Összefogás és szellemvárosok a Nyugat-Balkánon
Huszonegyre emelkedett az ár halottainak száma Szerbiában. Az országban mintegy 80 ezer hektárnyi termőföld áll víz alatt.
2014. május 21. 11:01

Huszonegyre emelkedett az ár halottainak száma Szerbiában. Az országban mintegy 80 ezer hektárnyi termőföld áll víz alatt, és a hatóságoknak tonnaszámra kell eltakarítaniuk az elhullott állatok tetemét, emiatt járványveszélytől tartanak. Szerbiában szerdától háromnapos gyászt hirdettek, csak úgy, mint kedden Boszniában, ahol már félmillió embert kellett kitelepíteni az évszázad természeti katasztrófája miatt.

Gyakorlatilag szellemvárossá vált a szerbiai Obrenovac. A Belgrádtól 40 kilométerre fekvő várost teljesen elöntötte a megáradt Száva; 13 ezer embert evakuáltak. Most üresen áll a házak többsége, az utcákon elhagyott, megrongálódott autókat látni. A hadsereg felszólítására a lakók nagy része önként elhagyta otthonát, csak néhányan maradtak.

„Jött a hadsereg, ordítottak, hogy evakuálás van, mindenkinek indulnia kell. A negyedik emeleten lakom, ha a lakásomat elönti a víz, akkor már amúgy is mindegy lesz” – emlékezett vissza egy asszony.

A szerb miniszterelnök Obrenovacban azt mondta: még korai felbecsülni a károkat.

„Több százmillió euró a kár, egyesek szerint több milliárd. Nem akarom azonban sem alá-, sem fölé becsülni az összeget – hangsúlyozta Alexandar Vucsics, aki bejelentette: az ország nemzetközi szervezetekhez fordul, így többek között az Európai Unió szolidaritási alapjától is segítséget remél.

Bosznia-Hercegovinában sokak szerint a húsz évvel ezelőtti háború nem okozott akkor kárt, mint a néhány napig tartó heves esőzés, majd az azt követő árvíz, ahol nem az ár, hanem földcsuszamlás pusztított. Egy bosnyák asszony is rámutatott: két nap alatt elveszett minden, amit a háború óta felépítettek.

Bosznia egyharmada víz alá került. Félmillió embert kellett kimenekíteni otthonából. Többségük most katonai barakkokban él. Több száz iskola, egészségügyi intézmény, híd, út és százezernél is több lakóház vált használhatatlanná.

A katonák ugyanakkor speciális felszerelésben aknák után kutatnak, mivel újra meg kell keresni azokat a robbanószerkezeteket, amelyek a háború alatt kerültek a földbe. Az áradás, illetve a földcsuszamlások miatt ugyanis a korábbi térképek már semmit sem érnek.

Adományokat gyűjtenek Szlovéniában az árvíz sújtotta térségek megsegítésére. A balkáni államok, amelyek valaha Jugoszlávia tagköztársaságai voltak, most egy emberként segítenek a bajba jutottakon.

hirado.hu - Duna Hiradó
  • Hazánk támogatja Észak-Macedónia EU-tagságát
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden a Karmelita kolostorban fogadta a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetőségét, Hrisztijan Mickoszki elnököt és Alekszandar Nikoloszki alelnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • Az európai államok közötti együttműködés
    Gulyás Gergely a Nemzetek Európája és az EU jövője - Európai körkép: identitás, szabadság, diszkrimináció és jólét című könyvbemutató konferencián és kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy Európa demográfiai adatait, de akár gazdasági teljesítményének adatait tekintve is veszít jelentőségéből.
  • Herczeg Ferenc-szobrot avattak a Nemzeti Színházban
    Mellszobrot állítottak Herczeg Ferencnek (1863-1954) a magyar dráma napján, kedden a Nemzeti Színház épületében. A két világháború közötti korszak legnépszerűbb íróját megörökítő művet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Takaró Mihály, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke leplezte le.
MTI Hírfelhasználó