Bukott és elégedetlen szocik lepték el Harkányt
A parlamenti választás után vagyunk, az MSZP biztosan végig fogja gondolni, mire lesz szüksége, mit fog tenni a következő időszakban.
2014. május 14. 23:19

Kizártnak, egyben nevetségesnek nevezte Puch László, az MSZP volt pénztárnoka, a párt baranyai elnöke szerdán Harkányban, hogy valamiféle szövetség alakításáért hívta volna össze a parlamenttől búcsúzó szocialista politikusok kétnapos találkozóját. Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter „újrakezdést” szorgalmaz a szocialista pártban, míg Kovács László egykori pártelnök az MSZP jelenlegi vezetőségének alkalmasságát vizsgálná meg.

„Nem készülünk semmire” – jelentette ki Puch László a szerdán és csütörtökön zajló esemény helyszínéül szolgáló harkányi szálloda előtt újságíróknak, majd hozzátette: ez egy magántalálkozó, mindenki magánemberként vesz részt rajta, de hazugság lenne azt állítani, hogy ha több mint húsz szocialista politikus összejön, nem fognak politizálni. Puch László azt mondta: a meghívott politikustársaival huszonöt szép évet töltöttek együtt a politikában, s ez az esemény ennek egyfajta lezárására is lehetőséget kínál. Megjegyezte, elképzelhetőnek tartja, hogy hagyományt teremtenek és ebben a formában még sokszor találkoznak egymással.

Úgy vélte: nincs is mire szövetkezni. „A parlamenti választás után vagyunk, az MSZP biztosan végig fogja gondolni, mire lesz szüksége, mit fog tenni a következő időszakban” – fogalmazott. A résztvevőkkel kapcsolatban annyit árult el, hogy soraikban nemcsak volt országgyűlési képviselők vannak, hanem olyanok is, akik szerepelnek az MSZP európai parlamenti listáján. Megjegyezte, a találkozón Kovács László és Lendvai Ildikó volt pártelnök s rajtuk kívül többen elfoglaltságaik miatt nem tudnak részt venni.

Puch László arra a kérdésre, hogy a megjelentek mennyire elégedettek az MSZP politikájával, azt válaszolta, hogy „vegyes a kép”. Jelezte: egyes politikustársai azt tervezik, abbahagyják a politizálást, másoknak az önkormányzati munkában vannak ambíciói, s van, akiről még nem tudni, miként képzeli el a jövőjét.

Közel kétharmadára csökkent a szocialista frakció

Az MSZP-frakció az eddigi 47-ről 29 fősre csökkent. Az Atv.hu összeállításában kiemeli, hogy kikerült a parlamentből több olyan politikus is, aki évekig meghatározója volt a pártnak: távozik többek között Baja Ferenc egykori környezetvédelmi miniszter, Juhász Ferenc egykori ügyvezető alelnök, volt honvédelmi miniszter, Kovács László volt pártelnök, uniós biztos, Lamperth Mónika egykori belügyminiszter, Lendvai Ildikó korábbi elnök és frakcióvezető, Nyakó István, aki évekig az MSZP szóvivője és az éhségmenet fő szervezője volt, illetve Puch László egykori pénztárnok. Rajtuk kívül ismert távozónak tekinthető még Steiner Pál, Belváros-Lipótváros volt polgármestere, Szekeres Imre korábbi honvédelmi, illetve Veres János egykori pénzügyminiszter. A fenti politikusok közül többen kritikusak az MSZP jelenlegi vezetésével.

Puch László szavai szerint az MSZP korábbi „nagyágyúi” kizárólag magántalálkozóra gyűlnek össze Harkányban.

Puch László cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy egy új párt alapjait akarják lerakni – írja az M1 esti Híradója alapján a Híradó.hu. A szocialisták volt pénztárnoka azt mondta, csak véleményt cserélnek, de nem szervezkednek.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az elmúlt években egyik legfontosabb feladatának a szocialista párt megújítását tartotta: tavaly ősszel a választási listákat is ennek jegyében állították össze. Emiatt több korábbi befolyásos szocialista politikus hátrébb került a listákon, és így az Országgyűlésbe sem kerültek be.

