Összefogás és szellemvárosok a Nyugat-Balkánon
Huszonegyre emelkedett az ár halottainak száma Szerbiában. Az országban mintegy 80 ezer hektárnyi termőföld áll víz alatt.
2014. május 21. 11:01

Huszonegyre emelkedett az ár halottainak száma Szerbiában. Az országban mintegy 80 ezer hektárnyi termőföld áll víz alatt, és a hatóságoknak tonnaszámra kell eltakarítaniuk az elhullott állatok tetemét, emiatt járványveszélytől tartanak. Szerbiában szerdától háromnapos gyászt hirdettek, csak úgy, mint kedden Boszniában, ahol már félmillió embert kellett kitelepíteni az évszázad természeti katasztrófája miatt.

Gyakorlatilag szellemvárossá vált a szerbiai Obrenovac. A Belgrádtól 40 kilométerre fekvő várost teljesen elöntötte a megáradt Száva; 13 ezer embert evakuáltak. Most üresen áll a házak többsége, az utcákon elhagyott, megrongálódott autókat látni. A hadsereg felszólítására a lakók nagy része önként elhagyta otthonát, csak néhányan maradtak.

„Jött a hadsereg, ordítottak, hogy evakuálás van, mindenkinek indulnia kell. A negyedik emeleten lakom, ha a lakásomat elönti a víz, akkor már amúgy is mindegy lesz” – emlékezett vissza egy asszony.

A szerb miniszterelnök Obrenovacban azt mondta: még korai felbecsülni a károkat.

„Több százmillió euró a kár, egyesek szerint több milliárd. Nem akarom azonban sem alá-, sem fölé becsülni az összeget – hangsúlyozta Alexandar Vucsics, aki bejelentette: az ország nemzetközi szervezetekhez fordul, így többek között az Európai Unió szolidaritási alapjától is segítséget remél.

Bosznia-Hercegovinában sokak szerint a húsz évvel ezelőtti háború nem okozott akkor kárt, mint a néhány napig tartó heves esőzés, majd az azt követő árvíz, ahol nem az ár, hanem földcsuszamlás pusztított. Egy bosnyák asszony is rámutatott: két nap alatt elveszett minden, amit a háború óta felépítettek.

Bosznia egyharmada víz alá került. Félmillió embert kellett kimenekíteni otthonából. Többségük most katonai barakkokban él. Több száz iskola, egészségügyi intézmény, híd, út és százezernél is több lakóház vált használhatatlanná.

A katonák ugyanakkor speciális felszerelésben aknák után kutatnak, mivel újra meg kell keresni azokat a robbanószerkezeteket, amelyek a háború alatt kerültek a földbe. Az áradás, illetve a földcsuszamlások miatt ugyanis a korábbi térképek már semmit sem érnek.

Adományokat gyűjtenek Szlovéniában az árvíz sújtotta térségek megsegítésére. A balkáni államok, amelyek valaha Jugoszlávia tagköztársaságai voltak, most egy emberként segítenek a bajba jutottakon.

hirado.hu - Duna Hiradó
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
  • Soltész: A kereszténység védelméért dolgozunk
    Egyre nagyobb teret foglal el a keresztényellenes ideológia és annak terjeszkedő emberi garnitúrája, sokszor éppen a tolerancia és elfogadás jelszavai mögé bújva. Pont ezért, ennek ellensúlyozása végett is szükségesek azok a jelképek, amelyek megerősítik az embereket a keresztény értékrendben.
  • Magyarnak lenni újra előny - egységes világnemzet
    Magyarnak lenni hátrány helyett újra előny, a magyarság mára "egységes világnemzetté vált" - emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a hétvégi magyar iskolák online találkozóján pénteken.
MTI Hírfelhasználó