Egyszer győzni jó, kétszer győzni még jobb
Orbán Viktor szerint voltak pillanatok, amikor ha a magyar jobboldal nem áll ki a kormány mellett, akkor az ország úgy járhatott volna, mint Olaszország.
2014. május 25. 01:06

Orbán Viktor szerint voltak pillanatok, amikor ha a magyar jobboldal nem áll ki a kormány mellett, akkor az ország úgy járhatott volna, mint Olaszország, ahol kívülről lepöckölték a miniszterelnököt. Erről a miniszterelnök a Hír TV P8 című műsorában beszélt szombaton, ahol azt is elmondta, nem támogatják, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke, valamint szót ejtett a jobbikos kémügyről és az akác körüli vitákról is.

A kormányfő az európai parlamenti (EP-) választásról elmondta, ez neki is olyan, amilyet még nem élt át. Olyan még nem volt Magyarországon, hogy egy kétharmaddal lezárult parlamenti választás után másfél hónapon belül ismét lesz egy választás – mondta a kormányfő. Annak ellenére, hogy európai választásról van szó, az emberek mindenhol belpolitikai alapon döntenek, így tulajdonképpen két belpolitikai alapú választás történik másfél hónap alatt Magyarországon – tette hozzá Orbán.

A miniszterelnök úgy látja, sikerült eljuttatni azt a gondolatot a választókhoz, hogy az EP-választásnak tétje van, azt nem lehet fél vállról venni. Úgy fogalmazott: a keresztény-konzervatív választók már értik, hogy nemcsak az a fontos, hogy Fidesz–KDNP jelöltjei kijussanak az Európai Parlamentbe és megvédjék Magyarországot, hanem a baloldalról kimenők száma is jelentős, mert a baloldal az elmúlt négy évben, ha itthon nem tudott valamit megakadályozni, Brüsszelben próbálta. „Próbálta a küllők közé bedugni a botot” – mondta, hozzátéve: a magyar jobboldal látja, hogy ez veszélyes.

Olaszország sorsára juthattunk volna

Voltak pillanatok, amikor ha a magyar jobboldal nem áll ki a kormány mellett a békemenet formájában, akkor az ország úgy járhatott volna, mint Olaszország, ahol kívülről lepöckölték a miniszterelnököt. Fel tudnék idézni másik országot is, talán többet is, ahol ugyanez megtörtént – mondta a miniszterelnök.

Elmondta, volt egy olyan pillanat, amikor a külvilág velünk ellenséges szereplői megpróbálták a kezükben lévő eszközöket úgy használni, hogy minimum miniszterelnök-csere, de ha lehet, inkább kormányváltás és új választás jöjjön létre. Viszont a magyar nemzet jól szervezett az olasszal szemben, az emberek konkrét pártszimpátiától függetlenül kiálltak a nemzeti függetlenség mellett – fejtette ki, majd hozzátette: azért tudtam a helyemen maradni, mert akkor a magyar emberek megvédtek.

Ha azt akarjuk, hogy a magyarok jól jöjjenek ki az ilyen küzdelmekből, kölcsönösen ki kell állni egymás mellett. Az elmúlt négy év azt tanította meg nekem, hogy a kölcsönös kiállás a jövő útja, egységben van az erő – húzta alá a kormányfő.

A Fidesz képviseli a közepet

Vélekedése szerint nem lehetetlen, hogy a Fidesz–KDNP „Európa-rekordot, Európa-bajnoki címet” szerez a választáson. A pártszövetség helyzetéről elmondta, az európai közepet testesíti meg; Európában képzeli el Magyarország jövőjét, de nem kíván kritikátlanul viszonyulni ahhoz a közeghez, amiben létezik. „Mind belpolitikai, mind pedig külpolitikai értelemben a tőlünk balra és jobbra lévő érőket én szélsőségesnek tekintem” – közölte Orbán Viktor, majd elmondta, hogy szélsőséges az, ami veszélyes a magyarokra. Példaként említette a tényleges életfogytiglannal kapcsolatos európai aggályokat, vagy az Európai Egyesült Államok létrehozásának kérdését.

Utóbbiról elmondta, eleve halott dolog, mert nincs mögötte európai polgár, és közösségi érzések nélkül semmilyen állam sem létezhet. Úgy vélekedett, hogy az egész európai bürokrácia az Európai Egyesült Államok eszményét képviseli. „Mindannyian európaiak vagyunk, de nem elsődlegesen: elsődlegesen magyarunk vagyunk, németek meg osztrákok, és ezen keresztül leszünk európaiak” – fogalmazott. Ezzel összefüggésben kifejtette, azért nem lesz magas a választáson a részvétel sehol Európában, mert nincs olyan, hogy európai állampolgár, így nincs „szív” a választás mögött, csak az „ész”, ezért az kevesebb embert mozdít meg.

