Akác és pálinka: ezt tervezi a magyar kormány
A magyar akác az hozzánk kötődik, szerepel a dalainkban, alapanyaga a kiváló akácméznek, így meg kívánjuk védeni - mondta V. Németh Zsolt.
2014. május 9. 00:24

A magyar akác az hozzánk kötődik, szerepel a dalainkban, alapanyaga a kiváló akácméznek, így meg kívánjuk védeni - mondta a Duna Közbeszédben V. Németh Zsolt.

Internetes aláírásgyűjtést indított a Fidesz, az online petíció fókuszában három fő terület áll: a magyar föld, a szabad pálinkafőzés és a magyar akác megvédése. A Fidesz azért indított kampányt megvédésükért, mert úgy látják, hogy az EP-választások közeledtével az unió több fronton is támadást indított Magyarország ellen.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Duna Közbeszédben hangsúlyozta: a magyar akác hozzánk kötődik, szerepel a dalainkban, alapanyaga a kiváló akácméznek, így meg kívánjuk védeni, s az e fajta uniós szabályozásokat feleslegesnek tartjuk. „Ez túlmegy azokon a kerteken, s nincsenek összhangban azzal az elvvel, amely alapján az EU hajdanán létrejött” – mondta az államtitkár.

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár kitért arra, hogy szerdán az akác ügye is téma volt Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének tárgyalásán, ahol Orbán Viktor kegyelmet kért a magyar akácnak, s Magyarország kedvező ígéretet kapott Barrosotól.

V. Németh Zsolt a pálinkafőzéssel kapcsolatban kijelentette, megtalálják a jogi megoldást arra, hogy hungarikumunk a pálinka megmaradjon. „Az EU szeszről beszél, és piacvédelemről, mi pedig hungarikumról és hagyományról” – nyilatkozta. Hozzátette: ezeken a területeken szabad teret kell adni a tagállamoknak.

Az államtitkár közölte: „dolgozunk azon, hogy a mai helyzethez hasonló az továbbra is fennmaradhasson”. A lehetőségekről kifejtette: egyfelől kiróhatjuk a jövedéki adót, másfelől viszont támogatást adunk, akár a személyi jövedelemadóban, akár a hungarikumra való tekintettel, s ezzel a maihoz közel állapot létrehozható – nyilatkozta a Duna esti műsorában V. Németh Zsolt.

hirado.hu - Duna TV
  • Márki-Zay Péter szintén Gyurcsány lekötelezettje
    Márki-Zay egyértelművé tette, mire lehet számítani tőle, amikor azt mondta: „Egy olyan közös programot fogok végrehajtani, amelyben a zöld- és a baloldali programelemek, sőt a liberálisoknak kedves pontok is megvannak. Szó sincs tehát arról, hogy egy konzervatív kormány alakulna.”
  • Miért nyitotta ki Soros „Pandora szelencéjét”?
    A nagyjából 12 millió dokumentum a világ harmincöt vezetője, köztük jelenlegi vagy volt elnökök, miniszterelnökök és államfők kényes ügyeit taglalta: többek között offshore vagyonok, korrupció, pénzmosás és nemzetközi adóelkerülés vádját fogalmazták meg ellenük.
  • Hunor–Magor-lovasszobrot lepleztek le Agyagfalván
    Hunor és Magor együtt cselekvése, egymásra utaltsága és testvéri szeretete üzenetet hordoz a székelység és a magyarság számára.
MTI Hírfelhasználó