Szekeres „újrakezdést” szorgalmaz

A választási vereség óta a korábbi meghatározó politikusok közül többen bírálták Mesterházy Attilát és az MSZP fiatal vezetését. Köztük volt Szekeres Imre is: a volt honvédelmi miniszter az elmúlt hetekben többször felvetette egy új baloldali párt alapításának lehetőségét. A Híradó tudósítása szerint Harkányban azt mondta: nem ért egyet azokkal, akik szerint elég megreformálni az MSZP-t. Úgy véli, hogy egy teljesen új szervezetet kell létrehozni az MSZP bázisán. „Az én álláspontom egy teljes változás, politika, szervezet, társadalmi kapcsolatrendszerre kiterjedően egy újrakezdés” – mondta Szekeres Imre.

Kovács László korábbi pártelnököt is meghívták Harkányba, de azt mondta, egy külföldi út miatt nem megy el. Délután viszont még Győrben DK-s politikusokkal közösen kampányolt. A Híradónak arról beszélt: a választási vereség után az egyik fontos feladat megvizsgálni, hogy alkalmas-e a jelenlegi pártvezetés az MSZP irányítására. „Felkészültség, tapasztalat, kommunikációs készség, hitelesség, meggyőző erő szempontjából elérik-e a szükséges mértéket, vagy esetleg ott kell változtatni” – mondta Kovács László.

A volt pártelnök nemrég azt is megerősítette a Hír Televízióban, hogy szívesen vállalná újra a feladatot.

MSZP-s források szerint a párt jövőjét meghatározhatja, hogyan szerepelnek az európai parlamenti választáson. Ha rossz eredményt érnek el, akkor akár már nyár elején komoly változások indulhatnak el a pártban – olvasható a közmédia honlapján.

--------------------------------------------------------------

– Politizálni is fogunk, mert azt ugye hazugságnak értenék, ha itt 30 MSZP-s politikus összeül és nem beszél politikáról, és természetesen mi ténylegesen azt gondoljuk, hogy volt huszonöt szép évünk egymással a politikában, és ezt egyszer valamilyen módon lezárjuk. Ezért találkoztunk, lehet, hogy ennek még hagyományteremtő képessége is lesz, akkor pedig sokszor fogunk találkozni.
 

– Tehát visszautasítja azokat a vádakat, hogy itt bármiféle szövetség köt...

– Én nevetségesnek tartom, mert ha én szövetkezni szeretnék, ugye elhiszik, hogy nem ilyen nagy nyilvánosság, Önök előtt tenném meg, hogy szövetkezzek. Nincs mire szövetkezni – fogalmazott Puch László a Hír TV-nek.

-----------------------------------------------------------------

Hoppál: A bukott baloldal nem diktálhat Brüsszelből

A bukott baloldal újra arra készül, hogy Brüsszelből próbálja megakadályozni a magyar kormány munkáját és lejáratni Magyarországot, de ezt nem fogjuk hagyni – mondta a Fidesz szóvivője szerdán Harkányban. Hoppál Péter annak a szállodának a bejárata előtt tartott sajtótájékoztatót, ahova Puch László, az MSZP baranyai elnöke, a párt volt pénztárnoka baráti találkozót szervezett az Országgyűléstől búcsúzó szocialista politikusoknak. „Az MSZP volt pénztárnoka ebbe a harkányi wellness-szállodába invitálta a bukott baloldal szereplőit, hogy elemezgessék a választási vereségük okait, de a választók akarata világos volt: azt mondták április 6-án, amit már négy éve is, hogy nem kérnek többé a bukott baloldalból” – fogalmazott a Fidesz szóvivője.

MNO - MTI
  • Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
    "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.
  • Megalakult az ötödik Orbán-kormány
    Megalakult az ötödik Orbán-kormány - Novák Katalin köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről az Országgyűlés keddi ülésén ismertették.
  • Ne kerüljön napirendre a szankciós javaslat az ET ülésén
    Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő, május végi ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata.
MTI Hírfelhasználó