Ellenzéki véleménykavalkád május elsején
Az ellenzéki pártok is összegyűjtötték híveiket május elsején. Mesterházy történelmi zsákutcát emlegetett, Bajnai Gordon szerint azt is ünnepelni kell, ha van munka, Gyurcsány Levédiáról és Orbánról szónokolt.
2014. május 1. 19:24

Az ellenzéki pártok is összegyűjtötték híveiket május elsején. Mesterházy történelmi zsákutcát emlegetett, Bajnai Gordon szerint azt is ünnepelni kell, ha van munka, Gyurcsány Levédiáról és Orbánról szónokolt. Az LMP-sek a munka törvénykönyvén változtatnának, a Munkáspárt és a Jobbik pedig az Európai Unióból való kilépést pedzegette.

Mesterházy Attila szerint napról napra távolodik az ország Európától, mert Magyarországot Orbán Viktor „populista, nacionalista politikája” történelmi zsákutcába vezeti. Erről az MSZP elnöke csütörtökön pártja Budapesten, a Városligetben tartott majálisán beszélt.

Az MSZP európai parlamenti választási kampánynyitóján Mesterházy Attila azt mondta, populizmus azt állítani, hogy az EU Magyarország ellensége lenne, ugyanakkor a szocialisták is kritikusan szemlélik az unió működését. Hangsúlyozta, Magyarország is tagja az EU-nak és megvan a lehetősége arra, hogy jobban érvényesítse érdekeit. Beszélt arról is, hogy várhatóan baloldali többség lesz az EP-ben, és az európai baloldal a munkahelyteremtésre, a dolgozó ember megbecsülésére, segítésére kívánja használni az uniót.

Szanyi rendet rak Brüsszelben?

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője bírálta az unió konzervatív vezetését, amely szerinte „lerongyosította Európát”. Hozzátette, ezen változtatni fognak, többek között kezdeményezni fogják az európai minimálbér és -nyugdíj bevezetését.

Felszólalt a Szabadság térre tervezett, a náci megszállás áldozataink emlékműve ellen is. Közölte, arra kéri a szocialista Horváth Csabát, hogy ha ősszel főpolgármester lesz, azonnal vitesse el a szobrot és állíttassa fel a „felcsúti stadion közepén”.

„Együtt vagyunk!”

Május 1-jéről azt szokták mondani, hogy az a munka ünnepe; manapság kiemelten kell ünnepelni, ha van munka, amiből meg lehet élni – mondta Bajnai Gordon az Együtt–PM fővárosi, a Szabadság téren tartott majálisán.

A pártszövetség vezetője arról beszélt, hogy nem véletlenül választották helyszínül a „szabadság terét”, mert egyfelől ma sokak szabadsága veszélyben van, és a téren egy „bűnös” emlékművet akarnak felállítani. Szerinte ezért itt fontos megmutatni, hogy létezik egy másik Magyarország is.

A volt kormányfő hangsúlyozta, hogy a téren jelen vannak a szolidaritás azon tagjai is, akik egy figyelemfelhívó akció keretében a sajtótájékoztató után Csepelre indultak egy konvojjal, de megálltak beszélni a Szabadság téren.

 

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke azt mondta, jelképes a vonulásuk, és az is, hogy megálltak a Szabadság téren, mert „együtt vagyunk!” Kijelentette, hogy a parlamenti ciklus legelején módosító javaslatokat készülnek benyújtani a munka törvénykönyvéhez.

A Szabadság téri majálison többek között kisállat-simogatóval és ugrálóvárral várták az érdeklődőket, és a párt „májusegyütt” feliratú lufijait osztogatták közöttük.

LMP-s aggodalmak a munka törvénykönyve miatt

Az LMP kész a következő négy évben is küzdeni a munkavállalókért, hogy a jelenleg jellemző „szörnyűséges helyzet” megváltozzon. Erről Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke beszélt csütörtökön, az LMP május 1-je alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Mint fogalmazott, méltatlan, elfogadhatatlan és nem hatékony, hogy ezt az országot „összeszerelő üzemmé” próbálják tenni.

Szél Bernadett szerint a Fidesz részéről tudatos lépés volt, hogy „letörte a munkavállalói jogokat a narancsos munka törvénykönyvben”. Utalt arra, hogy a szakszervezeti konföderációkkal konzultálva kidolgoztak egy koncepciót egy új munka törvénykönyvre, amely gyökeresen más alapokra helyezi a munkavállalók és a munkáltatók viszonyát.

Meszerics Tamás, a párt EP-listavezetője arról beszélt, hogy az Európai Parlament zöld frakciójában is azt szeretnék képviselni, amit a magyar Országgyűlésben, a munkavállalói jog ugyanis nemcsak magyar, hanem európai kérdés is.

A sajtótájékoztató végén virágokat helyeztek el a Városligetben lévő emlékkőnél, amely azt hirdeti, hogy 1890-ben Budapesten itt ünnepelték először május elsejét a szervezett dolgozók.

Gyurcsány nem enged

A Demokratikus Koalíció városligeti majálisán Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy Szent István európai volt, és ők István örökösei, míg Orbán Viktor Koppányé. A pártelnök szavai szerint ők előre akarnak menni Európába, Orbán Viktor pedig legszívesebben „visszamenne Levédiába és Etelközbe”. Azzal folytatta, hogy Levédia legyen a jelenlegi miniszterelnök hazája, az övék viszont Európa, és ebből nem engednek.

Hangsúlyozta, hogy amikor Európai Egyesült Államokról beszélnek, akkor nem a magyar államiságot akarják „sutba vetni”, mert az a magyar kultúra és nyelv legfőbb bástyája. Úgy fogalmazott: „meg akarjuk őrizni magyarságunkat, de erősebbek lehetünk, ha összekapaszkodunk a velünk hasonló civilizációs körben mozgó országokkal”.

Thürmer kilépne az EU-ból

A Munkáspárt elnöke szerint ki kell lépni az Európai Unióból, „menekülni kell az épületéből”. Thürmer Gyula a budapesti Városligetben május 1-jén tartott beszédében ezt azzal indokolta, hogy a tíz évvel ezelőtti remények nem váltak valóra, az EU-ban ugyanis nincs teljes foglalkoztatottság, nem tudnak minden fiatalnak munkát adni és a kisebbségek problémáit sem sikerült megoldani.

A Munkáspárt elnöke megemlítette, hogy május 9-én megkoszorúzzák a budapesti Szabadság téren található szovjet katonai hősi emlékművet, mert meggyőződése szerint Magyarországot 1944-1945-ben ők szabadították fel.

Utalt arra is, hogy nyáron országszerte megkoszorúzzák a száz éve kitört első világháborúban elesett magyar katonák emlékműveit. Mint mondta, „köszönettel tartozunk a magyar katonáknak” azért, amit a hazájukért tettek.

A Jobbik a termőföldet védené, vagy kilépne

A Jobbik szerint a földtörvény hatályba lépése beárnyékolja a május 1-jei ünnepségeket. Vona Gábor elnök az ellenzéki párt budapesti, a Hajógyári-szigeten tartott kétnapos majálisának kezdetén, csütörtökön „A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!” feliratú molinó alatt arról beszélt: a földügyekben elsősorban az apátiával kell megbirkózniuk.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője szintén a termőföld megvédését nevezte a legfontosabb feladatnak. Ha ez nem sikerül tárgyalásos úton, akkor ki kell lépni az Európai Unióból – jelentette ki.

MNO - MTI
MTI Hírfelhasználó