Orbán: Kereszténydemokrata irányultságú kormány áll fel
A most alakuló új kormány az európai kereszténydemokrácia legjobb hagyományait fogja képviselni munkája során - hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök és a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójának hétfő délelőtti tanácskozásán az Országházban.
Utoljára frissítve: 2014. május 13. 14:56
2014. május 12. 10:07

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a megbeszélésről az MTI-nek elmondta: a családok csődvédelme tekintetében legkésőbb a nyáron konkrét előrelépés történik. A KDNP frakciója átadta a miniszterelnöknek az ezzel kapcsolatos törvény koncepcióját, illetve jelezte, hogy társadalmi szereplőkkel - nagycsaládosokkal, egyházakkal - konzultációba kezd az ügyben.

Orbán Viktor - a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat keretében - elsőként a KDNP képviselőcsoportjával tárgyalt.

A kormányfő Facebook-oldalán azt írta, elmegy a KDNP frakciójához, jön hozzá Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, találkozik a 13 nemzetiségi szószólóval, s végül egyeztet Darák Péterrel, a Kúria és Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével, illetve Polt Péter legfőbb ügyésszel.

Az MTA új elnökét is fogadta Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök – a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat keretében – hétfőn az Országházban fogadta Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új elnökét és Pálinkás Józsefet, az MTA leköszönt vezetőjét – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

A tárgyaláson – amelyen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is – az Akadémia új elnöke a magyar kutatások színvonalának emelését jelölte meg legfőbb céljának, annak érdekében, hogy ez a terület még jobban felzárkózzon a nemzetközi élvonalhoz.

A megbeszélésen áttekintették a magyar felsőoktatás helyzetét is – közölte Havasi Bertalan.

"Stratégiai ágazat a kultúra"

A miniszterelnök Fekete Györggyel is megbeszélést folytatott az Országházban. Orbán Viktor és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke egyetértettek abban, hogy Magyarország jövője szempontjából stratégiai ágazat a kultúra – közölte Havasi Bertalan. A tanácskozáson, melyen részt vett Balog Zoltán is, elhangzott, hogy a kormány minden eszközt az MMA rendelkezésére bocsát, mely feladatainak maradéktalan ellátásához, a magyar kultúra értékeinek megőrzéséhez és gyarapításához szükséges.

Orbán Viktor a nemzetiségi szószólókkal tanácskozott

A kormány különös hangsúlyt kíván fektetni a nemzetiségi szószólókkal való együttműködésre - hangzott el a szószólók és Orbán Viktor miniszterelnök - a kormányalakítást megelőző konzultációsorozat keretében folytatott - megbeszélésén hétfő délután az Országházban.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek elmondta: mind a tizenhárom szószóló üdvözölte azt a rendkívüli lehetőséget, hogy 1990 óta első alkalommal a magyarországi nemzetiségek is képviseltethetik magukat az Országgyűlésben. A jó hangulatú eszmecserén egyértelművé tették, hogy nyitottan várják az együttműködés lehetőségét a kormánnyal, egyben javaslatokat is megfogalmaztak a szomszédos országok és Magyarország kapcsolatainak fejlesztése érdekében - tette hozzá.

MNO/MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó