Soros tovább pénzeli Bajnaiékat
A Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány továbbra is élvezi a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progress anyagi támogatását – ismerték el a Magyar Nemzetnek az Együtt–PM Szövetségnél. Az alapítvány összességében egymilliárd forinthoz juthatott az elmúlt években az amerikai intézettől. Sikerrel pályázott Soros egyik alapítványánál a balliberális 444.hu is.
2014. május 8. 09:27

A Haza és Haladás Alapítványt 2011-es alapítása óta folyamatosan támogatja a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progress (CAP). Az eddig nyújtott támogatások mértéke összességében megközelítheti az egymilliárd forintot – értesült lapunk.

A Heti Válasz még 2012-ben számolt be arról, hogy a Bajnai Gordon vezette alapítvány Soros György közvetett és közvetlen támogatását élvezi. Az alapítvány ezután hozta nyilvánosságra, hogy 2011-ben 209 ezer eurót, 2012-ben pedig 228 771 dollárt, összességében mintegy 110 millió forintot kapott a CAP-tól, amelynek egyik alapító ötletgazdája a magyar származású üzletember volt. Bajnaiék ekkor folyamatos tájékoztatást ígértek a további támogatásokról, megkeresésünkre most viszont csak annyit közöltek, hogy a Haza és Haladás Alapítvány közzé fogja tenni az őt 2013-ban nagyobb összeggel támogató szervezetek és magánszemélyek nevét, valamint e támogatások összegét. Az összességében egymilliárd forint támogatásra vonatkozó értesülésünkkel kapcsolatban Bajnaiék úgy fogalmaztak, hogy „ennek az összegnek a töredékét” kapta az alapítvány a CAP-tól.

A Soros-féle CAP egyike a legbefolyásosabb washingtoni kutatóintézeteknek, és egyértelműen a demokratákhoz sorolható, a Time magazin például 2008-ban Obama ötletgyáraként jellemezte. Az Origo.hu washingtoni tudósítójának a CAP-nál korábban azt állították, hogy a Bajnainak nyújtott támogatásnak nincs közvetlen politikai célja. „Nem támogatunk kampányokat, nem támogatunk politikai jelölteket. Mi egy kutatóintézet vagyunk” – mondta a portál munkatársának az intézet munkatársa, Matt Browne. Szerinte konkrét kutatási projektekre adtak pénzt a Haza és Haladásnak, amely vállalta, hogy a támogatást a társadalompolitikáról, a gazdaságpolitikáról és az oktatáspolitikáról szóló elemzésekre költik.

A Heti Válasz tavaly nyáron arról is beszámolt, hogy Soros György alapítványai és a befolyása alatt álló úgynevezett Norvég Alap összesen nyolcszázmillió forintot osztott szét a kormányellenes civil szervezeteknek, illetve a Bajnai Gordon köré csoportosuló „független civileknek” – így többek között a Társaság a Szabadságjogokértnak, a Haza és Haladásnak, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen, a Mona nevű feminista szervezeteknek, illetve az Átlátszó.hu-nak. „Azok a szervezetek, amelyeket a Fidesz a kormány és Magyarország ellen folytatott lejárató kampánnyal vádol, valójában a demokráciát védik az országban” – reagált ekkor az Együtt–PM szövetség.

Kisebb költségvetésű, 50 ezer dollár alatti támogatási összegű kategóriában, egyetlen alkalommal pályázott a Soros György által alapított Foundation Open Society Institute-nál a 444.hu – tájékoztatott megkeresésünkre a hírportál főszerkesztője. Uj Péter közlése szerint a Civil újságírás projekt nevű támogatást egy konkrét alkalmazás, a 14! névre keresztelt „választásfigyelő” mobilalkalmazásuk kifejlesztésére kapták és használták, a projekt éppen most, májusban zárul.

Magyar Nemzet
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó