Az ország 19 pontján tartanak Európa-napot
Az Európa-napot, vagyis az európai béke és egység napját mind a 28 EU-tagállamban megünneplik májusban, Magyarországon május 1. és 16. között.
2014. május 1. 09:46

Az Európa-napot, vagyis az európai béke és egység napját mind a 28 EU-tagállamban megünneplik májusban, Magyarországon május 1. és 16. között 19 településen várják egész napos programokkal a családokat - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az Európai Bizottság magyarországi képviselete, az Európai Parlament (EP) tájékoztatatási irodája és a magyarországi Europe Direct-irodák közleményükben emlékeztettek: Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban új európai politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel, ez a javaslat alapozta meg az Európai Uniót.

Az idei év alkalmat a megemlékezésre az európai történelem több fontos fordulópontjáról: elsősorban a tíz, 2004-ben csatlakozott tagállam - köztük Magyarország - uniós csatlakozásának tízéves évfordulójáról, valamint a berlini fal leomlásának 25. és az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról.

A május 9-i Európa-nap alkalmából az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az EP tájékoztatási irodája a minden megyében megtalálható Europe Direct tájékoztató irodákkal közösen országszerte Európa-napokat szervez. Az ingyenes családi programok mellett a rendezvényeken a Europe Direct-irodák munkatársai adnak tájékoztatást az EU-val kapcsolatos kérdésekről, oktatásról, munkavállalásról, utazásról, az európai alapértékekről vagy a közelgő EP-választásról. A programot idén is kvízekkel, logikai játékokkal színesítik. Az Európa-totót helyesen kitöltők között egy négynapos, kétszemélyes brüsszeli utazást sorsolnak ki.

Az Európa-napi eseményeket május 1. és 16. között Budapesten, Békéscsabán, Somoskőn, Szekszárdon, Pécsen, Gyöngyösön, Kaposváron, Nyíregyházán, Kecskeméten, Szombathelyen, Szolnokon, Debrecenben, Dunaújvárosban, Szegeden, Veszprémben, Miskolcon, Zalaegerszegen, Győrben és Tatabányán rendezik meg. 

hirado.hu - MTI
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
  • Brüsszelben koszorúzott a honvédelmi miniszter
    Benkő Tibor: Magyarország ütemterv szerint halad azzal a 2024-ig megvalósítani kívánt vállalásával is, hogy a hazai összterméke (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogja fordítani.
MTI Hírfelhasználó