Tőkés: 1956 óta nem volt ilyen
Egyedül a Fidesz és a KDNP szövetsége képviselheti méltón a nemzetet Brüsszelben, Strasbourgban, az Európai Unióban – mondta a Fidesz-KDNP listájának harmadik helyén induló Tőkés László szombaton Miskolcon, a pártszövetség európai parlamenti választási kampányrendezvényén.
2014. május 18. 10:29

A volt református püspök, aki jelenleg is képviselő az Európai Parlamentben, ezt saját tapasztalatára hivatkozva jelentette ki, emlékeztetve, hogy 2007-től ott van Brüsszelben, 2010-től pedig Magyarország képviselője is. „A Fidesz a lovon ül, a Jobbik átesik a ló egyik oldalára, az utódkommunisták, a darabjaira hullott szocialisták pedig átestek a ló másik oldalára” – fogalmazott Tőkés László. A magyarság érdekeinek védelmében, valamint a jobboldali és a baloldali szélsőségekkel szemben is fel kell venni a harcot az Európai Parlamentben – szögezte le.

Megfogalmazása szerint 1956 óta nem volt ilyen nagy „nemzeti egymásra találás”, a nemzeti együttműködés rendszerében megvalósult legátfogóbb nemzeti egység ugyanakkor nem állhat meg a határon, arra van szükség, hogy kiterjedjen az egész nemzetre. A Fidesz vezette kormány hitet tett amellett, hogy közösséget vállal a külhoni, az idegenbe szakadt magyarokkal, „ezt a Magyarországot akarom látni mindörökké” – jelentette ki Tőkés László.

Az EP képviselő, képviselőjelölt megköszönte, hogy a mostani választásra kialakult egy nemzeti lista a Fidesz-KDNP égisze alatt, amelyen ő is szerepel. Az unióról szólva elmondta: megítélése szerint nincs helye semmilyen kizárólagosságnak, semmilyen végletességnek, az egység, a sokszínűség elve alapján Magyarország egyenrangú tagja, nemzete az uniónak. Ugyanakkor a határon túl élő magyaroknak, magyar közösségeknek is meg kell találniuk ebben a sokszínűségben az egységet – tette hozzá.

Magyarország álláspontja

Csöbör Katalin, Miskolc Fidesz-KDNP-s egyéni országgyűlési képviselője a rendezvényen azt mondta: tíz évvel Magyarország uniós csatlakozása után „joggal köszönhetjük meg a Nyugatnak és az Európai Uniónak, hogy felelősséggel vállalta fel, hogy Közép-Európa nemzetei a szabad világhoz tartozhassanak ismét”. Ugyanakkor a helyzet az elmúlt négy évben sokat változott, „Magyarországnak immár van saját álláspontja”, van cselekvőképessége, és „megint visszanyertük önbizalmunkat”, és ez megjelenik minden nemzetközi porondon – emelte ki Csöbör Katalin.

Történelmi, a 2010-esnél is nagyobb győzelmet aratott az április eleji választáson a Fidesz-KDNP – mondta szombati soproni fórumán Szájer József, a pártszövetség EP-képviselőjelöltje. Szavai szerint négy éve egy „szétvert, széthulló, korrupcióba fulladó, válságba éppen belekeveredett ország polgárai mondtak valamire nemet”, míg másfél hónapja elsősorban igent mondtak az Orbán-kormány által elért, Európának is példát mutató sikerekre, és kifejezték, hogy ennek a politikának a folytatását kívánják.

Ennek elemeként említette a mintegy 250 fős hallgatósága előtt a gazdaság talpra állítását, a közteherviselés multinacionális vállalatokat is bevonó magyar modelljét, 300 ezer új munkahely létrehozását, a bérnövekedést, a Brüsszelben megvédendő rezsicsökkentést, valamint a családtámogatási rendszer megerősödését és az alaptörvény hatályba léptetését is. Megjegyezte, hogy a magyar kormányt az alaptörvény, a média- és a választójogi szabályozás miatt ért támadások oka a különadók és a rezsicsökkentés bevezetése, illetve a külföldi cégek profitvesztesége volt.

„A mi célunk az egész nemzet bevitele Európai Unióba”

Szájer József az eseményt megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: lehet, hogy a magyarországi voksok döntik el, hogy a jobb- vagy a baloldal adja Brüsszelben a legnagyobb képviselőcsoportot. Kiemelte: a Fidesz-KDNP mind a jobb-, mind a baloldali szélsőséget elutasítja. A baloldal kapcsán arról beszélt, azok „nem tisztelik a saját országukat” és folyton igazodni akarnak a velük szemben külföldről támasztott elvárásokhoz. A jobboldali szélsőségesekről szólva megjegyezte: az EU elhagyása súlyos károkat okozna, és nem szolgálja a magyar nemzet érdekét.

„A mi célunk nem az Európai Unióból való kilépés, hanem az egész nemzet bevitele Európai Unióba” – jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy a kormánypártok közös listáján az unión kívüli államokban élő határon túli személyiségek is helyet kaptak. Firtl Mátyás (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: a pártszövetség jelöltjei „azok az emberek, akik meg tudják védeni Magyarországot” Brüsszelben. A soproni származású Szájer Józsefről szólva kiemelte, hogy „olyan jelölt, aki közülünk való”.

MNO - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó