Brüsszel szerint papíron elfogadható a magyar rendszer
Még vizsgálják az uniós támogatásokat irányító és ellenőrző rendszer átalakítását, ám eredményes tárgyalások után újabb milliárdokat utaltak Magyarországra.
2014. május 16. 21:22

Még vizsgálják az uniós támogatásokat irányító és ellenőrző rendszer átalakítását, ám eredményes tárgyalások után újabb milliárdokat utaltak Magyarországra, és Brüsszel várja az április 15-e utáni időszakra vonatkozó számlákat is.

Újabb, mintegy 150 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra, és a jövő héten újabb utalás várható - közölte a Miniszterelnökség. Az Európai Bizottsággal folytatott sikeres tárgyalások nyomán a kormány kiküldheti az április 15-e utáni időszakra vonatkozó számlákat is. Ezeket átmenetileg azért tartották vissza, mert Brüsszel információkat kért az uniós támogatásokat irányító és ellenőrző rendszer átalakításáról.

A brüsszeli források segítségével újult meg például a Várkert Bazár, a Ludovika épülettömbje és az Olimpia Park is. Az Európai Bizottság korábban azt kérte, hogy amíg vizsgálják az új rendszert, addig Magyarország ne küldjön számlát Brüsszelbe.

A kormány és a bizottság szerdán is tárgyalt egymással, ezután oldották fel a korlátozást. Az Európai Bizottság a szerdai tárgyalásokat követően mondta azt, hogy mintegy 150 milliárd forintot utal Magyarország számára. Jövő héten, illetve az azt követő hetekben újabb összegek érkeznek, és befogadják azokat a számlákat, amelyek az intézményrendszeri átalakítások után, április 15-e után keletkeztek - nyilatkozta Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.

A regionális politikáért felelős uniós biztos, Johannes Hahn szóvivője az MTI-vel azt közölte: az új rendszer papíron elfogadhatónak tűnik, de Brüsszel a számlák feldolgozásához biztosítékot szeretne kapni az Állami Számvevőszéktől is. A vizsgálat május végén zárulhat le véglegesen. 2007 óta eddig 5500 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki a pályázóknak, és további 2700 milliárdot hívhat le Magyarország 2015 decemberéig. A helyettes államtitkár szerint jó esély van arra, hogy már a határidő lejárta előtt kifizetik a teljes összeget.

hirado.hu - M1 Hiradó
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó