Épül a gát Nagymarosnál
Megkezdődött a nagymarosi gátberuházás utolsó szakasza - közölte a település független polgármestere az MTI-vel.
2014. május 16. 09:27

Petrovics László elmondta, hogy a több mint egymilliárd forint költségvetésű, uniós forrásból megvalósuló fejlesztés közvetlenül ezer embert véd meg a Duna áradásától, közvetve pedig a város több mint 4700 lakosának jelent biztonságot.

Emlékeztetett: a korábbi áradások már 2011-ben arra indították az önkormányzatot, hogy pályázzon egy védelmi vonal megépítésére, a Duna tavalyi, soha nem tapasztalt nagy áradása pedig még inkább rámutatott a védmű jelentőségére.

Az 1,157 milliárd forintos beruházás 2012 májusában indult, a 2013-as árvízkor mintegy 60 százalékos volt a készültség. Ennek az állapotnak köszönhetően az első szakaszon már csak minimális védekezésre volt szükség, és a második szakasz alépítményei és mellvédfalai is hatékonyan segítették a védekezést.

A védelemhez 330 ezer homokzsákra volt szükség, a költség 64 millió forint volt, a közterületen pedig 53 milliós forintos kár keletkezett - mondta a polgármester. Az új védműnek köszönhetően ezután jelentősen csökkennek a védekezési költségek, az elöntési károk pedig megszűnnek.

A védvonal 2,4 kilométer hosszú, a tervezésénél döntő szempont volt a korábbi védekezési tapasztalatok felhasználása és a természeti környezet figyelembevétele, valamint fontosnak tartották, hogy a gát illeszkedjen a Dunakanyar, illetve a Duna-part látképébe.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Magyar külpolitika a Covid–19 után
  Nyolc sarkalatos pontban a kormányzati alapelvekről, a diplomácia lehetőségeiről.
 • Trianoni emlékmű: avatás huszadikán
  Nemsokára mindannyian megnézhetjük és bejárhatjuk az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyét, melynek két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve van bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
MTI Hírfelhasználó