Ferenc pápa Izraelben
A palesztinokkal megkötendő béke fontosságát hangsúlyozta az őt fogadó izraeli vezetőknek Ferenc pápa, aki vasárnap délután érkezett a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre.
2014. május 26. 00:11

A palesztinokkal megkötendő béke fontosságát hangsúlyozta az őt fogadó izraeli vezetőknek Ferenc pápa, aki vasárnap délután érkezett a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre a palesztin területeken tett látogatását követően.

"A palesztinok megérdemlik az önálló hazát, az izraeliek a békét - mondta a reptéri fogadtatásnál a római katolikus egyház feje.

Elsőként Simon Peresz államelnök járult a pápai helikopterhez, majd a hozzá csatlakozott Benjámin Netanjahu kormányfővel együtt végigkísérte a vörös szőnyegen Ferenc pápát, aki sorra kezet fogott az izraeli miniszterekkel és vallási vezetőkkel.

Peresz héberül mondott beszédében az Izraelben létező vallások és nemzetiségek békés egymás mellett élését és a béke szándékát hangsúlyozta. Az eredetileg bejelentett beszédtől eltérve kétszer is elítélte a brüsszeli zsidó múzeumnál előző nap elkövetett gyilkosságokat és megbélyegezett minden rasszista bűncselekményt.

Peresz megköszönte a pápának az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni kiállását, Izraelhez való baráti hozzáállását, s testvérének nevezte a pápát.

----------------------------------------------------------

Ferenc pápa együtt imádkozott a konstantinápolyi ökomenikus pátriárkával

A pápa vasárnap este a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával közös imával emlékezett VI. Pál pápa és I. Athénagorasz konstantinápolyi pátriárka ötven évvel ezelőtti történelmi találkozójára.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren tartott hivatalos izraeli fogadtatást követően helikopteren Jeruzsálembe utazott a római katolikus egyház feje, ahol elsőként Nir Barkat, a város polgármestere üdvözölte városi vezetők, a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Hadassza kórház elnöke, valamint arab és zsidó gyermekek kíséretében.

----------------------------------------------------

Ferenc pápa vasárnap este a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával közös imával emlékezett VI. Pál pápa és I. Athénagorasz konstantinápolyi pátriárka ötven évvel ezelőtti történelmi találkozójára.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren tartott hivatalos izraeli fogadtatást követően helikopteren Jeruzsálembe utazott a római katolikus egyház feje, ahol elsőként Nir Barkat, a város polgármestere üdvözölte városi vezetők, a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Hadassza kórház elnöke, valamint arab és zsidó gyermekek kíséretében.

A pápa az óvárosban rövid megbeszélést folytatott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával. A vatikáni rádió jelentése szerint a két egyházfő megállapodást írt alá, melyben ígéretet tettek arra, hogy „tovább haladnak a katolikus és az ortodox egyházak egyesülésének útján”.

Később számos keresztény egyházi vezetővel együtt a Jézus keresztre feszítésének és sziklasírjának hagyomány szerinti helyszínén felépült Szent Sír-bazilikába mentek, ahol ökumenikus imán vettek részt.

Ferenc pápa csókja

A katolikus és a keleti kereszténység két legfontosabb vezetője megcsókolta a templomban lévő követ, ahol a keresztre feszítés után Jézus testét kiterítették. Ferenc pápa a Szent Sírnál összegyűlteknek kijelentette, hogy „azonos a keresztények vére”. A keresztények „tragikus” megosztottsága kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy „a nézeteltérések nem tántorítanak el minket és nem bénítják meg utunkat az egyesítéshez”.

A templomi szertartás után a pátriárkák és a püspökök közös vacsorája zárja a pápai zarándoklat második napját a jeruzsálemi latin pátriárka palotájának pápai szárnyában.

Ferenc pápa szentföldi zarándoklatának harmadik, utolsó napján hétfőn a Jeruzsálem óvárosában lévő Szikladómot tekinti meg a város főmuftijának kíséretében, majd a zsidó hagyomány szerint elhelyezi céduláját a siratófalnál. Virágot helyez el az Izraelt megálmodó Herzl Tivadar sírján, találkozik az ország két főrabbijával, valamint az állam- és a kormányfővel.

A katolikus egyházfő ismét megbeszéléseket folytat I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkával, találkozik papokkal és papnövedékekkel, majd misét mutat be az Utolsó Vacsora termében, s végül este hazaindul Rómába.

hirado.hu - MTI
  • Tudatgyilkosok, lélekmérgezők támadják a kultúrát
    A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban, az elismeréseket pénteken adták át Budapesten.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó