Épül a gát Nagymarosnál
Megkezdődött a nagymarosi gátberuházás utolsó szakasza - közölte a település független polgármestere az MTI-vel.
2014. május 16. 09:27

Petrovics László elmondta, hogy a több mint egymilliárd forint költségvetésű, uniós forrásból megvalósuló fejlesztés közvetlenül ezer embert véd meg a Duna áradásától, közvetve pedig a város több mint 4700 lakosának jelent biztonságot.

Emlékeztetett: a korábbi áradások már 2011-ben arra indították az önkormányzatot, hogy pályázzon egy védelmi vonal megépítésére, a Duna tavalyi, soha nem tapasztalt nagy áradása pedig még inkább rámutatott a védmű jelentőségére.

Az 1,157 milliárd forintos beruházás 2012 májusában indult, a 2013-as árvízkor mintegy 60 százalékos volt a készültség. Ennek az állapotnak köszönhetően az első szakaszon már csak minimális védekezésre volt szükség, és a második szakasz alépítményei és mellvédfalai is hatékonyan segítették a védekezést.

A védelemhez 330 ezer homokzsákra volt szükség, a költség 64 millió forint volt, a közterületen pedig 53 milliós forintos kár keletkezett - mondta a polgármester. Az új védműnek köszönhetően ezután jelentősen csökkennek a védekezési költségek, az elöntési károk pedig megszűnnek.

A védvonal 2,4 kilométer hosszú, a tervezésénél döntő szempont volt a korábbi védekezési tapasztalatok felhasználása és a természeti környezet figyelembevétele, valamint fontosnak tartották, hogy a gát illeszkedjen a Dunakanyar, illetve a Duna-part látképébe.

hirado.hu - MTI
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
  • Soltész: A kereszténység védelméért dolgozunk
    Egyre nagyobb teret foglal el a keresztényellenes ideológia és annak terjeszkedő emberi garnitúrája, sokszor éppen a tolerancia és elfogadás jelszavai mögé bújva. Pont ezért, ennek ellensúlyozása végett is szükségesek azok a jelképek, amelyek megerősítik az embereket a keresztény értékrendben.
  • Előkészítik a határforgalom szigorítását
    Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére megkezdődött az utazási szabályok, határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára - jelentette be a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó