A WikiLeaks és Snowden csak Putyinban bízik
Hogy rendőrállam-e vagy a szabadság fellegvára Putyin Oroszországa, nehéz eldönteni a WikiLeaks vagy Edward Snowden nyilatkozatai alapján. Egyre több az ellentmondás Edward Snowden tavaly júniusi oroszországi menekülése körül. A legutóbbi információk szerint nem kényszerből, hanem a WikiLeaks tanácsai alapján választotta Oroszországot.
2014. május 4. 14:09

Bár a lehallgatási botrány miatt meglehetősen hűvösre sikerült a német kancellár washingtoni útja, de Angela Merkel nem ment el odáig, hogy Edwardt Snowdent (képünkön) bármilyen formában elismerje. Megvétózta azt a javaslatot, hogy a Moszkvában élő amerikai hírszerzőt a német parlament a lehallgatási vizsgálatra tanúként Németországba hívja.

Snowden hívei hangosan tiltakoztak. Egyik legfőbb támogatója, a WikiLeaks ezt írta Twitter-üzenetében: „Németország blokkolja Snowdent. Ezért tanácsoltuk Snowdennek, hogy Oroszországba menjen. Máshol nincs biztonságban". Putyinban megbízik a WikiLeaks. Nem véletlen, hogy vezetőjük, Julien Assange is oda akart menekülni az Interpool elől. Mint ismeretes, Assange-t Svédországban perelte be két nő szexuális erőszak miatt 2011-ben. A kiadatási kérelemben Assange a CIA csapdáját látta, és a londoni ecuadori nagykövetségre menekült. (Assange egyik ügyvédje Amal Alamuddin, George Clooney hollywoodi filmsztár most eljegyzett menyasszonya volt.) Onnan irányítja a WikiLeakset, és vette kézbe Edward Snowden sorsának irányítását. Ami nem ment neki, az sikerült Edward Snowdennek, aki olyan országban akart élni, amelyik „egyezik értékrendjével és elveivel". Ez a nemzet pedig a jelek szerint az átláthatóság, a demokrácia, a szólásszabadság fellegvára: Oroszország.

Ennek igazolására pár héttel ezelőtt Vlagyimir Putyin moszkvai televíziós műsorában „váratlanul" feltűnt Snowden, és megkérdezte az orosz elnököt a megfigyelésről. Putyin válaszából kiderült, hogy Oroszországban ilyesmi nem létezik. Snowden ezt nyugtázta.  

A mögötte álló PR-gépezet ugyan próbálta tisztára mosni Snowdent, de hősi mítosza megtépázódott, több amerikai elemző pedig az orosz propaganda nyilvánvaló eszközének nevezte. És egyre többen teszik fel a kérdést, mi volt az orosz menekülés valós háttere, miért éppen abba az országba ment az amerikai hírszerzés leleplezője, amit követői rendőrállamnak tartanak. A WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomata táviratok pedig egyenesen „maffia országként" jellemzik Putyin birodalmát.

Arra sincs válasz, hogy miért éppen az Egyesült Államok két nagy politikai ellenfeléhez, Kínába, majd Oroszországba menekült a 30 éves amerikai hírszerző tavaly júniusban, az amerikai hírszerzési adatokkal megtöltött komputereivel. Snowden úgy adta elő a hongkongi utat, hogy az ottani igazi demokráciában és szólásszabadságban szívesen dolgozna. Később egy interjúból kiderült, hogy tanácsadói Izland helyett javasolták neki Kínát azzal a megfontolással, hogy ott nem fogják letartóztatni. Titok fedi, hogy mit csinált Snowden Kinában, de az kiderült, hogy a WikiLeaks jogi képviselője, Sarah Harrison azonnal Hongkongba utazott, és ő intézte a moszkvai útját. Snowden az ügyvéddel rögtön felkereste az orosz konzulátust, három napig tárgyaltak, és az oroszok hajlandók voltak befogadni a hírszerzőt dokumentumok nélkül is, hiszen addigra már bevonták amerikai útlevelét.

Hamisnak bizonyult az információ, amit a Snowden-tábor terjesztett, mi szerint az Egyesült Államok minden utat elzárt Snowden elől, és csak kényszerből választotta Oroszországot. Éppen Julian Assange tanácsolta neki, hogy ne menjen Venezuelába vagy Ecuadorba, mert ott politikailag bizonytalan a helyzet, és egy esetleges kormányváltás idején veszélybe kerülhet.

Putyin viszont megvédi. Hogy milyen áron, azt senki sem tudja. Akik a legnagyobb átláthatóságot hirdetik, azok maguk tele vannak titokkal és ellentmondásokkal. Senki sem tudja, hol él, mit csinál Snowden. Júniusban lejár egyéves tartózkodási engedélye, de nincs hír arról, hogy el akarná hagyni Oroszországot.

Heti Válasz Online
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó