Megkezdődött a csúcstámadás!
Klein Dávid elindult, hogy oxigénpalack használata nélkül jusson fel a földkerekség legmagasabb hegyére.
2014. május 20. 14:49

A tervezettnél két nappal korábban, akár május 25-én feljuthat a világ legmagasabb hegyére Klein Dávid, ugyanis a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint, ha nem is ideális, de a körülményekhez képest jó időjárás várható a hétvégén a Csomolungmánál. Ha oxigénpalack nélkül sikerül feljutnia a 8848 méteres Mount Everestre, Klein Dávid lehet az első hazai hegymászó, akinek sikerülhet a kimagasló sportteljesítmény. A SPAR Everest Expedíció alpinistája az északi alaptáborból kiindulva megkezdte a csúcstámadást. Törekvéseit egy nepáli hegymászótárs, az alaptábor-vezető, az időjárás-előrejelző csapat, illetve egy helyi expedíciós ügynökség segíti.

Klein Dávid május 20-án indul útnak az alaptáborból, a tervek szerint négy nappal később éri el a 3-as tábort, és nepáli idő szerint május 25-én hajnalban sikerülhet feljutnia a csúcsra mintegy 12 órás, folyamatos mászást követően. Ha ez a próbálkozás kudarcot vallana, akkor az előrejelzések szerint június elején még nyílik egy időjárási ablak. A hegymászó a lehető legtovább szeretne az alaptáborban maradni, amíg a monszun időszak be nem köszönt június elején. Amennyiben elsőre nem sikerül feljutnia a csúcsra, de az időjárási viszonyok és fizikai állapota lehetővé teszi, újra fog próbálkozni még egyszer. Az ehhez szükséges stratégiát, illetve a logisztikai hátteret kiépítette. A SPAR támogatásának köszönhetően Klein Dávidot a legjobb élelmiszerek, felszerelés, kiszolgálás és logisztika segíti, a stratégiáját több éves tapasztalat alapján építette fel, s az orvosi vizsgálatok is azt bizonyították, hogy képes lehet feljutni a Csomolungma tetejére. A világ legmagasabb hegyére eddig alig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül.

A SPAR Everest Expedíció április 6-án indult és várhatóan május végén ér véget, amelynek keretében Klein Dávid hegymászó megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét. A Mount Everest 8848 méteres csúcsának – a legfrissebb statisztika szerint – eddig csaknem 5000 megmászását tartják számon. A Himalája-turizmus olyan méreteket öltött az utóbbi évtizedben, hogy az már káros a környezetre. Ezért szinte már mozgalommá vált az oxigénpalack nélküli csúcselérés, vagyis tisztán, saját erőből feljutni a világ tetejére. A SPAR Everest Expedíció honlapján (www.sparexpedicio.hu) bárki figyelemmel kísérheti Klein Dávid előrejutását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymászásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról.

gondola
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Fontos adóügyi könnyítésekről döntött az Országgyűlés
  Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a vállalkozások és a magánszemélyek meglehetősen nagy csoportját érintik, és egyszerre szolgálják a versenyképességet, a gazdaság újraindítását és a visszaélések visszaszorítását.
 • Kocsis Máté: „Nagy svindler” Gyurcsány Ferenc
  Nagy svindlernek nevezte Gyurcsány Ferencet a Fidesz frakcióvezetője, miután a DK elnökéről kiderült, hogy tőle függésben levő fiatalokkal akarta saját népszerűségét bizonyítani. Kocsis Máté már korábban is arra figyelmeztette az ifjú korosztályt, hogy keressenek rá, és meglátják, ki is az igazi Gyurcsány Ferenc. „Jó nektek, hogy titeket már nem vernek agyon, ha tüntetni mentek” – írta a kormánypárti politikus.
 • Az EU nem védi Európa déli határát a migránsok ellen
  A csempészhajók - szépítő kifejezéssel NGO-hajók - kiszolgálják az embercsempészeket, és taxiztatják a csempészésért vagyonukkal fizető, becsapott afrikaikat. Nem tudni, milyen érdekeltség bújik meg a háttérben, mert az Unió - ellentétben a józan ésszel - nem védi a kontinenst.
MTI Hírfelhasználó