Orbán a Kovács Béla-ügyról

A jobbikos kémügyről szólva elmondta, mindig is voltak hazaárulók, az ország megválasztott vezetőinek az a dolga, hogy ilyen emberek kártételét minimalizálja, megakadályozza. Nagyon sok olyan ügy van, amit a szándék kialakulásának szakaszában sikerül a magyar szervezeteknek megakadályozni, és van, ami a nyilvánosságra kerül. Hozzátette, a hazát nemcsak keletre szokták árulni, hanem nyugatra is.

Az akác-ügyről Orbán Viktor úgy vélekedett, az egy nagyobb probléma része. Egy tőlünk távolabb lévő, egy általunk meg nem értett logika szerint működő hatalom egy nem létező jogosultság alapján beleavatkozik az életünkbe, ezért az az érzés, hogy az emberek féltik a saját hazájukat az Európai Uniótól (EU), egy megalapozott érzés – közölte, hozzátéve, ennek egy kirívó példája az akác, és az ilyen beavatkozás elfogadhatatlan.

Európát meg kell újítani

Az EU-ról szólva kifejtette, másról sincs ma szó Európában, mint hogy hogyan lehetne azt megváltoztatni. Közkeletű álláspont, hogy számos ponton jelentős változásokat kell végrehajtani, meg kell újítani. Hazánk szerepéről pedig úgy vélekedett, hogy Magyarországnak erősnek kell lenni, mert békét csak az erő adhat, és a békét csak az erős vívhatja ki magának, akárcsak a tiszteletet.

Az Európai Bizottság elnökének személyére irányuló kérdésre a kormányfő válaszában elmondta, néppárti sikernél jobbról, baloldali sikernél balról érkezhet a jelölt. Viszont ebből nem következik az, hogy a néppárt csúcsjelöltje, Jean-Claude Juncker lenne a bizottság következő elnöke. Orbán Viktor kijelentette: elutasítja az automatizmust, a miniszterelnökök tanácsa nem engedheti ki a kezéből a döntést, hogy ő jelölje szuverén módon a bizottság elnökét. Annak a személynek a kiválasztása, akit az Európai Parlament jóváhagy vagy elutasít, a 28 nemzet hatáskörében kell maradnia.

Junckert már korábban sem támogatták

A kormányfő elmondta: ők korábban Juncker Néppárti jelöltségét sem támogatták. „Az Európai Néppárton belül, amikor a jelölés volt, mi nem azt a személyt támogattuk, aki ma az Európai Néppártnak a jelöltje; de mi fegyelmezett és lojális szövetségesek vagyunk. Miután eldöntötte az Európai Néppárt, hogy kiáll a kampányunk élén, mi teljes súlyunkkal, tekintélyünkkel az Európai Néppárt és jelöltje munkáját kezdtük el segíteni, tehát mi az európai néppárt meghatározó ereje vagyunk, és ott állunk teljes testtömegünkkel a csúcsjelölt mögött. Azt akarjuk, hogy sikeres legyen, hogy vezessen bennünket győzelemre, de azt már nem gondoljuk, hogy neki kellene vezetnie a bizottságot” – fogalmazott a miniszterelnök, aki arra a kérdésre, hogy adott esetben nem is szavaznák meg azt válaszolta: „Hát szó sem lehet róla.”

Orbán Viktor az EP-választással kapcsolatban zárásként úgy fogalmazott: ez egy küzdelem, egyszer győzni jó, kétszer győzni még jobb, de azért ne felejtsük el, hogy európainak is jó lenni.

MNO
  • Márki-Zay Péter szintén Gyurcsány lekötelezettje
    Márki-Zay egyértelművé tette, mire lehet számítani tőle, amikor azt mondta: „Egy olyan közös programot fogok végrehajtani, amelyben a zöld- és a baloldali programelemek, sőt a liberálisoknak kedves pontok is megvannak. Szó sincs tehát arról, hogy egy konzervatív kormány alakulna.”
  • Miért nyitotta ki Soros „Pandora szelencéjét”?
    A nagyjából 12 millió dokumentum a világ harmincöt vezetője, köztük jelenlegi vagy volt elnökök, miniszterelnökök és államfők kényes ügyeit taglalta: többek között offshore vagyonok, korrupció, pénzmosás és nemzetközi adóelkerülés vádját fogalmazták meg ellenük.
  • Hunor–Magor-lovasszobrot lepleztek le Agyagfalván
    Hunor és Magor együtt cselekvése, egymásra utaltsága és testvéri szeretete üzenetet hordoz a székelység és a magyarság számára.
MTI Hírfelhasználó