Épül a gát Nagymarosnál
Megkezdődött a nagymarosi gátberuházás utolsó szakasza - közölte a település független polgármestere az MTI-vel.
2014. május 16. 09:27

Petrovics László elmondta, hogy a több mint egymilliárd forint költségvetésű, uniós forrásból megvalósuló fejlesztés közvetlenül ezer embert véd meg a Duna áradásától, közvetve pedig a város több mint 4700 lakosának jelent biztonságot.

Emlékeztetett: a korábbi áradások már 2011-ben arra indították az önkormányzatot, hogy pályázzon egy védelmi vonal megépítésére, a Duna tavalyi, soha nem tapasztalt nagy áradása pedig még inkább rámutatott a védmű jelentőségére.

Az 1,157 milliárd forintos beruházás 2012 májusában indult, a 2013-as árvízkor mintegy 60 százalékos volt a készültség. Ennek az állapotnak köszönhetően az első szakaszon már csak minimális védekezésre volt szükség, és a második szakasz alépítményei és mellvédfalai is hatékonyan segítették a védekezést.

A védelemhez 330 ezer homokzsákra volt szükség, a költség 64 millió forint volt, a közterületen pedig 53 milliós forintos kár keletkezett - mondta a polgármester. Az új védműnek köszönhetően ezután jelentősen csökkennek a védekezési költségek, az elöntési károk pedig megszűnnek.

A védvonal 2,4 kilométer hosszú, a tervezésénél döntő szempont volt a korábbi védekezési tapasztalatok felhasználása és a természeti környezet figyelembevétele, valamint fontosnak tartották, hogy a gát illeszkedjen a Dunakanyar, illetve a Duna-part látképébe.

hirado.hu - MTI
  • Planet Budapest 2021 Expó és Világtalálkozó
    A közös jövőért viselt felelősség a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó létrejöttének fő oka, mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn az esemény megnyitóján.
  • Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között
    Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
  • Orbán Viktor az OECD főtitkárával tárgyalt
    Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban tárgyalt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltban kinevezett új főtitkárával, Mathias Cormannal - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
MTI Hírfelhasználó