Nincs vége a kellemetlen időnek
A jövő hét közepén egy mély ciklon helyeződik a Kárpát-medence fölé, újabb jelentős csapadékot, és nem utolsó sorban viharos szelet okozva.
2014. május 11. 14:20

A hét utolsó napjának időjárását egy északnyugat felől érkező markáns hidegfront teszi mozgalmassá. A legújabb modellszámítások emellett azt mutatják, hogy a jövő hét közepén egy mély ciklon helyeződik a Kárpát-medence fölé, újabb jelentős csapadékot, és nem utolsó sorban viharos szelet okozva – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében. A két légköri képződményt - bár időjárásunkra több napos különbséggel vannak hatással - szoros rokoni szálak kötik majd össze - fogalmaznak.

Az OMSZ heti előrejelzése szerint hétfőn északnyugat, észak felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet. Reggel, délelőtt szórványosan, később már csak néhol valószínű eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szelet kezdetben többfelé kísérik élénk széllökések, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Kedden a déli órákra északkeleten is megvastagszik a felhőzet, és többfelé várható eső, zápor (kisebb eséllyel északkeleten). Az északira forduló szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 20 fok között alakul, nyugaton lesz napközben a hűvösebb.

Szerdán túlnyomóan borult lesz az ég. Kezdetben szórványosan várható eső, zápor, majd a délutáni vagy esti óráktól kelet, délkelet felől kiterjedt csapadékzóna érkezik. Egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Csütörtökön túlnyomóan borult lesz az ég, csak keleten szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Országos esőre kell számítani, nagy területen jelentős csapadékkal. Keleten zivatar is előfordulhat. Az északias szél sokfelé viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul, nyugaton várható a hűvösebb.

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, és több helyen valószínű eső, zápor. Nyugaton az északnyugati, keleten a délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. Nyugaton jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.

Szombaton felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan valószínű eső, zápor. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

hirado.hu - met.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó