Újabb hidegfront érkezik
Figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén szerda éjfélig: szerda kora este északnyugat felől egy gyengébb hidegfront érkezik, ami késő estére érheti el a Duna vonalát.
2014. május 7. 14:12

Kezdetben változóan felhős, többé-kevésbé napos időre számíthatunk, majd kora délutántól a Dunántúlon, estefelé keletebbre is fokozatosan megvastagszik a felhőzet. Késő délutántól északnyugaton már eső, zápor is várható, egy-egy zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél megélénkül, több helyen meg is erősödik, majd este a Kisalföldön a szél északnyugatira fordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 11, 17 fokig hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén szerda éjfélig: szerda kora este északnyugat felől egy gyengébb hidegfront érkezik, ami késő estére érheti el a Duna vonalát. A legerősebb széllökések néhol 60 km/h körül alakulhatnak. A záporok mellett a Kisalföldön csekély valószínűséggel zivatar is kialakulhat.

Fejfájás, migrén

Eleinte egyre enyhébb levegő áramlik térségünk fölé, emiatt a különösen érzékenyeknél melegfront jellegű hatás jelentkezhet: fejfájás, migrén, álmatlanság, illetve vérnyomás-ingadozás. Estefelé hidegfront éri el a Kárpát-medencét északnyugat felől. Hosszabbá válhat a reakcióidő, és erősödhetnek a reumatikus panaszok.

Az elkövetkező napokban elsősorban a pázsitfűfélék és a fenyőfélék, valamint az eperfafélék pollenkoncentrációja érheti el a tüneteket okozó közepes, vagy helyenként akár a magas szintet. A nyír, a kőris, a tölgy és a platán szezonja a végéhez közeledik, virágporuk mennyisége valószínűleg jellemzően alacsony marad. Elkezdődött viszont a csalánfélék, a lórom és az útifű virágzása, pollenkoncentrációjuk azonban csak lassan emelkedik, a héten várhatóan alacsony marad. Alacsony koncentrációban előfordulhatnak még a levegőben a fűz, a dió, a vadgesztenye, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszemei is. A kültéri allergén gombák koncentrációja helyenként elérheti a közepes-magas szintet is.

MNO - OMSZ nyomán
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó