Elsöprő Fidesz-győzelem
A Magyar Nemzet információi szerint az előzetes eredmények alapján a Fidesz–KDNP a voksok 53,47 százalékát szerezte meg a május 25-i európai parlamenti választáson, a Jobbik 15,1, az MSZP 11, míg a Demokratikus Koalíció 9, az Együtt-PM 6,1 százalékot kapott.
Utoljára frissítve: 2014. május 25. 23:06
2014. május 25. 22:22

Áprilishoz képest gyengül az MSZP és a Jobbik. A kormánypártok várhatóan 13 mandátumot szereztek a 21-ből.

A 21 mandátumból a Fidesz–KDNP 13, a Jobbik 3, az MSZP és a DK 2-2, míg az Együtt-PM 1 mandátumot szerzett.

 

Gyurcsány: egy mandátum a kötelező minimum

Egy mandátum elérése a kötelező minimum a Demokratikus Koalíció (DK) számára az európai parlamenti választáson - mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök vasárnap Budapesten újságíróknak.

Gyurcsány Ferenc a párt eredményváró rendezvényén, közvetlenül este kilenc órai megérkezése után arról beszélt, hogy pártja számára a két mandátum "kifejezetten siker", a három a "csodával határos lenne".

Kijelentette, nem az MSZP és az Együtt-PM az ellenfele, hanem a Fidesz-KDNP, amely miatt - mint fogalmazott - "nehezebben élhető ez az ország, mint ahogyan élhetnénk". A Demokratikus Koalíciónak nem a baloldali pártokhoz, hanem az országhoz kell mérnie magát - mondta Gyurcsány Ferenc.

Közölte, választási eredményük meghaladhatja korábbi optimista várakozásaikat. Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy szerinte az önkormányzati választások során a legtöbb helyen együtt kell majd működniük a baloldali pártoknak.

Jávor: egy mandátum biztosnak látszik

Jávor Benedek szerint az internetes sajtóban megjelent információk, illetve az Együtt-PM szavazóköri delegáltjai révén szerzett részinformációk bizakodásra adnak okot, és egy Együtt-PM-es európai parlamenti mandátum biztosnak látszik. Erről az EP-képviselőjelölt újságíróknak beszélt vasárnap a szövetség eredményváróján.

Azt mondta, úgy látszik, hogy legalább egy mandátumuk meglesz, ami visszaigazolja azt a döntésüket, hogy az országgyűlési választás után az EP-választásnak már egyedül futottak neki.

Hangsúlyozta: az viszont egy nagyon fontos kérdés lesz, hogy az ellenzéki pártok együttesen jobb vagy rosszabb eredményt érnek-e el, mint április 6-án.

Az Együtt-PM értékelni fogja az EP-választás eredményét, mert ez sok mindent befolyásol a következő napok, akár évek politizálását illetően is – felelte arra a kérdésre, hogy az önkormányzati választásoknak is egyedül vágnak-e neki. Hozzátette: ha jó eredményt érnek el, az mindenképpen megerősíti azt - "hacsak nagyon jó érvek nem szólnak ellene bizonyos helyzetekben" -, hogy a baloldal és az ellenzéki politizálás megújításához az önálló választási indulás vezet el.

Jávor Benedek az Együtt-PM listájának második helyén áll, de miután a listavezető Bajnai Gordon korábban jelezte, hogy biztosan nem megy Brüsszelbe, ezért első kijutónak számít.

Boros Tamás, a Policy Solutions elemzőjeaz ATV-nek azt mondja, hogy amennyiben igazak a kiszivárgott adatok, akkor a baloldal pártjai külön-külön indulva ugyanakkora eredményt értek el, mint áprilisban közösen, 26 százalékot.

A Jobbik optimista

Optimistán várják a Jobbiknál az eredményeket. Mindezt Mirkóczki Ádám pártszóvivő mondta el a Hír TV-nek, hozzátéve, hogy a radikálisok azt tartják az EP-választás legfőbb kérdésének, hogy ki lesz a második erő. Mirkóczki állítja: nem lennének meglepve, ha ők lennének azok.

Tagországok eredményei

Az előzetes eredmények alapján 25 magyar képviselő lesz az EP-ben, mivel Szlovákiában és Romániában két-két magyar szerzett mandátumot. Magyarországról 21 fő megy majd Brüsszelbe

2014. május 22. és 25. között választotta meg 400 millió nagykorú a 8. EP-ciklus 751 képviselőjét az Európai Unió 28 tagállamában.

Franciaországban a Nemzeti Front végzett az első helyen.

Szlovákiában mind az MKP, mind a Hid-Most bejutott az Európai Parlamentbe.

Az első exit pollok szerint a PO (Polgári Platform) 32,8 százalékkal vezet, őt követi a PiS (Jog és Igazságosság) 31,8 százalékkal. A lengyeleknél rekord alacsony volt a részvételi arány.

Az ellenzéki szocialisták győzelmét hozták az európai parlamenti választások Portugáliában vasárnap az urnazárás után nyilvánosságra hozott előrejelzések szerint. A Szocialista Párt a becslések szerint 30-36 százalékhoz jutott az ibériai országban, amely Magyarországhoz hasonlóan 21 képviselőt küldhet az EP-be.

Ausztriában a jobbközép irányzatú Osztrák Néppárt győzött az európai parlamenti választásokon, de a szélsőjobb komoly előretörést ért el, s a harmadik helyre került a már kiszivárgott végleges eredmények szerint.

Cipruson szintén ismert már a végeredmény: eszerint az uniópárti konzervatív párt, a Demokratikus Tömörülés (DISY) lett az első, 37,78 százalékkal.

MNO/MTI nyomán
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó