormány gratulál az erdélyi magyarságnak

A magyar kormány nevében gratulált az erdélyi magyarságnak az európai parlamenti választáson elért eredményhez a Romániai Magyar Demokrata Szövetség listájáról bejutó Winkler Gyulának és Sógor Csabának Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár.

Közleményükben - amelyet vasárnap késő este juttattak el az MTI-hez - kiemelték: különösen fontos ez az eredmény annak tükrében, hogy az utóbbi hónapokban a felfokozott romániai belpolitikai helyzetben egyre sűrűbben került elő a "magyar kártya", az erdélyi magyar közösség nemzeti törekvései rendre akadályokba ütköztek.

A régi-új erdélyi magyar EP-képviselőkre rendkívüli feladat vár: sikerre kell vinniük Európában a Kárpát-medencei magyarság ügyét - írták.

Szintén közös állásfoglalásban üdvözölték a kormány nevében a szlovákiai európai parlamenti választások végeredményét. Az alacsony részvételi arány ellenére a felvidéki magyar érdekképviselet jelentős sikere, hogy a Magyar Közösség Pártja bejutott az Európai Parlamentbe - közölték.

Kiemelték: a választáson megmutatkozott, hogy Szlovákiában az MKP az a politikai erő, amelyik bírja a felvidéki magyarság többségének bizalmát.

A párt által elért jó eredmény megerősíti a magyar kormányt abban a meggyőződésében, hogy a magyarság jövője szempontjából hosszú távon a hiteles, magyar etnikai alapokon álló politizálásra lehet és kell építeni. A következetes nemzetpolitika meghozta sikerét - olvasható a közleményben.

LMP: lesz zöldpárti magyar képviselő az EP-ben

Jelen állás szerint lesz zöldpárti magyar képviselő az Európai Parlamentben (EP) – jelentette be Meszerics Tamás, az LMP listavezetője, miután pártja az előzetes adatok szerint 5,01 százalékkal egy mandátumot szerzett a vasárnapi választáson.

Schiffer András, a párt társelnöke az eredmények megismerése után tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az LMP az országgyűlési választáson elért eredménye után egy újabb lépcsőt ugrott meg abba az irányba, hogy a magyar politikában mérvadóvá váljon.

Vona: sikerrel teljesítettük "tavaszi hadjáratunkat"

A Jobbik az európai parlamenti választáson elérte célját, sikerrel teljesítette "tavaszi hadjáratát" - jelentette ki Vona Gábor pártelnök a párt vasárnap késő esti eredményváró rendezvényén Budapesten, miután kiderült, a Jobbik 3 mandátumot szerzett az EP-ben.

A pártelnök szavai szerint az EP-választás eredményének két fontos belpolitikai üzenete az, hogy a Jobbik a második erő, az MSZP pedig összeomlott. Ennek a két változásnak egy irányba mutató következménye, hogy a Jobbik lehet a Fidesz kihívója, a lehetséges váltópárt - jelentette ki Vona Gábor, megjegyezve: ez óriási felelősség is.

Morvai Krisztina, a párt EP-listavezetője arról beszélt: olyan körülmények között érte el a Jobbik ezt az eredményt, amikor a sajtó, a titkosszolgálatok és az ügyészség közvetlen politikai kontroll alatt áll, de több százezer ember megmutatta, hogy nem lehet az '50-es éveket visszahozni.

MTI nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó